Registrering av livsmedelsanläggning

För att driva en livsmedelsverksamhet behöver du vara registrerad. Du ska även registrera förändringar och meddela om du avslutar verksamheten.

Du som vill starta en livsmedelsverksamhet behöver registrera din livsmedelsverksamhet två veckor innan du startar. En anmälan om registrering ska vara komplett, innan dess sker ingen handläggning av ärendet.

Om ditt företag får ett nytt organisationsnummer, räknas det som ett ägarbyte även om samma personer driver verksamheten. Då behöver du göra en ny anmälan. Flyttar du verksamheten till nya lokaler, räknas det också som en ny livsmedelsanläggning.

Registrera verksamhet

  • Restaurang
  • Kafé och bageri
  • Matbutik
  • Försäljning av kosttillskott
  • Torghandel
  • Skolkök
  • Vattenverk - Läs mer om dricksvatten och registrering av egen brunn.
  • Foodtrucks
  • Föreningar som säljer mat till allmänheten
  • UF-företag med livsmedelshantering
  • Lager eller transport av livsmedel
  • Servering av måltider i samband med rumsuthyrning i hemmiljö, det vill säga bed and breakfastverksamhet.
  • Matmäklare
  • Primärproducent som vill torka, lägga in eller bereda livsmedel.
  • E- handel
  • Matlagning inom vård, skola, undervisning
  • Föreningar som säljer mat eller bedriver serveringsverksamhet öppen för allmänheten (ta bort den punkten som finns)
  • Livsmedel som hanteras i privat bostad avsett att säljas eller skänkas till allmänheten
  • Donera livsmedel till allmänheten
  • Tillfällig livsmedelsverksamhet som drivs under några dagar till exempel en mässa. Om du redan har en registrering för en mobil anläggning, till exempel foodtruck, behöver du däremot inte göra en ny registrering.

För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation. Kontakta oss om du är osäker på om du behöver registrera din verksamhet.

Kontrollbesök görs inte förrän verksamheten har startat och kontrollmyndigheten utför inte heller förhandsgranskning av utformning av lokaler, ritningar och rutiner för egenkontroll. Denna hjälp får företagen vända sig till konsulter eller branschorganisationer för.

  • Vid första kontrollbesöket ska företaget uppfylla alla relevanta krav i lagstiftningen.
  • Om det finns avvikelser kan myndigheten meddela föreläggande eller förbud mot hela eller delar av verksamheten.
  • Föreläggande och förbud kan också användas vid ordinarie kontrollbesök om verksamheten inte följer lagstiftningens krav.
  • Det är verksamhetsutövarens ansvar att säkerställa att anläggningen uppfyller lagstiftningens krav.

Förändra verksamhet

Du måste anmäla betydande förändringar i din livsmedelsverksamhet. Exempelvis när du ändrar inriktning, utökar eller minskar hantering eller sortiment, eller lägger till nedkylning eller catering med mera.

Kom ihåg att anpassa lokal, utrustning och egenkontroll efter förändringarna. Handläggaren avgör om en inspektion behövs för att säkerställa att verksamheten följer lagkraven eller om kontrollfrekvensen ska justeras.

Avsluta verksamhet

Om du ska avsluta din livsmedelsverksamhet måste du anmäla det.

Kontaktmaterialverksamheter ska registreras

Om du har en verksamhet som tillverkar, förädlar eller importerar produkter och material avsedda för kontakt med livsmedel, behöver du anmäla din verksamhet för registrering hos oss på miljöenheten. Vi är kontrollmyndigheten och ansvarar för att utföra kontroller av din verksamhet.

Vägledande information

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa om de nya föreskrifterna. Här finns också information om vilka verksamheter som behöver registrera sig och vilka som är undantagna från kravet. Du hittar länkar med mera information nedan.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 april 2025