Ny prognos för simhall och sporthall i Larslunda

Skisser från We Group i samband med upphandling av Larslunda simhall.

Den 26 november fick teknik- och fritidsnämnden information om den uppdaterade kostnadsprognosen för simhallen och sporthallen i Larslunda. Den nya prognosen visar en ökning med 2 procent jämfört med den ursprungliga budgeten.

Ökningen beror på flera faktorer. Bland de största orsakerna är att markarbetet behövde göras på ett annat sätt än planerat. Till exempel gick det inte att påla marken som tänkt, vilket ledde till att mer berg än beräknat behövde sprängas bort. Dessutom blev kostnader för byggställningar och kranar högre än förväntat. Förra vinterns kyla och snö orsakade också fördröjningar i arbetet. När arbetet står stilla av olika anledningar behöver entreprenörerna ersättas enligt avtalet.

Frågor och svar om den nya prognosen

Här har vi samlat några frågor och svar om den uppdaterade prognosen för simhallen och sporthallen. Du kan också läsa mer om hela projektet på projektsidan Larslunda sport- och fritidscenter.

Hur ser prognosen ut för projektet på Larslunda?

Vi räknar nu med att projektet kommer att överskrida den ursprungliga budgeten med 2 procent, vilket innebär en ökning på cirka 9 miljoner kronor. För badhuset innebär detta en ökning på 10 miljoner kronor, medan kostnaderna för idrottshallen är något lägre än beräknat – cirka 1 miljon kronor under budget.

Sammanlagt innebär detta att den nya prognosen för hela projektet är 414 miljoner kronor, jämfört med den ursprungliga budgeten på 405 miljoner kronor.

Projektet fick i ett tidigare beslut i kommunfullmäktige ett tillskott , 7 MB. för att täcka extra lokalytor, vilket var ett viktigt steg för att möta de framtida behoven i vår växande kommun. Om vi skulle justera för inflation från mars 2023 är vi i linje med den ursprungliga budgeten.

Vad är de specifika budget- och prognossiffrorna för simhallen och idrottshallen?

  • Simhallen: I budgeten är kostnaden 277 miljoner kronor, men i prognosen är den nu 287 miljoner kronor.
  • Idrottshallen: I budgeten är kostnaden 128 miljoner kronor, medan prognosen är 127 miljoner kronor.

Varför har kostnaderna ökat och varför har ni inte upptäckt det tidigare?

Vi har varit medvetna om risken för kostnadsökningar, men flera faktorer kommer att påverka den slutliga kostnaden. Nu har vi fått de exakta kostnaderna för några av simhallens stora entreprenader. Det är viktigt att förstå att prognosen är en uppskattning baserad på både kända och okända faktorer.

Ett exempel på kostnadsökning är markarbetet. När bygget började upptäcktes vissa svåra markförhållanden, vilket till exempel ledde till att vi behövde spränga berg i ett område. Detta orsakade extra kostnader och fördröjningar, vilket också påverkade andra entreprenörers arbete och medförde krav på ersättning. En annan faktor var de extra kostnader som orsakades av den kalla och snörika vintern förra året. Det finns också ökade kostnader för etablering, byggställningar och hyra av kranar.

Vad gör ni för att förhindra att kostnaderna fortsätter att öka?

Vi håller noga koll på projektet för att säkerställa att vi får det vi har beställt, och att vi bara betalar för det. Innan en kostnad godkänns för betalning går den igenom flera steg i vår organisation, vilket vi känner oss trygga med. Men vi måste också vara beredda att göra justeringar om det behövs, baserat på ekonomin.

Varför ser det ut som att idrottshallen kommer att kosta mindre än budgeterat?

Idrottshallen är en totalentreprenad, vilket innebär att Insulanders Bygg har ett fast pris för vad byggnaden ska kosta. Efter att vi har gjort några justeringar i samråd med Insulanders Bygg ligger prognosen för idrottshallen på 127 miljoner kronor.

Varför har ni flyttat medel från idrottshallen till simhallen?

Under projektets gång har vi omfördelat pengar från idrottshallen till simhallen. Detta beror dels på att vi har sett ett större behov i simhallen, dels på att det avtalade priset för idrottshallen gjorde det möjligt att flytta pengarna. Ursprungligen var fördelningen 150 miljoner kronor till idrottshallen och 255 miljoner kronor till badhuset, men nu är siffrorna 128 miljoner kronor för idrottshallen och 277 miljoner kronor för simhallen.

Mer information om Larslunda

Följ utvecklingen av hallarna och området på projektsidan Larslunda sport- och fritidscenter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 november 2024