Skräpet i fokus under Skräpplockardagarna 2023

Personal från TSK tar en lunchpaus efter att ha plockat skräp

Personal från teknik- och servicekontoret lunchpausar

Elever från skolor och förskolor, föreningar och medarbetare i Strängnäs kommun har tillsammans med Håll Sverige Rent anordnat Skräpplockardagarna.

I år var det över 3500 personer som deltog i Skräpplockardagarna. Deltagarna är placerade överallt i Strängnäs kommun – från Åkerskolan till Montessoriskolan och från föreningar till medarbetare på Strängnäs kommun.

En av deltagarna var Aston Goddard på Åkersskolan

– Det var kul att plocka skräp. Jag hittade 33 skräp och mycket av det var plast. Jag kommer nog att plocka skräp även utanför skolan också, säger Aston Goddard, 6,5 år gammal. Aston vill poängtera att 33 skräp är väldigt många skräp.

Linda Gustavsson, lärare i förskoleklass på Åkerskolan, har noterat barnens entusiasm.

– Man märker att barnen blir mer uppmärksamma på skräp ju mer vi är ute och plockar. Många säger att dom ska plocka skräp även utanför skoltid, och efter dessa dagar brukar vi se att skolgården är märkbart renare, säger Linda Gustavsson.

Bland deltagarna fanns även administratörer och utredare från teknik- och servicekontoret. Dessa var tillsammans med politiker ute och plockade skräp i Strängnäs centrum. Där hittade man allt från glasspapper, fimpar och servetter till kläder, knivar och glas.

– Om folk tog med sig sitt skräp till en papperskorg eller hem i stället för att kasta det på marken så skulle vår kommun se så mycket trevligare och mer inbjudande ut, menar Terese Askerstedt, utredare på teknik- och servicekontoret.

En utställning fylld med skräp

Några av de sakerna som slängs är värda att visa upp. Elever från skolor och förskolor i Strängnäs kommun fått lägga undan skräp som de själva tycker är intressant. Det finns att se i en utställning i Glasrummet på Resecentrum. På utställningen går det också att ta del av barnens tankar kring skräpet.

Utställningen från skräpplockardagarna visar en del av det skräp som skolor och förskolor har samlat in.

Det kommer att finnas texter med tankar om fynden, både skolelever och barn från förskolan. Allt från små godispapper och fimpar till tunga saker har letat sig in i utställningen tillsammans med bilder från förskolan.

– Skräpplockardagarna kan bidra till att lägga grunden för ett intresse och gemensamt ansvar för hållbar utveckling. Det är också en chans för alla, även den som är liten, att vara med och göra något stort tillsammans, säger Josefin Krakowski, utredare på teknik- och servicekontoret och projektledare för utställningen.

Utställningen går att se i Glasrummet på Strängnäs Resecentrum mellan den 3 och 18 maj.

Ett barn har hittat en stor plastbit och visar upp den

Barn från Montessoriskolan visar upp en vass plastbit

Så kan du bidra

Det ligger i allas intresse att minska nedskräpningen. Genom att göra det minskar vi spridningen av mikroplaster samt bidrar till att staden ska kännas trygg och trevlig att vistas i.

Det finns också en biologisk fördel med att plocka skräp. Vi människor gör som andra människor gör och därför riskerar en redan nedskräpad plats att bli ännu mer skräpig. Om man i stället plockar upp skräp bryter man kedjan.

Det är möjligt att låna skräpplockartänger av kommunen. Det finns också påsar att plocka skräpet i och mindre barn kan få ett skräpplockardiplom som tack för sin insats.

Du kan hämta en skräpplockartång på följande platser:

  • Kontaktcenter på Nygatan 10 i Strängnäs
  • Fritidsbanken i Thomas Arena i Strängnäs

Här kan du läsa mer om att själv hjälpa till med att plocka skräp.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 april 2023