Kommunen har fått sin första måltidspedagog
Delia Beddings är kock på förskolan Trädgårdsmästaren i Strängnäs. Hon har just diplomerats som Strängnäs kommuns första måltidspedagog.
I Sverige finns totalt 138 måltidspedagoger. För att bli måltidspedagog har Delia genomgått sex fördjupningsutbildningar i måltidspedagogik och en avslutande termin med måltidspedagogik i praktiken, det har tagit ungefär två år.
– Nu är jag färdig, det är jätteroligt, berättar Delia Beddings.
Måltidspedagogik förklarar Delia som ett lärande och ett förhållningsätt om mat och måltider. Barn ska få uppleva råvaror och livsmedel med alla sinnen. Att bekanta sig med mat, bli medvetna och nyfikna.
– Det ska vara lustfyllt och roligt.
Färg, form, konsistens, smak, hur maten låter när man äter och hur allt presenteras. Även måltidsmiljön är en del av måltidspedagogik. Formen på ett glas och vilka bestick man äter med eller om maten kan tas med händerna.
– Serveras måltiderna i en matsal eller inne på avdelningarna behöver man också se över ljus och ljud under måltiderna. Allt påverkar matupplevelsen, säger Delia Beddings.
Barnens alla sinnen ska arbeta
Barnen ska hitta sin egna smak, våga prova nytt och lära sig om hela kedjan från jord till bord. Fokus på utbildningen har varit på grönsaker och frukt eftersom det är något som forskningen visar att barn äter mindre av men som också är bra för vår kropp och knopp.
– Nu planerar vi och diskuterar om hur jag ska ta min kunskap vidare i organisationen. Min roll som måltidspedagog är att handleda och inspirera mina kollegor så fler arbetar aktiv med måltidspedagogik i förskolans verksamhet.
Måltidspedagogiken är ett samarbete mellan kökspersonal och pedagogerna.
– Kommunikationen med pedagogerna innan serveringen ger mig möjligheten att de kan föra vidare till barnen när de sitter och äter tillsammans, säger Delia.
Mat är konst
– Jag arbetar mycket med uppläggningen av grönsaker, gör fina uppläggningsfat med olika färger, former och storlek på bitar som varje bord får. Men det är också viktigt att visa hela grönsaken – det är ett lärande. Hur en fänkål eller kålrabbi ser ut? Det vet inte alla vi vuxna heller, säger Delia Beddings.
Så blir man måltidspedagog
För att bli måltidspedagog är det först sex fördjupningsutbildningar i måltidspedagogik:
- Sapere-metoden
- frukt & grönt med färg
- laga mat och baka med steg-för-steg-metoden
- pedagogisk måltid
- från jord till bord
- kökets naturvetenskap.
När dessa sex är avklarade är det en sista termin med måltidspedagogik i praktiken där deltagaren förutom seminarier också gör sju olika övningar med barn, vårdnadshavare och kollegor och ett avslutande examensarbete.
Utbildningen ges av Läromat med Hanna Sepp som är universitetslektor i mat och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och grundaren.