• Startsida
  • / Nyheter
  • / Mötesplatsen Snickis och Strängnäs golfklubb får stöd av klimatfond

Mötesplatsen Snickis och Strängnäs golfklubb får stöd av klimatfond

Två personer arbetar vid ett gemensamt bord inne på mötesplatsen Snickis.

Batteridrivna robotgräsklippare och en lokal mötesplats som inspirerar till klimatsmarta val är de två senaste projekten som beviljats medel från Klimatfond Strängnäs.

För att snabba på energi- och klimatomställningen i kommunen ger Klimatfond Strängnäs bidrag till lokala företag, föreningar och kommunala verksamheter till projekt som minskar klimatpåverkande utsläpp. Hittills har sex projekt beviljats medel – här är de två senaste.

Mötesplatsen Snickis vill inspirera till hållbara val

Snickis öppnade under våren och hyr en del av det tidigare snickeriet i det gamla sjukhusområdet på Tosterö. Där har fyra kreatörer gemensamt skapat en kreativ samlingsplats för co-working, event och olika former av möten. De vill inspirera till klimatsmarta val och få fler att påbörja sin omställning mot en mer hållbar vardag.

Vi finns till för företagare i Strängnäs som vill komma till en kreativ mötesplats, jobba närmare sitt hem och på så vis minska sina transporter i vardagen. Vi vill också visa vad som är möjligt att skapa utifrån hållbar konsumtion. Därför består inredningen helt av återbruk, säger Lina Östling, en av kreatörerna som startat Snickis.

Nu pågår arbetet med att paketera Snickis konferensupplägg där det kommer finnas möjlighet att lägga till olika hållbara aktiviteter så som återbrukskonst och föreläsningar om lokal matproduktion.

Lina Östling, en av kreatörerna som startat Snickis.

Lina Östling, en av kreatörerna som startat Snickis.

Golfklubben går mot fossilfri maskinpark

Strängnäs golfklubb har en tydlig vision om en mer hållbar verksamhet. Med stöd från Klimatfond Strängnäs planerar klubben för inköp av en större eller två mindre batteridrivna robotgräsklippare, som kommer att kunna minska förbrukningen av fossilt bränsle. Målet är att halvera användningen av fossila drivmedel inom fem år.

Vi kan fortsätta vår resa mot en alltmer hållbar drift, i samarbete med Klimatfonden, vilket känns fantastiskt. Det är vår övertygelse att detta projekt inte bara kommer att gynna vår golfbana, utan också bidra till den större miljömässiga omställningen som är så avgörande för vår gemensamma framtid, säger Per Magnusson, klubbchef på Strängnäs golfklubb.

Med robotgräsklippare blir gräset tätare och mår bättre. Något som även minskar behovet av bekämpningsmedel.

Per Magnusson, klubbchef på Strängnäs golfklubb.

Per Magnusson, klubbchef på Strängnäs golfklubb.

Klimatfond Strängnäs – lokala satsningar som minskar utsläppen

Klimatfond Strängnäs är en gemensam satsning från Strängnäs kommunföretag och Solör Bioenergi för att snabba på energi- och klimatomställningen i hela kommunen.

Bidrag kan ges till lokala företag, föreningar och kommunala verksamheter för projekt som minskar klimatpåverkande utsläpp i kommunen och gärna bidrar till lärande, innovation, samarbeten och cirkulära lösningar. Läs mer om de projekt som hittills fått stöd.

Ansökan om medel ur Klimatfond Strängnäs kan lämnas in när som helst under året men ska lämnas in senast 20 mars för att hanteras under våren, alternativt 20 oktober för att hanteras på hösten. Läs mer och ansök här.

Läs mer om Klimatfond Strängnäs på vår webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 juni 2024