För dig som är ung

Här samlar vi tips och information för dig som är ung i Strängnäs kommun.

Vill du prata med en trygg vuxen som bara lyssnar eller som kan guida dig att hitta en aktivitet som passar dig? Eller du kanske har egna idéer men inte riktigt vet hur du ska gå vidare för att nå ditt mål?

Särskilt nu under pandemin är det lätt att känna sig uttråkad, ensam och sakna en meningsfull fritid. Här har vi samlat tips och råd till dig som är ung i vår kommun.

På kommunens samlingssida om covid-19 hittar du all information om vad som gäller under pandemin just nu.

Det finns saker att göra

• På biblioteken hittar du inte bara böcker. Där finns också filmer och ljudböcker att låna gratis online. Du kan låna dator och skrivare om du behöver scanna till exempel betyg eller intyg. Kolla in deras webbplats för mer info.
  • För dig som är peppad på att göra något men vet inte riktigt vad - kolla gärna i vårt föreningsregister om du hittar en aktivitet som passar dig.
  • I evenemangsguiden samlar vi alla evenemang som arrangeras i hela kommunen.

Har du en egen idé?

Du kan också lämna in din idé om hur vår kommuen kan bli bättre. Det gör du som ett e-förslag som skickas in till kommunen. Samla minst 30 personer som röstar på ditt förslag så går det vidare till beslut hos de folkvalda politikerna.

Det finns hjälp att få

Det kan hända saker som är jobbiga att ta hand om ensam. Saker som du behöver få hjälp med.

Ibland vill man bara ha någon att prata med, en trygg vuxen som lyssnar eller kan ge råd om hur man kan gå vidare och sen må bättre.. Det kan handla om frågor om din kropp, relationer, droger, om du har varit utsatt för ett brott eller kanske har utsatt någon för ett brott.

Här är några exempel på var du kan vända dig för hjälp hos kommunen.

Är du utsatt för brott eller har du utsatt någon för brott?

Här hittar du samlad information för barn och vuxna om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar. Webbplatsen heter Dags att prata om....

Jag vill veta heter en webbplats där du kan få veta mer om ungas rättigheter vid brott. Där finns tre ingångar, för dig som är:

• under 8 år
  • mellan 8 och 13 år
  • mellan 14 och 17 år

När du har fyllt 18 år räknas du som vuxen.

Brottsofferjouren hjälper brottsoffer, precis som namnet säger. På deras webbplats kan du till exempel läsa mer om vad som är ett brott, vad som gäller för dig som är vittne till ett brott och vad som händer efter att ett brott har begåtts.

Du kan också ringa dem på 116 006.

Hos Ecpat kan du som är under 18 år få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ecpat kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.

Det finns många som vill prata med dig

Här är en lista med olika forum som du kan vända dig till om du behöver hjälp, prata med någon om dig själv eller om du som kompis eller anhörig vill prata med någon:

Hos Bris kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Du hittar deras hemsida här.

Telefonnummer: 116 111

Självmordslinjen finns för att lyssna på dig. De ger stöd, hopp och motivation till att vilja leva eller söka hjälp.

Varje dag klockan 6-24 (midnatt)

Chatta anonymt måndag till torsdag och söndag klockan 19-21.

Alla funderingar, tankar och känslor är välkomna.

Du hittar chatten här.

Stöd för tjejer som är öppen söndag till torsdag klockan 20-22.

På Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig när du känner att du behöver det. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om – inget är för stort eller smått!

Du hittar chatten här.

Vad behöver du? Det kanske är oklart än så länge, men här hittar du några olika communitys eller sammanhang som kanske kan passa som en start:

• Ungdomsmottagningen kan du gå till med dina frågor kring kroppen, sexualitet och samlevnad, om du är mellan 13 och 23 år.
  • Transammans träffas både i fysiska möten och online. Den närmaste lokalgruppen finns i Eskilstuna.
  • Fritidsgården Egalia är ett fritidshäng för hbtqi-ungdomar mellan 13 och 19 år. De finns i Stockholm men också online.
  • Transformering är en sida där du kan hitta en massa information om till exempel trans och könsidentitet. Den är skapad av RFSL ungdom och RFSL.

Svenska kyrkans församlingar i kommunen erbjuder samtal med en präst eller diakon som har tystnadsplikt. Ta kontakt med din lokala kyrka för att få veta vad som gäller.

Måndagar och onsdag är Nätvandrarchatten öppen på kvällar, för dig mellan 12 och 25 år.

Kontaktuppgifter:

Mariefreds församling

Stallarholmen 0152-346 40

Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.

Du hittar chatt och telefonnummer här.

Här hittar du fler kontaktvägar om du behöver hjälp.

Senast uppdaterad: 23 februari 2021