• Startsida
  • / Nyheter
  • / Hotellaktör redo att gå vidare med nytt hotell i Strängnäs

Hotellaktör redo att gå vidare med nytt hotell i Strängnäs

Strängnäs kommun och Vika Real Estate, en aktör inom hotellbranschen, är överens om att tillsammans utforska möjligheterna för att bygga om fastigheten Västertull 1 centralt i Strängnäs till hotell.

Strängnäs kommun gjorde 2023 en utredning för att titta på behoven av hotell i Strängnäs. Utredningen visade att behov av fler hotell finns, vilken typ av hotell som bäst skulle komplettera dagens utbud och förslag på vilka platser som var möjliga att titta vidare på. Efter utredningen har kommunen varit i kontakt med flera aktörer inom hotellbranschen. Nu har allt landat i att Strängnäs kommun och företaget Vika Real Estate har skrivit under en avsiktsförklaring om ett nytt hotell i centrala Strängnäs.

– För Strängnäs stad så är detta en fantastisk nyhet. Behovet av fler hotell har kommit till oss från flera olika håll under en lång tid – så att få berätta det här nu känns jättekul. Vi är väldigt glada att just Vika Real Estate fastnade för vår plats, säger Emma Hjelm, näringslivschef i Strängnäs kommun.

– Det här är bra för oss som bor här, det skapar möjligheter till en stark besöksnäring och en levande och trygg stadskärna. Att vi och Vika Real Estate nu väljer att utforska möjligheterna för ett nytt hotell vidare är ett kvitto på att vi är en attraktiv tillväxtkommun, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kulturhistorisk mark mitt i centrum

Parterna har tillsammans identifierat den kommunala kontorsfastigheten Västertull 1 som en lämplig fastighet möjlig att utveckla till hotellverksamhet. Fastigheten ligger mitt i centrala Strängnäs där Järnvägsgatan möter Hospitalsgatan och Gyllenhjelmsgatan. Den rosa byggnaden från 60-talet är omgiven av kulturhistorisk mark. Här finns också shopping- och upplevelsestråk, offentliga välbesökta platser som Ugglans park, Gyllenhjelmstorget, hamnen och domkyrkoberget med domkyrkan som nav och landmärke. Läget innebär att ett hotell kan bidra till upplevelser och möten för både invånare, besökare och företagare.

– Vi på Vika Real Estate är mycket stolta och glada över förtroendet att få vara med i utvecklingen av Strängnäs nya hotell. Strängnäs är en plats med ett mycket bra läge i Mälardalen och en kommun under stark utveckling. Fastigheten och kvarteren, med gågatan, stadsparken och folklivet, är ur vårt perspektiv attraktiva faktorer för att kunna bidra till en ny mötesplats i stadens centrala delar, säger Mattias Bäckman, styrelseordförande i Vika Real Estate.

Detaljplan måste utredas och beslutas

För att projektet ska vara möjligt behöver Strängnäs kommun ta fram en ny detaljplan. Det betyder att man behöver utreda och bjuda in till dialog med åtminstone de närmast berörda först. Det finns en del avgörande frågor som behöver belysas innan ett formellt detaljplanearbete kan starta. Därför har samarbetet börjat med att skriva en avsiktsförklaring.

Mer information om utredningen

Ta del av hotellutredningen

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 juli 2024