Registrering av livsmedelsanläggning
För att driva en livsmedelsverksamhet behöver du vara registrerad. Du ska även registrera förändringar och meddela om du avslutar verksamheten.
Du som vill starta en livsmedelsverksamhet behöver registrera din livsmedelsverksamhet två veckor innan du startar. En anmälan om registrering ska vara komplett, innan dess sker ingen handläggning av ärendet.
Registrera verksamhet
- Restaurang
- Kafé och bageri
- Matbutik
- Försäljning av kosttillskott
- Torghandel
- Skolkök
- Vattenverk - Läs mer om dricksvatten och registrering av egen brunn.
- Foodtrucks
- Föreningar som säljer mat till allmänheten
- UF-företag med livsmedelshantering
- Lager eller transport av livsmedel
- Servering av måltider i samband med rumsuthyrning i hemmiljö, det vill säga bed and breakfastverksamhet.
- Matmäklare
- Primärproducent som vill torka, lägga in eller bereda livsmedel.
- E- handel
- Matlagning inom vård, skola, undervisning
- Föreningar som säljer mat eller bedriver serveringsverksamhet öppen för allmänheten (ta bort den punkten som finns)
- Livsmedel som hanteras i privat bostad avsett att säljas eller skänkas till allmänheten
- Donera livsmedel till allmänheten
- Tillfällig livsmedelsverksamhet som drivs under några dagar till exempel en mässa. Om du redan har en registrering för en mobil anläggning, till exempel foodtruck, behöver du däremot inte göra en ny registrering.
För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation. Kontakta oss om du är osäker på om du behöver registrera din verksamhet.
Kontrollbesök görs inte förrän verksamheten har startat och kontrollmyndigheten utför inte heller förhandsgranskning av utformning av lokaler, ritningar och rutiner för egenkontroll. Denna hjälp får företagen vända sig till konsulter eller branschorganisationer för.
- Vid första kontrollbesöket ska företaget uppfylla alla relevanta krav i lagstiftningen.
- Om det finns avvikelser kan myndigheten meddela föreläggande eller förbud mot hela eller delar av verksamheten.
- Föreläggande och förbud kan också användas vid ordinarie kontrollbesök om verksamheten inte följer lagstiftningens krav.
- Det är verksamhetsutövarens ansvar att säkerställa att anläggningen uppfyller lagstiftningens krav.
Förändra verksamhet
Om du förändrar din verksamhet ska du anmäla om det. Det kan till exempel handla om att du ändrar bolagsform eller byter organisationsnummer.
Avsluta verksamhet
Om du ska avsluta din livsmedelsverksamhet måste du anmäla det.
Kontaktmaterialverksamheter ska registreras
Om du har en verksamhet som tillverkar, förädlar eller importerar produkter och material avsedda för kontakt med livsmedel, behöver du anmäla din verksamhet för registrering hos oss på miljöenheten. Vi är kontrollmyndigheten och ansvarar för att utföra kontroller av din verksamhet.
Vägledande information
På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa om de nya föreskrifterna. Här finns också information om vilka verksamheter som behöver registrera sig och vilka som är undantagna från kravet. Du hittar länkar med mera information nedan.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Miljöenheten
Telefon:
E-postadress:
Besöksadress:
Nygatan 10
645 80 Strängnäs -
Samhällsbyggnadskontoret
E-postadress:
Besöksadress:
Nygatan 10
645 80 Strängnäs