Norra staden – en ny stadsdel

test

Norra staden ska växa fram till en ny stadsdel i nordvästra Strängnäs. Närheten till Mälaren, stora grönområden och väg 55 gör det gamla omgjorda regementet till en attraktiv plats i framtiden.

Kommunen räknar med att mellan 7 000 och 14 000 invånare kommer att bo eller verka i området. Tidplanen för hela projeket är 50 år.

Beskrivning av platsen

I Norra staden finns både stora grönområden och bebyggelse längs Mälarens strand. I det gamla kasernområdet finns idag bland annat landets näst äldsta gymnasieskola – Thomasgymnasiet. Här finns också bostäder och flera olika aktörer inom näringar som till exempel fritidsaktiviteter, fastighet, kommunal utbildning samt vård och omsorg. Närheten till väg 55 betyder smidiga kommunikationer mot både Enköping, Västerås och Uppsala i norr och Eskilstuna i söder.

I en del av området finns en detaljplan för en framtida camping med flera hundra ställplatser, stugor, servicebyggnader och en badplats.

Området sträcker sig över det gamla P10-området som kommunen köpte av Försvarsmakten när de lade ner sin verksamhet. I det gamla kasernområdet finns idag bland annat landets näst äldsta gymnasieskola Thomasgymnasiet som grundades 1626.

1921 flyttade Strängnäs regememente in i de då nybyggda lokalerna i Eldsundsviken. Här verkade en garnison inom Försvarmakten i olika former mellan 1921 och 2006. Många kommuninvånare har en koppling till platsen då det var en arbetsplats för många olika yrken.

Natten mellan den 22 och 23 februari 1944 släppte sovjetiska flygplan bomber över regementet i Strängnäs. Totalt fälldes tio sprängbomber och tre lysbomber i och nära Strängnäs. Två soldater på regementet skadades i attacken.

Idag går regementet under namnet Campus Strängnäs. Här finns bostäder, skolor för gymnasieelever och vuxna, företag inom olika branscher och rekreationsområden.

Vanliga frågor och svar

En strukturplan ska på ett övergripande sätt visa områdets gator och stråk, stadsrum och mötesplatser, byggrätter för bostäder, arbetsplatser, centrum- och servicefunktioner. Målet är att olika funktioner ska placeras så att det skapas sammanhang och ger maximal nytta för områdets och stadskärnans utveckling.

Dokumentet ska användas som ett vägledande underlag för stadsdelens framtida planläggning. Den är inte juridiskt bindande och kan därför inte överklagas.

Mer information

Området utvecklas av Strängnäs kommun och Kilen Eldsundsviken AB.

Detaljplan: Norra staden, första etappen och Eldsund 7:1, del av ”Stadscamping

Tidplan och status

  • 2006 Avslutad

    Kommunen köper marken av Försvarsmakten.

  • 2011 Avslutad

    Beslut om planprogram

  • 2023 Påbörjad

    Arbete med att ta fram en strukturplan för området har börjat.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 oktober 2024