Här är årets kulturstipendiater!
Nu är det klart vilka som får Strängnäs kommuns kulturstipendier år 2024. Insatser inom konst, litteratur, teater och musik uppmärksammas när två personer och två föreningar delar på 50 000 kronor.
Konstnären Nils Bertil Malmberg och författaren Sofie Axelzon uppmärksammas för sina förmågor att väva samman Strängnäs historia och nutid i sina respektive verk. Föreningarna Katakomb och Strängnäsrevyns kulturförening uppmärksammas båda för sitt arbete att skapa betydelsefulla gemensamma upplevelser för invånarna i kommunen, med extra fokus på barn och unga.
– Vi i beredningsgruppen var väldigt överens om vilka årets kulturstipendiater skulle vara. Det känns roligt att vi uppmärksammar både kulturutövare och föreningar, och att det är en bra mix av litteratur, konst, teater och musik, säger kulturproducent Annika Busch Palm som är en av de tjänstepersoner som varit med i beredningsgruppen.
– Både Strängnäsrevyns kulturförening och Nils Bertil Malmberg har verkat i Strängnäs kommun i många år. De har på olika sätt satt spår i den gemensamma strängnässjälen och det är kul att vi kan visa vår uppskattning för det. Och sen har vi Sofie Axelzon och Katakomb som är relativt nya förmågor men som redan hunnit göra viktiga insatser för kulturlivet här i Strängnäs kommun, säger kulturnämndens ordförande Jennie Larsson Tjernström.
Beslutet om vilka som skulle få årets kulturstipendier togs under Kulturnämndens sammanträde den 26 november. Beredningsgruppen bestod av representanter från rådet för seniorfrågor, rådet för funktionshinderfrågor, ungdomsrådet SKUR, fritidsgårdsenheten och enheten scen och kulturproduktion.
Kulturstipendierna kommer att delas ut under en ceremoni den 10 december i samband med kulturnämndens nästa sammanträde. Allmänheten är välkommen att delta.
Stipendiaterna och dess motiveringar
Nils Bertil Malmberg
Nils Bertil Malmberg tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium på 12500 kronor för sitt långvariga engagemang och förmåga att skapa konst som knyter samman historia, lekfullhet och ett djupt engagemang.
Nils Bertil lyckas förena det historiska med det samtida, ofta med en glimt av humor som speglar hans nyfikenhet och utforskande av barnet inom sig. Hans konst har en central plats i flera av kommunens offentliga miljöer, vi kan till exempel se skulpturerna Paulus och Petrus på flera gator och torg. Nils Bertils engagemang för miljö och tidens gång vävs in i hans konst, vilket särskilt framträdde i utställningen "En stund på jorden" på Kulturhuset Multeum under hösten 2024.
För sitt bidrag till Strängnäs offentliga miljöer, sin förmåga att skapa konst och för att med sina konstverk ständigt påminna oss om vår gemensamma historia och framtid, är Nils Bertil Malmberg en värdig mottagare av detta stipendium.
Sofie Axelzon
Sofie Axelzon tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium på 12 500 kronor för sitt författarskap, där hon genom sin skönlitteratur förmedlar Strängnäs kommuns rika historia och dess nutida atmosfär.
Sofie har med sitt journalistiska perspektiv förmågan att väva samman historiska skeenden med samtida händelser, vilket framgår i bland annat romanen Gula rosornas stad, som utspelar sig i Strängnäs. Boken Gula rosornas stad tar avstamp i en muntlig sägen från Strängnäs som handlar om Sven Präntare och nunnan Anna. Sofies blick för detaljer och människors inre liv gör att hon fångar det historiska och nutida Strängnäs på ett levande och minnesvärt sätt. Sofie fortsätter att vara aktuell och fortsätter sitt utforskande av Strängnäs historia i kommande bok 2025.
Med sitt engagemang för Strängnäs, sin förmåga att skapa litterära verk som speglar både historia och nutid, sin känsla för feel-good och för att ständigt påminna oss om det förflutnas betydelse för framtiden, är Sofie Axelzon en värdig mottagare av detta stipendium.
Strängnäsrevyns kulturförening
Strängnäs Revyns Kulturförening tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium på 12 500 kronor för sitt långvariga och betydande bidrag till kommunens kulturliv. Genom revyn har föreningen under många år skapat en plats för skratt, eftertanke och gemenskap i Strängnäs. Samtidigt har de gjort kommunen till en viktig plats på den nationella revykartan, bland annat genom sitt deltagande i Revy-SM.
Med sitt engagemang för ungdomar har föreningen nyligen återupplivat ungdomsrevyn, en plattform där unga talanger får möjlighet att utforska scenkonst tillsammans med andra. Genom ett nära samarbete med Kulturskolan erbjuder de barnteater under sommaren. Detta ger både barn och familjer tillfälle att uppleva kultur på nära håll och samtidigt bidrar det till att stärka besöksnäringen i kommunen.
För sitt arbete med att främja teaterkonst för både unga och äldre, sitt engagemang för att sprida kulturglädje och sitt bidrag till Strängnäs som en levande kulturkommun är Strängnäs Revyns Kulturförening en värdig mottagare av årets kulturstipendium.
Katakomb
Föreningen Katakomb tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium på 12 500 kronor för sitt inspirerande arbete med att skapa en plattform för unga musikutövare i kommunen. Genom Katakomb får unga möjlighet att uppträda inför publik och uppleva livemusik tillsammans med andra, vilket främjar både kreativitet och en känsla av gemenskap.
Föreningen arrangerar konserter några fredagskvällar per termin där både lokala ungdomsband och band från övriga delar av landet får en chans att spela live och utvecklas. Katakomb har förvaltat och utvecklat idén om en levande livescen för unga i Strängnäs, och nya band uppmuntras att ta sina första steg på scenen. Här får unga musiker skapa sammanhang och sprida glädje genom musiken.
Genom sitt samarbete med andra aktörer i kommunen bidrar Katakomb till större arrangemang som stärker Strängnäs kulturliv och erbjuder en meningsfull mötesplats för unga. För sitt engagemang i att bygga gemenskap och utveckla ungas scenkonst är Katakomb en värdig mottagare av årets kulturstipendium