• Startsida
  • / Nyheter
  • / Elever på Thomasgymnasiet utvecklar mer hållbara skolgårdar

Elever på Thomasgymnasiet utvecklar mer hållbara skolgårdar

Elevernas förslag på vernissage

Elevernas förslag på vernissage

Under hösten har Thomasgymnasiet och Strängnäs Fastighets AB (SFAB) samarbetat i ett projekt där elever undersökt och gett förslag på hur några av kommunens skolgårdar kan förbättras.

Eleverna, som går kursen Politik och hållbar utveckling i årskurs tre på samhällsprogrammet, har tagit fram förslag på hur skolgårdarna på Karinslundsskolan, Åkerskolan och Paulinska skolan kan förbättras. Deras förslag utgår bland annat från Agenda 2030, Barnkonventionen och kommunens riktlinjer för hållbarhet. Alla delar har de under terminen fått lära sig mer om.

– Jag upplever att eleverna tycker det är kul och intressant att få göra något ”på riktigt”, det känns mer meningsfullt. Att få vara med och tycka till och att vuxna som bestämmer lyssnar på dem upplever de som positivt, säger Malin Tiger Nyrén, förstelärare på Thomasgymnasiet i Strängnäs.

Hållbarhet och lek i fokus

Eleverna har gjort studiebesök på Paulinska skolan och med stöd av ritningar och material undersökt hur alla skolgårdarna kan förbättras för att gynna biologisk mångfald, ekosystemtjänster och framtida klimatförändringar – samtidigt som lekytor och leklandskap får en central plats.

– Det är inspirerande att arbeta tillsammans med ungdomar som ser möjligheter och nya lösningar. Deras engagemang ger oss en värdefull grund som vi kan ha med oss när vi arbetar med våra skolgårdar, säger Benita Gustafsson, driftchef på SFAB.

Inspirerande vernissage

Thomasgymnasiets elever visade och presenterade sina idéer och visioner vid en vernissage i december.

– Det som är mest givande för mig som lärare är att få verkliga exempel som eleverna får jobba med. Att vi får vara med i en demokratisk process och se hur arbetsgången ser ut från EU, Agenda 2030, politiken i kommunen och till den enskilde, säger Malin Tiger Nyrén.

Nästa steg blir att undersöka hur elevernas idéer kan integreras i kommande förbättringsprojekt för kommunens skolgårdar.

Elevernas förslag

Elevernas förslag

Elevernas förslag

Elevernas förslag

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2024