Information om coronaviruset för företagare

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av coronaviruset (covid-19) har vi samlat information och länkar för dig som är företagare i Strängnäs kommun.

Företagsservices arbete och stöd till lokala företagare fortsätter som vanligt. Hör av dig till oss om du har frågor eller stöd i din situation.

Kontakta foretagsservice@strangnas.se

Bra att veta

  • Dukat bord, våra vägledningsmöten för tillstånd och lov, fortsätter som vanligt, dock som digitala möten.
  • Däremot skjuter vi kommunens planerade lokala sammankomster, som till exempel Företagarfrukost till framtiden. Vi återkommer med nya datum senare.
  • Andra aktiviteter som t ex affärsluncher och företagsbesök avvaktar vi med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner för att begränsa smittspridning i landet.
  • Läs mer om kommande företagsträffar och möten.

Åtgärder för att underlätta för företagare

Spridningen av coronaviruset har drabbat många företagare hårt. Kommunen har därför tagit fram ett paket med åtgärder för att underlätta för våra lokala företagare.

Läs mer i nyheten Strängnäs kommuns åtgärder för att underlätta för företagen.

Ett samlat stöd för dig som arbetar inom besöksnäringen

Nu finns ett stort nätverk som kan ge dig akut stöd och rådgivning. Det kan till exempel handla om allmän rådgivning, juridik, personalfrågor (varsel/permitteringar/uppsägningar), inköp, lager, hyresförhandling, försäkringsfrågor med mera. Tjänsten är kostnadsfri för dig som driver verksamhet inom besöksnäringen, företagare eller förening, oavsett du är liten eller stor. Den har tagits fram på initiativ av STUA (Sörmlands Turismutveckling AB), Almi Företagspartner AB, kommunerna i Sörmland och finansieras av Region Sörmland.

Läs mer på destinationsutveckling.com

Om du som företagare vill bidra

Flera företagare hör av sig och vill också bidra på olika sätt. Vi har samlat olika initiativ och möjligheter för dig att hjälpa till på en sida som heter strangnas.se/tillsammans.

Länkar till andra myndigheter och organisationer

Här har vi samlat ett antal länkar där du som företagare kan hitta viktig information.

Verksamt.se

Samlad information från myndigheter, kring det som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med coronaviruset covid-19.

Där kan du bland annat få stöd kring:

Läs mer på verksamt.se

Almi

Almi erbjuder nu en ny typ av stöd, Brygglån-från kris till hållbar framtid. Det är riktat till små och medelstora företag där finansieringsbehov uppstått med anledning av coronakrisen. Läs mer på almi.se

Tillväxtverket

På tillväxtverkets webbplats kan du läsa om vad som gäller för korttidspermittering.

Läs mer på tillvaxtverket.se

FriS, Framtidens industri i Sörmland

Partnerskapet FriS erbjuder stöd och rådgivning till sörmländska industriföretag. Det sker genom ett samarbete mellan Almi i Sörmland, Mälardalen Industrial Technology Center (MITC), Handelskammaren Mälardalen och Östsvenska Handelskammaren. Läs mer på mitc.se

Företagarna

Organisationen Företagarna har samlat artiklar som berör corona-epidemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Läs mer på foretagarna.se.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang med färre än 500 deltagare. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att Covid-19 sprids.

Läs mer på folkhalsomyndigheten.se

Försäkringskassan

På Försäkringskassans webbplats finns information angående reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.

Läs mer på forsakringskassan.se

Regeringen

På regeringens webbplats finns information gällande bland annat stöd och krispaket till företagare.

Läs mer på regeringen.se

Business Sweden

Business Sweden arbetar för att stödja företag med internationella verksamheter som nu kan få problem gällande logistik eller kontakter med distributörer och leverantörer i denna situation. Business Sweden har även löpande kontakt med Almi, EKN, Handelskammaren och andra parter inom den Regionala Exportsamverkan.

Läs mer på business-sweden.se

Kommunens övergripande arbete

Strängnäs kommun följer händelseutvecklingen kring smittspridning av coronaviruset (covid-19) och följer de rekommendationer som Regionen Sörmlands smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger. Läs mer på strangnas.se/corona


Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 april 2020
Kommun och politik