Kopparnätet avvecklas till förmån för fibernätet

Under 2023 stänger Telia ner sitt kopparnät i hela Strängnäs kommun. De privatpersoner och företag som berörs av avvecklingen uppmanas att ansluta sin fastighet till fibernätet eller välja en mobil lösning för sin internetuppkoppling.

De gamla teleledningarna i koppar har nått slutet på sin livslängd och Telia stänger därför ner sitt kopparnät i hela landet. Telia har under de senaste åren avvecklat telenätet i flera områden på landsbygden. Nu har de beslutat att helt och hållet stänga ner det som finns kvar av kopparnätet i Strängnäs kommun. Den 30 november 2023 kommer därför alla abonnemang för fast telefoni och bredband (ADSL) som använder Telias kopparnät inte längre fungera.

Fiber ska ersätta kopparnätet

Kommunens långsiktiga mål är att alla som lever och arbetar i Strängnäs kommun ska kunna använda vilka digitala tjänster de vill.

- Fiber är den modernaste formen av anslutning för fast bredband och erbjuder den snabbaste och mest stabila kommunikationen för internet, tv och telefoni. I praktiken betyder det att föråldrad teknik i telenäten byts ut, koppar ska ersättas av fiber och mobilnäten byggas ut med den senaste tekniken, säger kommunens bredbandsstrateg Göran Hedström.

Vad innebär avvecklingen?

Avvecklingen innebär att den som har en kopparförbindelse till sin fastighet behöver hitta en annan lösning för att säkerställa fortsatt åtkomst till telefoni och internet. Alternativen till kopparförbindelse är att ansluta sin fastighet till fibernätet eller att skaffa ett mobilt bredband.

- För att alla hushåll och företag i kommunen ska ha tillgång till det bredband de har behov är det en naturlig del av utvecklingen att föråldrad teknik avvecklas. För den enskilde konsumenten kan det innebära ett besvär men vi har en bra dialog med alla nätägare och står redo att ta oss an denna utmaning. De flesta kommer kunna erbjudas fiber men även mobila lösningar kan vara aktuella. I vissa fall kan leveranstiderna på fiber vara uppåt sex månader eller mer så det är bra att som konsument börja undersöka alternativen redan nu, säger kommunens bredbandsstrateg Göran Hedström.

Hur vet jag om min fastighet berörs av avvecklingen?

Många hushåll och företag har redan anslutit sina fastigheter till fibernätet eller använder mobilnäten för sin kommunikation och kommer därför inte att påverkas.

På kartan nedan kan du se om du bor i ett område som berörs av nedläggningen. Klicka på kartan för att se fler detaljer.

Kartbild över fiber

Vad ska jag som privatperson göra?

Om du berörs av nedläggningen får du information från Telia eller om du har tjänster från annan operatör som använder kopparnätet.

Om du idag har fast telefoni eller bredband via kopparnätet behöver du ansluta din fastighet till ett fibernätverk eller välja en mobil lösning om du föredrar det.

Tänk på att leveranstiderna kan vara långa så förbered dig i god tid.

Hur ansluter jag mig till fibernätet?

De största aktörerna i Strängnäs kommun är:

  • Fibra (SEVAB Nät AB)
  • Telia (Zitius och Skanova)
  • Open Infra (tidigare Stadsnätsbolaget)

Samtliga dessa bolag kommer under våren 2023 att komma med erbjudanden som gör att så gott som alla som nu berörs av nedläggningen kommer kunna få fiber installerad istället.

Mer information och kontaktuppgifter till fiberaktörerna hittar du på informationssidan Avveckling av kopparnätet.

Vad gör kommunen?

Kommunen driver ett långsiktigt arbete för att fibernätet ska byggas ut så mycket det bara går, inte bara i tätorterna utan även på landsbygden. Arbetet leds av kommunens bredbandstrateg och sker i samverkan andra kommuner i Sörmland, Region Sörmland, Länsstyrelsen och privata aktörer.

Mer information

På informationssidan Avveckling av kopparnätet hittar du mer information. Där finns också en samling med Vanliga frågor och svar.

Om du har generella frågor om avvecklingen kan du vända dig till kommunens bredbandsstrateg: goran.hedstrom@strangnas.se

Om du har frågor kring fiberanslutningar eller mobila lösningar får du vända dig till de olika aktörerna på marknaden.

Läs mer om avvecklingen av kopparnätet på Telias webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 mars 2023