• Startsida
  • / Nyheter
  • / Kommunen satsar på bättre beredskap inom vård och omsorg

Kommunen satsar på bättre beredskap inom vård och omsorg

Ett antal personer tittar på en person som håller ett föredrag.

Strängnäs kommun har fått 400 000 kronor i statsbidrag för att förbättra krisberedskapen inom vård, omsorg och socialtjänst. Pengarna används till att skapa en ny organisation med beredskapsombud på varje enhet inom socialkontoret.

Med den här satsningen blir kommunen bättre förberedd på att möta framtida utmaningar och skydda de mest utsatta invånarna när det behövs som mest.

Som start av projektet har ett trettiotal beredskapsombud samlats för en eftermiddag fylld av inspiration, utbildning och nätverkande. Utbildningen innehöll bland annat information om krishanteringssystemet, kontinuitetsplanering och erfarenheter från Uppsala kommuns beredskapsarbete.

Ett beredskapsombud per enhet inom socialkontoret

Beredskapsombuden kommer bland annat att hjälpa sina enheter att:

  • Se över och bygga upp utrustning för krisberedskap.
  • Delta i utbildningar, till exempel om nödvattentankar och reservkraftverk.
  • Ta fram krishanteringssplaner för brukare med funktionsnedsättning.
  • Hjälpa chefer att planera och öva för krissituationer.

Tanken är att det ska finnas ett beredskapsombud på varje boende och enhet inom socialkontoret. Ombuden blir en viktig länk mellan chefer och kommunens beredskapssamordnare.

Ny beredskapssamordnare på plats

I januari börjar Maria Insulander som beredskapssamordnare på säkerhetsenheten. Hon kommer att leda arbetet med att stärka socialkontorets förmåga att hantera kriser och arbeta vidare med projektet, som är en del av Socialstyrelsens satsning KHOSS (stärkt beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst).

– Jag ser fram emot att tillsammans med beredskapsombuden bygga upp en robust krisberedskap inom socialkontoret med tydliga rutiner och utbildningar, så att både chefer, medarbetare och våra brukare kan känna sig trygga om det uppstår en kris, säger Maria Insulander.

Ytterligare utbildning blir nästa steg

Nästa steg är att utbilda och stödja beredskapsombuden i deras arbete. Genom att bygga en stark beredskapsorganisation vill kommunen säkerställa att vård och omsorg fungerar väl även under kriser, som elavbrott eller andra störningar.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 december 2024