Ansök om bygglov i god tid inför sommaren

Vill du glasa in en altan eller har du planer på något annat byggprojekt under sommarsemestern? Då är det hög tid att lämna in din bygglovsansökan eller din anmälan för att vara säker på att få ditt beslut i tid.

Under våren är det många som ansöker om bygglov och det är därför bra att skicka in din ansökan i god tid. Tänk också på att från det att du fått bygglov så dröjer det fyra veckor innan beslutet vinner laga kraft och du kan börja bygga.

Så ansöker du om bygglov

När behöver jag ansöka om bygglov? Och vilka åtgärder kräver en bygganmälan? För att göra det enklare att förstå bygglovsprocessen och vad du behöver tänka på när du skickar in en bygglovsansökan så har kommunens bygglovsenhet tagit fram en film.

- Vi vill göra det enkelt för våra invånare och företagare att ta del av våra digitala tjänster. Men bygglovsprocessen kan upplevas som komplicerad och därför har vi valt att ta fram filmer som på ett enkelt sätt förklarar vad man behöver tänka på innan man skickar in sin bygglovsansökan. Ju mer kompletta ansökningar vi får in, desto enklare och snabbare handläggning, säger bygglovschef Klas Bayer.

Mer information

På vår webbplats kan du läsa mer om vilka åtgärder som kräver bygglov, hur bygglovsprocessen går till och vad du ska tänka på inför din ansökan eller anmälan. Det är inte alla åtgärder som kräver bygglov utan i vissa fall krävs bara en anmälan. Läs mer på sidan Bygglov och andra lovpliktiga ärenden.

Har du frågor?

Ring till kommunens Kontaktcenter på telefonnummer 0152-291 00. Därifrån kopplas du vidare till en bygglovshandläggare som finns tillgänglig alla vardagar mellan klockan 10.00 och 12.00. Du kan också mejla din fråga till bygglov@strangnas.se.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 mars 2023