Livsmedel

I Strängnäs kommun är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarig för den offentliga livsmedelskontrollen. Syftet med tillsynen är att kontrollera efterlevnaden i alla led i produktionen, bearbetningen och distributionen av livsmedel. Målet är att alla konsumenter ska kunna känna sig trygga när de handlar och äter mat i kommunen.

I Strängnäs kommun finns det cirka 250 livsmedelsobjekt som bland annat består av restauranger, caféer, gatukök, bagerier, skol- och förskolekök, kiosker och butiker. Kommunen är skyldig att bedriva livsmedelstillsyn så att konsumenterna kan få säkra livsmedel som håller utlovad kvalitet. Tillsynen innebär bland annat registrering av livsmedelsföretag, inspektion av lokaler och hantering, granskning av företagens system för egenkontroll och utredning av klagomål och misstänkta matförgiftningar. Med hjälp av en checklista kontrolleras de viktigaste delarna av verksamheten. Dessa inspektionsresultat är offentliga handlingar vilket innebär att både journalister och allmänheten har rätt att ta del av dem.

Från 1 mars 2025 gäller nya regler om kött. De innebär att restauranger måste informera sina gäster om ursprungslandet för kylt, fryst och malet kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.

Reglerna omfattar restauranger och storhushållsverksamheter såsom kaféer, restauranger, skolrestauranger, cateringföretag, food trucks och en del butiker.

Ursprungsland för kött – nya regler från 1 mars 2025
Från och med 1 mars 2025 måste restauranger och storhushåll informera sina gäster om ursprungslandet för kylt, fryst och malet kött som används som ingrediens i maten och som kommer från:

  • Nöt
  • Svin (inklusive vildsvin)
  • Får
  • Get
  • Fjäderfä

Kött som du inte behöver inte ange ursprungsland för

  • Häst, ren och älg
  • Inköpta köttprodukter eller köttberedningar som ni inte gjort själva (exempelvis marinerad kyckling, bacon, kryddade köttfärsbiffar eller färdiga köttbullar). Gäller både färska, frysta och värmebehandlade produkter.
  • Kött som används för att göra fond, sky, buljong eller liknande produkter.

Det betyder exempelvis att när en maträtt innehåller både kött och färdig köttprodukt som köpts in, exempelvis baconlindad köttfärslimpa, behöver du endast ange ursprung för köttfärsen.

För hämtmat gäller det här

  • Du behöver informera om köttets ursprung när gästen hämtar sin mat på restaurangen (take away), men inte vid hemleverans.
  • Skolor ska ange ursprung för kött i matsalen där maten tillagas, men inte om den tillagade maten transporteras till ett mottagningskök.

Information om ursprung kan vara skriftlig eller muntlig

Du väljer själv om du vill svara skriftligt eller muntligt på information om ursprung:

  • Skriftligt (exempelvis i menyn: ”kycklingbröstfilé (Sverige)”).
  • Muntligt (personalen informerar varje gäst om köttets ursprung eller sätter upp en skylt med en upplysning om att kunden kan få informationen, till exempel ”Fråga oss om köttets ursprung”.

Kött med ursprung från flera länder

Om köttet i maten kommer från flera olika länder, till exempel en del svensk oxfilé och resten från Irland, behöver du informera om det. Du kan exempelvis informera gästerna så här: "Oxfilé från Sverige och Irland."

Fler exempel på uttryck som kan användas:

  • ”ursprungsland: flera medlemsstater”
  • ”ursprungsland: flera tredjeländer”
  • ”ursprung: EU”
  • ”ursprung: icke EU”
  • ”ursprung: EU och icke EU”

Mer information hittar du på Livsmedelsverkets hemsida:

Ursprungsland för kött på restaurang

Fördjupad information om ursprungsland

Kontakta oss gärna

Du som konsument är välkommen att kontakta oss om du har frågor, vill anmäla brister som exempelvis felmärkta varor, smutsiga lokaler eller om du misstänker att du blivit matförgiftad av mat du köpt i butik eller ätit på restaurang. Företagare kan vända sig till oss i frågor om exempelvis tillstånd att hantera livsmedel, lagstiftning eller annat som berör livsmedelsföretag. Kom ihåg att det är livsmedelsföretagarens ansvar och skyldighet att ansöka och få beslut om tillstånd för att hantera livsmedel innan en ny livsmedelsverksamhet får starta.

Att verksamheten byter ägare innebär att den ska registreras eller godkännas på nytt eftersom registreringen/godkännandet är knuten till företagaren. Vid ett ägarbyte ska därför en ny anmälan skickas in minst 14 dagar innan den nya ägaren tar över verksamheten.

Kontakta i första hand personalen/föreståndaren för restaurangen/lokalen. Du kan även lämna en anmälan till samhällsbyggnadsnämnden, du får vara anonym.

Ändringar i lokal och verksamhet får inte ske utan att detta i förväg har anmälts till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Vid omfattande förändringar kan en ny prövning för godkännande behöva göras. Kontakta även byggenheten för information om bygglov och bygganmälan.

Försäljning av korv med bröd får ske vid totalt 10 tillfällen under ett år utan att verksamheten behöver vara registrerad som ett livsmedelsföretag. Ett tillfälle kan sträcka sig över en helg. Vid mer avancerad hantering kan verksamheten behöva registrera sig som livsmedelsföretag. Kontakta miljöenheten för mer information och bedömning.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 april 2025