Bygglov och andra lovpliktiga åtgärder
Här hittar du information om alla de åtgärder som kan kräva lov från kommunen. Det kan gälla åtgärder som till exempel att bygga nytt, bygga till, riva eller ändra fasaden på ditt hus. Du får också veta hur du ansöker om bygglov och vilka regler som gäller.
Handläggningstider för bygglov
Just nu har vi högt tryck på nya bygglovsärenden. Detta innebär att våra handläggningstider är längre än vanligt och det kan ta längre tid att få bygglovsbeslut. Om du har planer på något byggprojekt i sommar så försök skicka in din ansökan redan idag.
Nya byggregler från 1 juli 2025
Boverket har tagit fram nya byggregler som kommer börja gälla från 1 juli 2025. De nya reglerna kommer bland annat att medföra mer frihet för dig som bygger, men samtidigt ett större ansvar.
För mer information se informationsboxen nedan.
Boverket har tagit fram nya byggregler som kommer att ersätta nuvarande Boverkets byggregler (BBR) samt Europeiska konstruktionsstandarder (EKS). De nya byggreglerna består av flera enskilda författningar med funktionskrav, men dessa innehåller inga allmänna råd eller hänvisningar till standarder så som det fungerar idag. De nya byggreglerna innebär större frihet i hur du bygger, men du får också ett större ansvar. Du som byggherre måste vara noga med att dokumentera och bevisa att ditt bygge är säkert, hållbart och uppfyller gällande krav.
De nya byggreglerna träder i kraft den 1 juli 2025, men det kommer finnas en övergångsperiod på ett år. I nya ärenden som lämnas in under perioden 1 juli 2025 till den 30 juni 2026 kommer du som byggherre ha möjlighet att välja mellan att tillämpa nuvarande BBR och EKS eller de nya byggreglerna. Tänk på att det inte går att kombinera delar ur de olika reglerna.
Information och vägledning på Boverket
På Boverkets hemsida finns mer information om de nya byggreglerna. Där hittar du vägledning för varje enskild författning och kan läsa mer om skillnaderna mellan dagens regelverk och de nya byggreglerna.
Vilka åtgärder kräver bygglov och hur ansöker jag?
Nedan beskriver vi åtgärder som ofta kräver bygglov. Du finner även länkar till e-tjänst och blanketter för att ansöka om bygglov.
Innan du ansöker om bygglov för ny- eller tillbyggnad behöver du ta reda på vilken byggrätt du har och om dina byggplaner stämmer överens med kommunens detaljplan för din fastighet. Ligger din fastighet utanför område med detaljplan är det översiktsplanen som är vägledande. Utöver detta gäller alltid plan- och bygglagen, BBR och PBF. Ibland behöver man även ta hänsyn till strandskydds- och kulturmiljöområde. Ligger din fastighet inom område med strandskydd så ska du också ansöka om strandskyddsdispens. Vill du veta mer om vad som gäller för din fastighet kan du kontakta byggenheten eller läsa detaljplanen.
Om du vill göra någon förändring på din byggnad kan det krävas bygglov i form av en fasadändring. Detta kan till exempel vara byte av fasadkulör, öppna upp för nytt fönster/dörr eller ändra fasad-beklädnad. På en- och tvåbostadshus är det lovbefriat att göra en fasadändring om ändringen ej väsentligt ändrar husets eller områdets karaktär, påverkar värdefull miljö eller om ändringen medför olägenhet för grannar.
Prata med oss på byggenheten för att veta om just din åtgärd kräver lov.
Du behöver bygglov för att väsentligt ändra användning i en byggnad eller del av en byggnad. Ändrad användning är ett vitt begrepp och vad som utgör en väsentlig ändring eller ej kan många gånger vara en bedömningsfråga. Om byggnaden ligger inom detaljplanerat område så är det i första hand detaljplanen som styr användningen. Prata med oss på byggenheten för att få veta om din ändring bedöms som väsentlig eller inte.
Exempel på ändringar som kräver bygglov:
- Bostad till butik, kontor eller hotell
- Butik till restaurang
- Fabrik till detaljhandel
Exempel på ändringar som inte kräver bygglov:
- Inreda mindre kontor i den egna bostaden för eget bruk
- Del av bostad till soprum, tvättstuga eller annat bostadskomplement
- Butik till frisersalong
I vissa fall så kan det krävas en anmälan även om ändringen inte kräver bygglov. Det kan till exempel gälla ändring av brandskydd, ventilation, bärande konstruktion eller planlösning. Det kan du läsa mer om under anmälningspliktiga åtgärder.
Du behöver marklov för markarbeten som ändrar marknivån med en halv meter eller mer på din fastighet om den ligger inom ett område med detaljplan. Detta gäller oavsett om du höjer eller sänker nivån, även inom ett begränsat område. I vissa detaljplaner finns det också bestämmelser om att marklov behövs för mindre markförändringar. Kontakta oss på byggenheten för att ta reda på vad som gäller för din fastighet.
Om du ska bygga något behövs inget separat marklov, utan det ärendet hanteras då i bygglovet.
Ibland kan det krävas marklov för trädfällning. Det står i så fall i den detaljplan som gäller för ert område.
Du måste ha rivningslov om du vill riva en byggnad eller en del av en byggnad inom detaljplanerat område eller område som ingår i kulturhistoriskt värdefull miljö. Om rivningslov inte krävs, så kan ändå en anmälan om rivning krävas om byggnaden ligger utanför detaljplanerat område.
Kravet på rivningsanmälan gäller till exempel inte komplementbyggnader, skärmtak eller ekonomibyggnader utanför detaljplanerat område.
Vill du veta mer om vad som gäller för din fastighet kontakta byggenheten.
Du behöver bygglov för att uppföra plank, med undantag för plank av en viss storlek vid uteplats. Det kan du läsa om under bygglovsbefriade åtgärder.
I områden som omfattas av detaljplan krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar och ljusanordningar enligt Plan- och byggförordningen. Utanför detaljplanerat område krävs tillstånd från länsstyrelsen enligt väglagen, om man vill placera en skylt inom 50 meter från ett vägområde. På landsbygden i övrigt får man sätta upp skyltar på byggnader för att informera om verksamheter som bedrivs där.
Innan du ansöker om lov rekommenderar vi att du läser Riktlinjer för skyltning , 3 MB.
Bygglovsbefriade skyltar.
Det finns vissa skyltar som inte kräver bygglov, det gäller följande skyltar:
- en skylt vars area är högst 1,0 m2,
- en skylt för ett tillfälligt evenemang, om skylten är uppsatt under högst fyra veckor,
- en orienteringstavla vars area är högst 2,0 m2,
- en skylt inomhus,
- valreklam i samband med val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige, Europaparlamentet eller Sametinget samt i samband med folkomröstning,
- en nationsflagga, flagga med kommunvapen eller liknande,
- ett vägmärke, en tilläggstavla eller annan anordning för anvisning av trafik enligt vägmärkesförordningen (2007:90), och
- ett sjövägmärke eller en säkerhetsanordning för sjöfarten enligt sjötrafikförordningen (1986:300).
En mur högre än 0,5 meter är bygglovspliktig oavsett om det är en fristående mur eller en stödmur. Mur under 0,5 meter räknat från murens högsta punkt är undantagen från bygglovsplikt.
I vissa fall kan det dock räcka med en anmälan, till exempel om du vill uppföra ett attefallshus eller installera en eldstad. Det finns också åtgärder du får göra utan att ansöka alls. Är du osäker över vad som gäller för just din åtgärd så är du välkommen att kontakta oss på byggenheten.
Tips inför att söka bygglov
Titta gärna på vår informationsfilm, där får du tips och information!
Ta hjälp av våra checklistor och vår informationsfilm om ritningsunderlag så att din ansökan blir så komplett som möjligt.
Frågor och svar om bygglov
Kostnaden för ett bygglov och en bygganmälan beror i huvudsak på vad och var du ska bygga, hur komplicerat ärendet är och det så kallade prisbasbeloppet. På sidan Kostnader och avgifter kan du läsa mer, och ta del av taxan i sin helhet. Du är välkommen att kontakta bygglovsenheten om du har frågor.
För att få börja bygga krävs ett beslut och ett startbesked. För att sedan få nyttja byggnaden eller åtgärden krävs ett slutbesked. Läs mer om Bygglovsprocessen.
Vår handläggningstid varierar beroende på ärende. För att få beslut i tid bör du skicka in din ansökan så snart som möjligt.
Kom ihåg: När du har fått bygglov måste du vänta fyra veckor innan du får börja bygga. Det är först då beslutet har vunnit laga kraft.
Det är inte alla åtgärder som kräver bygglov utan i vissa fall krävs enbart en anmälan. På sidan Anmälningspliktiga åtgårder hittar du information om vilka åtgärder som kräver anmälan.
För de åtgärder som kräver bygglov behöver du skicka in en ansökan samt handlingar som tydligt visar vad ansökan avser. Se sidan exempel och checklistor för exempelritningar, mallar och en informationsfilm om vilka handlingar din åtgärd kräver.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Byggenheten
Telefon:
E-postadress:
Besöksadress:
Nygatan 10
645 80 SträngnäsOrdinarie telefontider:
Bygglovshandläggare kan nås på telefon alla vardagar mellan klockan 10.00 och 12.00.