• Startsida
  • / Nyheter
  • / Nationaldagen bjuder på en mix av kultur, rörelse, dans och fika

Nationaldagen bjuder på en mix av kultur, rörelse, dans och fika

svensk flagga

Nu är det en månad kvar till Sommarfest i Strängnäs. Den 6 juni blir det nationaldagsfirande med både gamla och nya traditioner. Det blir till exempel medborgarceremoni, motionslopp och dansband. Nu kan vi också avslöja att Fikafest är tillbaka – Strängnäs bästa småkaka ska koras.

Årets nationaldagsfirande blir en mix av våra gamla traditioner kombinerat med några av de populära aktiviteter som vi fick uppleva under 500-årsresan förra året.

Mycket musik på nationaldagen

Dagen startar med musik från domkyrkans torn som framförs av Musiksällskapet Gripen. Senare bjuder de och Strängnäs Ungdomsorkester på musik i Ugglans park. Klockan 12 startar medborgarskapsceremonin och vi firar de kommuninvånare som blev svenska medborgare under 2023. Det blir högtidliga tal och musik med Hanna Lindahl och Emmad Kasim.

Klockan 13 startar nationaldagsfirandet och förutom tal spelar den hyllade artisten Johanna Brun. Därefter hissas flaggorna och vi sjunger gemensamt Du gamla du fria.

Fikafest är nu en del av fikaidyllen

Under 500-årsresans Fikafest utsågs Tynnelsörutan till Strängnäs officiella bakverk, skapad av Oskar Nyström från Hornuddens trädgård. Till årets Fikafest bjuds alla hemmabagare in till att tävla om titeln Strängnäs bästa småkaka.

- Fikafesten är ett tillfälle att uppskatta det bästa av Strängnäs baktradition och ge alla chansen att vara en del av det. Vi ser fram emot en dag fylld med goda smaker och trevlig gemenskap, säger Maria Printz, måltidsdesigner och projektledare för Fikafest.

Mellan klockan 12.30 och 13.30 kan hemmabagare lämna in sina småkakor. Kakorna blir bedömda av en jury som även i år leds av Elisabeth Johansson – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från olika tv-program om bakning. Vinnaren utses scenen efter nationaldagsfirandet.

Samtidigt som kaktävlingen pågår är alla barn välkomna att vara med på en workshop och göra chokladbollar. För att ingen ska få fikabrist kommer bagerier och kaféer att komma till Ugglans park och sälja fika där. Det blir ett fint tillfälle att uppleva bredden av Strängnäs fikaidyll.

Bakverket Tynnelsöruta

Tynnelsörutan var förra årets vinnare i bakverkstävlingen

Folkhälsa och nationaldag - en ny tradition

En annan helt ny tradition som vi startar är att ha motionslopp och tävlingslopp under nationaldagen. Föreningen Strängnäs 500 anordnar loppen och det kommer finnas något för alla. rmiddagen börjar med barnens lopp på 500 meter eller 1,3 kilometer. På eftermiddagen går motionsloppet Gå, lunka, löp av stapeln på 5 kilometer och 10 kilometer.

Lopp för barn

Strängnäs 500 anordnar lopp för barn

Dansband i parken som final

När kvällen faller är det dags att ta på dansskorna. Det populära dansbandet Titanix kommer till stan och framför scenen i Ugglans park blir det ett dansgolv.

– Förra årets dansbandskväll visade hur mycket glädje och samhörighet en dansbandskväll kan skapa. Det förenar människor från många olika grupper och åldrar. Även om man vanligtvis inte lyssnar på dansbandsmusik så dras man med i glädjen och stämningen. Vi ser fram emot att se Ugglans park fyllas med dansande människor, säger Johanna Nyberg, projektledare för Sommarfest i Strängnäs.

Titanix

Dansbandet Titanix kommer till Strängnäs

Fler aktiviteter den 6 juni

Det är sedan tidigare klart att MBC Event anordnar hantverksmarknad på Västervikstorget. De kommer också erbjuda ponnyridning, möten med alpackor och ansiktsmålning. Domkyrkan bjuder också på nationaldagsfirande med festgudstjänst, kyrkkaffe och guidade visningar i domkyrkan för både vuxna och barn. Det blir också olika typer av guidade visningar med utgångspunkt i Ugglans park, som till exempel Familjevandring i Majas fotspår.

 

Uppdaterad 6 maj klockan 20.20

I en tidigare version av nyheten stod det att Emad Jrirah skulle spela i Ugglans park. Den uppgiften är nu ändrad.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 maj 2024