Skyddsjakt

Allt vilt är skyddat enligt jaktlagen, vilket innebär att djur, deras bon och ägg inte får skadas eller störas. Det innebär att vilt endast får jagas – det vill säga fångas eller dödas – om det tillåts enligt jaktlagstiftningen.

Enligt jaktlagstiftningen (SFS 1987:259) kan skyddsjakt användas när vilda djur riskerar att orsaka skador på människors hälsa och säkerhet, till exempel genom att sprida smitta. Skyddsjakt kan också bli aktuellt vid stora skador på grödor, boskap eller andra situationer av stort allmänintresse. Länsstyrelsen är den myndighet som ger tillstånd till skyddsjakt.

I andra fall behövs inget sådant särskilt tillstånd, dessa fall uppräknas i jaktförordningens bilaga 4. Djur som kan vara aktuella för skyddsjakt är exempelvis grävling, vildsvin, kaja och kanadagås.

Det är polisen som har tillsyn över hur jakt bedrivs och lämnar tillstånd till att lossa skott inom tätbebyggt och detaljplanerat område.

Kommunens skyddsjägare

De kommunala skyddsjägarna är i första hand en funktion för att hantera vilt på kommunens egen mark som inte är utarrenderad för jakt. Exempel är inom tätorterna, där uppdragen kan gälla allt ifrån skyddsjakt på fågel till eftersök av skadat vilt.

Stöd till privatpersoner

Att hjälpa privatpersoner med problem kopplade till vilda djur ingår inte inom ramen för kommunens skyddsjägares uppdrag. Däremot kan man som privatperson kontakta skyddsjägarna för att, i mån av tid, få hjälp av dem. Kommunjägaren har rätt till ersättning för utfört uppdrag från den privata uppdragsgivaren enligt följande:

Skriv tabellbeskrivning här

Typ av vilt

Ersättning

Hare, gås, svan eller liknande

300 kronor

Rådjur, grävling eller liknande

500 kronor

Vildsvin, hjort, älg eller liknande

900 kornor

Kontakt

Kommunens kontaktcenter är öppet dagtid måndag-torsdag klockan 8.00–16.30 och fredag klockan 8.00–16.00.
Övrig tid, nätter och helger kontaktar du polisen på jourtelefon 0152-114 14.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 februari 2025