För dig som är äldre eller annan riskgrupp

technology, old age and people concept - happy senior woman in glasses with laptop computer at home

Här har vi samlat information om covid-19 för dig som är över 70 år eller som tillhör en riskgrupp.

För dig som är i behov av stöd finns hjälp att få. Här är några exempel.

Hjälp att handla

Här är en lista med ett antal frivilliggrupper som utan kostnad kan hjälpa dig med att handla mat, hämta varor på apoteken eller liknande:

Eftersom organisationernas möjligheter att hjälpa till kan förändras, är det bäst att du tar kontakt direkt med dem för att få veta vad som gäller just nu.

Bistånd och hushållsnära tjänster

 • Det finns olika företag som erbjuder hushållsnära tjänster som anpassas efter dina behov. Socialkontoret har listat lokala företag som jobbar med hushållsnära tjänster, och som ger dig rätt till RUT-avdrag.
  Du hittar listan på sidan om hushållsnära tjänster här.
 • Du som har ansökt om och fått bistånd med hemtjänst i hemmet får det fortsatt så länge du har behov.

Vem har rätt till hjälp?

Alla har rätt att ansöka om hjälp och ansökningarna prövas efter ditt individuella behov. Det är dina förutsättningar och behov som avgör vilken form av stöd som kan bli aktuellt. Läs mer om olika stöd och hur du ansöker.

För dig behöver någon att prata med

 • Om du känner dig orolig, ensam, eller bara vill prata en stund kan du ringa till kommunens Anhörigkonsulent Ann-Sofie Carlsson. Hon nås på 0152-297 05 (vardagar klockan 8-16).
 • Du kan också ringa till Äldrelinjen 020-22 22 33 (vardagar klockan 8-19 och helger klockan 10-16).
 • Röda Korsets stödtelefon tar emot dina tankar och din oro. De som svarar har utbildning i psykologisk första hjälpen och följer löpande utvecklingen av covid-19.
  Telefon: 0771-900 800 (vardagar mellan klockan 12-16).
 • Svenska kyrkans Sverigefinska telefonjour Palveleva puhelin har utbildade medarbetare som finns till för dig som behöver prata om din oror eller livssituation på finska.
  Telefon: 020-26 25 00 (alla kvällar klockan 21-24.)
 • Svenska kyrkans församlingar i kommunen erbjuder samtal med en präst eller diakon. Ta kontakt med din lokala kyrka för att få veta vad som gäller.

Tips på aktiviteter

Det finns mycket du kan göra i dessa tider, trots att du ska begränsa dina nära kontakter just nu. Här kommer några tips:

Motionera inne och ute

 • Promenera gärna ute med eller utan gåstavar.
 • Upplev våra vackra naturområden och fina vandringsleder.
 • Träna inomhus. På nätet finns mängder av tips på sittgympa, balansövningar och yoga. I SVT Play hittar du program som till exempel SVT Gympa med Sofia från kaféprogrammet Gokväll.
 • Prat och Promenad är en aktivitet som Stallarholmens församling erbjuder på tisdagar klockan 10.

Kultur, litteratur och underhållning

 • Biblioteken i kommunen ger dig en möjlighet att låna böcker trots att biblioteken har stängt. Bibblan till dörren heter tjänsten och för dig som är i riskgrupp är detta en möjlighet att få böckerna hem till din egen dörr. Kontakta biblioteket genom att ringa 0152-296 70 eller mejla till bibliotek@strangnas.se.
 • Du kan också låna e-böcker, e-ljudböcker, läsa digitala tidningar och titta på film hemifrån dygnet runt via bibliotekets hemsida.
 • Kulturkontoret har samlat kulturella evenemang och aktiviteter på en särskild sida som heter KulturHemma. Där kan du uppleva konserter med lokala artister, utställningar, högläsningar, kulturella promenader med olika teman och mycket annat.
 • Sveriges Television har även material som visats längre tillbaka i Öppet Arkiv. Klassisk tv-underhållning i olika genrer som exempelvis drama, humor, nöje och musik.
 • Sveriges Radio har förutom den traditionella radion även poddar och program som kan användas digitalt.
 • Dramaten och Kungliga operan visar flera av sina föreställningar digitalt.
 • Du kan också gå på digitala visningar på svenska museum.

Umgås digitalt

 • Via sociala medier kan du hålla kontakt med vänner och familj och även stifta nya bekantskaper.
 • Kommunens anhörigcentrum anordnar webbcafé för dig som är anhörig och vill ha någon att prata med. För mer information och anmälan ring 0152-297 05. Läs mer på Anhörigscentrums sida.

Provtagning för covid-19 i Sörmland

Region Sörmland erbjuder alla personer från 6 år och uppåt möjlighet att testa sig för pågående covid-19. I Strängnäs kommun finns en provtagningsstation vid Resecentrum i Strängnäs. Läs mer på Region Sörmlands webbplats.

Ersättning för riskgrupper

Regeringen har beslutat att personer i riskgrupper, vissa anhöriga och föräldrar till nyligen allvarligt sjuka barn, som helt eller delvis avstår från förvärvsarbete för att undvika smitta av covid-19, ska ha rätt till ersättning.​ Läs mer på regeringens webbplats.

Läs också mer på Försäkringskassans webbplats​.

Kommunens övergripande arbete

Strängnäs kommun följer händelseutvecklingen kring smittspridning av coronaviruset (covid-19) och följer de rekommendationer som Regionen Sörmlands smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger. Läs mer på strangnas.se/corona

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 juli 2021