Så ofta ska det sotas
Föreskrifter om sotningsfrister i Strängnäs kommun. Dessa föreskrifter innehåller bestämmelser om hur ofta sotning (rengöring) enligt 3 kap 4 § lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) skall utföras.
Sotningsfrister | Gånger/år |
---|---|
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor där eldning sker med fasta bränslen eller tung eldningsolja | |
Eldstad av konventionell konstruktion | 4 |
Eldstaden har keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för, från brandskyddssynpunkt, effektiv förbränning av bränslet och är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande anordning. | 2 |
Eldstaden är speciellt konstruerad för, från brandskyddssynpunkt, effektiv förbränning av bränslet och eldning sker med träpellets eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle | 2 |
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från brandskyddssynpunkt, motsvarande bränsle. | |
Eldstaden har en märkeffekt som överstiger 60 kW | 2 |
Eldstaden har en märkeffekt som uppgår till högst 60 KW | 1 |
Eldstaden ingår i en anläggning som är miljögodkänd eller försedd med pulsationsbrännare | 1gång/2år |
Värmecentral | |
Pannan, oavsett bränsleslag, ingår i en värmecentral vars skorsten inte till någon del gränsar till andra utrymmen än sådana som ingår i värmecentralen och denna står under kontinuerlig övervakning av kvalificerad driftledare | 1gång/4år |
Köksspisar, ugnar och andra jämförbara förbränningsanordningar i större omfattning än för enskilt hushålls behov. | |
Eldning sker med fasta bränslen, tung eldningsolja eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle | 6 |
Eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle | 3 |
Lokaleldstäder, köksspisar, ugnar och andra jämförbara förbränningsanordningar för enskilt hushålls behov | |
Eldstaden utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd eller för matlagning | 1 |
Eldstaden utgör inte den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd eller för matlagning | 1gång/3år |
Eldstaden är belägen i ett fritidshus | 1gång/3år |
Imkanaler | |
Imkanalen betjänar ett kök där matlagning sker i större omfattning än för enskilt hushålls behov | 3 |
Imkanalen betjänar ett kök för endast uppvärmning av mat, eller motsvarande verksamhet, i större omfattning än för enskilt hushålls behov. | 1 |
Övrigt | |
Har eldning (eller vad gäller imkanaler; matlagning) inte skett efter senaste sotningen behöver ny sotning inte göras. Vid bestämmande av nästa sotningstillfälle skall dock sotning anses vara gjord enligt gällande sotningsfrister | |
En eldstad och en rökkanal som inte använts under tre år skall brandskyddskontrolleras innan den tas i bruk. | |
När så är betingat, av brandskyddsmässiga skäl, kan teknik- och fritidsnämnden besluta om ändring av sotningsfristen i enskilda fall. |