Nya rutiner vid algblomning

Strand vid Aborrbergets badplats på Tosterön

Badsäsongen är här och våra badplatser är redo för badgäster. Det finns badplatser för alla smaker, både med hopptorn och bryggor men även enklare med naturen i fokus. Nytt för i år är att den som badar måste själv hålla koll på algblomning.

Algblomning bedöms visuellt

Badvattnet testas regelbundet av kommunens miljöenhet, från den 14 juni till den 23 augusti. Nytt för i år är att miljöenheten inte längre sätter upp skyltar som avråder för bad vid algblomning. Det beror på att algblomningen endast bedöms visuellt och inte via provtagningen vilket gör att alla badgäster själva kan gör en bedömning om det känns okej att bada eller inte.

Vad är algblomning?

När vissa alger eller bakterier förökar sig i stora mängder kallas det för algblomning. Algblomning kan förekomma i sjöar, hav och vattendrag och kan vara giftig. Risken för förgiftning är störst bland barn och djur eftersom de lättare får i sig vatten när de badar. Algblomningen kan även orsaka hudirritation och ögonbesvär.

Hur ser jag om vattnet blommar?

Vattnet färgas i olika nyanser av blågrönt eller brunt. Det blir grynigt, strimmigt, kraftigt grumlat och näst intill ogenomskinligt. Om siktdjupet i vattnet är mindre än en meter kan det betyda att koncentrationen av alger är hög.

Var hittar jag resultaten från kommunens provtagningar?

Havs- och vattenmyndigheten samlar information om kvaliteten på badvatten. På deras webbplats kan du se de senaste resultaten från kommunens provtagning av bakterier: Havochvatten.se

Hela listan med badplatser

På vår webbplats hittar du hela listan med badplatser i kommunen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 maj 2024