Larslunda sport- och fritidcenter
Larslunda ska bli hela Strängnäs kommuns sport- och fritidscenter! Här skapar vi utrymme för många olika aktiviteter för alla invånare. Följ arbetet och se hur kommunens nya centrum för idrott och folkhälsa växer fram.
I området finns redan fotbollsplaner, en konstgräsplan, en gymnastikhall, padelhall med utomhusbanor och Friskis & Svettis. Men det blir ännu bättre! Hösten 2025 kommer även en simhall, sporthall, pumptracks, hinderbana och lekplats att stå klara. Dessutom bygger vi en inhägnad multiplan för spontana bollsporter, som på vintern kan spolas till en isbana.
Mitt i allt skapar vi ett torg som knyter samman byggnader och aktivitetsytor. Torget blir en härlig mötesplats för både paus och återhämtning, men också för aktiviteter och event i samband med tävlingar.
Detta händer just nu
- Sporthallen börjar ta form – byggnadens stomme och tak är på plats.
- Arbete med simhallens tak pågår och fasaden isoleras för att förbereda för fjärrvärme.
- Infrastrukturen i området, som vägar och vatten, är under uppbyggnad. Vägar och parkeringar har asfalterats. En mindre bäck leds om för att inte störa området. Dessutom byggs ett miljöhus för återvinning, och sjövatten ska installeras.
- Nio mot nio-fotbollsplanen renoveras och utökas till en elva mot elva-plan under hösten.
Samtidigt förbereder kommunen en dialog med flera målgrupper, med särskilt fokus på barn och unga, för att få idéer om vad den nya hallen (den tidigare padelhallen) ska användas till.
Beskrivning av platsen
Området har bra infrastruktur och goda förutsättningar för kollektivtrafik från flera kommundelar. Dessutom ligger det nära centrala Strängnäs – det tar bara 10 minuter att cykla och ungefär 30 minuter att promenera från resecentrum till Larslunda. För den som kommer med bil ligger området nära både E20 och väg 55 vid avfarten Biskopskvarn.
Simhall, sporthall och framtida hallar
Bygget av den nya simhallen vid Larslunda började 2023, och både simhallen och sporthallen planeras vara färdiga och redo att användas 2025. Under hösten 2024 beslutade kommunen att köpa den sydöstra hallen, som idag fungerar som padelhall. Vilken verksamhet som flyttar in i hallen är ännu inte klart – möjligheterna är många! Dessutom finns det några tomter kvar i området, perfekta för nya satsningar som kan komplettera och stärka de aktörer och verksamheter som finns i området idag.
Entreprenör sökes
Är du en aktör inom fritids- eller upplevelsebranschen? Är du intresserad av att utveckla området? Då är du välkommen att kontakta kommunens näringslivsenhet.
Miljö och hållbarhet
Utvecklingen av Larslunda följer Strängnäs kommuns miljöstrategi. All planering sker med klimatet i fokus, där målet är att minska utsläppen av växthusgaser och anpassa området till framtida klimatförändringar. Det är en del av kommunens långsiktiga arbete för en hållbar framtid.
Vanliga frågor och svar
Under hösten 2024 beslutade kommunfullmäktige att köpa den sydöstra hallen, som tidigare använts som padelhall. Nu är det dags att utreda hur den ska användas.
Vad händer framåt?
När överlåtelsen är klar, runt den 15 januari 2025, kommer lokalen tas i bruk steg för steg. Först startar verksamheter som är flexibla eller inte kräver större ombyggnationer. Samtidigt kommer en projektledare att utveckla en plan och vision för hur lokalen ska användas framöver.
För att säkerställa att det blir en plats som framförallt ungdomar tycker är intressant bjuder kommunen in olika målgrupper till medborgardialoger. Här får invånarna vara med och påverka hur hallen ska användas i framtiden!
Vanliga frågor om att beslutet att köpa tomten och hallen
Kommunens köp av hallen har överklagats, vad innebär det? Vad är det som har överklagats?
Alla kommuninvånare har rätt att få kommunala beslut prövade. Just nu har några invånare överklagat kommunfullmäktiges beslut att köpa tomträtten Strängnäs 3:67, där Padel arena Strängnäs ligger idag.
När ett kommunalt beslut prövas tar förvaltningsrätten ställning till om beslutet är lagligt. Det kan handla om formella fel, att köpet inte faller inom den kommunala kompetensen, att beslutet har fattats av fel instans eller att det strider mot lagen.
Varför fortsätter kommunen med planerna trots att beslutet är överklagat?
Enligt lag är huvudregeln att kommunen verkställer beslut så snart kommunfullmäktiges protokoll är justerat. Därför går kommunen vidare med köpet, vilket är en del av den normala processen.
Vad händer om de som har överklagat får rätt?
Om förvaltningsrätten skulle upphäva beslutet måste kommunen besluta om nästa steg. Antingen rättas beslutet enligt förvaltningsrättens bedömning, eller så kan kommunen överklaga till kammarrätten för en ny prövning.
Den ny simhallen får tre bassänger och en småbarnspool. 25-metersbassängen kan anpassas för antingen åtta tävlingsbanor eller tio träningsbanor. Det kommer att finnas plats för cirka 200 åskådare.
Bilder och ritningar från nya simhallen
Här kan du ta del av exempelbilder på hur den nya simhallen är planerad att se ut.
Simhallens entré från norr
Undervisningsbassängen
Småbarnspoolen
Rehabbassängen
Entrén och receptionen
Ritning över hur simhallen är planerad
Den nya sporthallen kommer att bestå av två fullstora hallar som kan delas av med en ridåvägg. A-hallen får läktare med plats för cirka 1 000 personer, medan B-hallen rymmer omkring 150 personer på läktaren.
Det planeras även för ett kafé med bord och stolar, en loungedel, åtta omklädningsrum, möteslokaler och utrymme för föreningar att ha sina kanslier.
Observera att ritningarna nedan är preliminära och kan komma att justeras.
Mitt i allt vid simhallen och sporthallen skapar vi ett torg som knyter samman byggnader och aktivitetsytor. Torget blir en härlig mötesplats för både paus och återhämtning, men också för aktiviteter och event i samband med tävlingar. Här planeras också promenadstråk och ytor för lek och spel, något som passar alla åldrar. Mycket av planeringen har gjorts i samarbete med kommunens olika föreningar.
Det kommer även att finnas gång- och cykelvägar som gör det enkelt att ta sig genom området från flera olika håll.
Simhallen och sporthallen ska vara klara i juni 2025 men invigningen beräknas vara efter sommaren 2025.
Den sydöstra hallen, den tidigare padelhallen, ska börja användas så snart det går. Vi vet idag inte vilka verksamheter det blir. Troligt är att mer flexibla verksamheter som inte kräver större ombyggnationer flyttar in först.
Parkeringsplatser kommer finnas både på simhallssidan (vid Fårhusvägen) och mot golfbanan.
Det går redan nu lokalbussar förbi området. När hallarna har invigts öppnas ytterligare en busslinje som stannar vid Larslunda.
Kommunen äger inte fastigheten Thomasbadet eller Thomashallen finns, vilket betyder att vi inte kan bestämma över hur en eventuell ombyggnad skulle kunna se ut eller genomföras.
År 2018 beställde kommunen en förstudie om badhus för att undersöka om det var bättre att renovera eller bygga nytt. Reslutatet visade att det skulle bli mycket dyrt att renovera Thomasbadet. Det skulle också vara svårt och dyrt att anpassa byggnaden för ökad tillgänglighet.
Därför beslutade teknik- och fritidsnämnden samt kommunstyrelsen genom ett inriktningsbeslut år 2020 att bygga en ny idrottsanläggning vid Larslunda istället för att renovera den gamla anläggningen.
Den senaste uppdateringen av kostnaderna för simhallen och sporthallen gjordes den 26 november 2024.
Simhallen
I budgeten är kostnaden 277 miljoner kronor, men i prognosen är den nu 287 miljoner kronor.
Från början beräknades simhallen kosta cirka 180 miljoner kronor, men nu ligger prognosen på cirka 287 miljoner. De största orsakerna bakom de ökade kostnaderna är:
- Ändrade planer – kommunen bygger en extra bassäng och gör motionsbassängen större än vad som först var planerat.
- Ökade priser sedan den första kalkylen, till exempel för etablering, byggställningar och hyra av kranar.
- Mer komplicerade markarbeten – till exempel behövde vi spränga berg istället för att påla i ett område.
- Den kalla och snörika vintern 2023.
En del av anledningarna orsakade extra kostnader och fördröjningar, vilket också påverkade andra entreprenörers arbete och medförde krav på ersättning.
Sporthallen
I budgeten är kostnaden 128 miljoner kronor, medan prognosen är 127 miljoner kronor.
Även idrottshallen har utökats jämfört med ursprungsplanen och inkluderar nu både en matcharena och en träningshall. Samtidigt har vissa kostnader för sporthallen blivit lägre än beräknat. Kostnaden beräknades från början till cirka 135 miljoner kronor.
Uppdrag | Företag |
---|---|
Bärande konstruktion | Infracon |
Markarbete, vatten och avlopp | Mälardalens spår och anläggning AB |
Pålning | Mälardalens spår och anläggning AB |
Tak och väggar | Hagmans tak |
Yttervägg och fasad | Byggnadsfirma G Insulanders AB |
Murning och putsning | Byggnadsfirma G Insulanders AB |
Fönster och dörrpartier | Prosero Doorway AB |
Snickeri och bygg | Byggnadsfirma G Insulanders AB |
El | Assemblin |
Ventilation | Inneväder |
Vattenrening | Vatech |
Byggnadsfirma G Insulander AB vann upphandlingen och är generalentreprenör för hela sporthallen.
Upphandlingen pågick under cirka sex veckor i oktober–november 2023, och startbesked för byggnationen gavs den 27 februari 2024.
På kommunens teknik- och servicekontor finns en projektledare som har det övergripande ansvaret för att leda och samordna alla delar, inklusive simhallen, sporthallen, vägar och parkeringar i Larslundaområdet. Projektledaren är ofta på plats i området och har regelbundna möten med byggledarna från We Group för simhallen och Insulanders för sporthallen .
Byggnationen av simhallen kommer att genomföras av många olika entreprenörer. Teknik- och fritidsnämnden valde den här modellen för att ge lokala företag större möjlighet att delta. Över 30 delupphandlingar pågår löpande under 2023-2025.
We Group ansvarar för byggledningen av simhallen. Eftersom simhallen byggs av så många olika delentreprenader behövs en byggledare för att hålla ihop hela projektet och säkerställa att allt flyter på enligt plan.
Insulanders är generalentreprenör för sporthallen och har huvudansvaret för den byggnationen.
Följ arbetet med simhallen
Månadsrapport september 2024 , 103 kB.
Månadsrapport juni 2024 , 102 kB.
Månadsrapport april 2024 , 99 kB.
Månadsrapport mars 2024 , 112 kB.
Månadsrapport februari 2024 , 110 kB.
Månadsrapport januari 2024 , 108 kB.
Månadsrapport november-december 2023 , 106 kB.
Månadsrapport oktober 2023 , 90 kB.
Månadsrapport september 2023 , 109 kB.
Månadsrapport augusti 2023 , 95 kB.
Månadsrapport juni 2023 , 64 kB.
Mer information
Strängnäs kommun har upphandlat Peab som byggentreprenör för området, We Group som byggledare för simhallen och Insulanders som byggledare för sporthallen.
Detaljplan: Strängnäs 3:1 del av Larslunda
Nuläge detaljplan: beslutad
Tidplan och status
- 2018 Avslutad
Gymnastikhallen öppnar.
- 2019 - 2023 Avslutad
Utredningar om hur kommunen ska fortsätta vara en attraktiv plats för folkhälsa när kontraktet med Thomas arena löper ut
- 2021 januari - till 2023 Avslutad
Kommunfullmäktige beslutade att satsa på Larslunda sport- och fritidscenter med sporthall, simhall och andra anläggningar.
- 2021 Avslutad
Padelarenan öppnar.
- 2022 Avslutad
Friskis och Svettis öppnar.
- 2023 Avslutad
Klart med Peab som byggentreprenör.
- 2023 Påbörjad
Beslut i kommunstyrelsen om att genomföra projektet. Bygget startar med sporthall och simhall.
- 2024 Påbörjad
Kommunfullmäktige beslutar att köpa tomträtten Strängnäs 3:67 och den sydöstra hallen (idag padelarena). Nu ska det utredas hur den ska användas. Dialog pågår i olika sammanhang.
- 2025 Inte påbörjad
Planen är att sporthallen och simhallen öppnar 2025.