Så kan du hjälpa andra

Skylt som säger Tillsammans kan vi göra skillnad

Det är viktigt nu att vi alla, kommunen, civilsamhället och näringslivet, hjälps åt med det vi kan och mäktar med under det pågående coronautbrottet (covid-19). Många vill hjälpa till och det finns ett stort engagemang i vår kommun.

Här samlar vi några av alla hjälpsamma initiativ som du kan delta i eller stötta på andra sätt.

Många vill hjälpa våra äldre och andra riskgrupper eller sjuka personer med att handla, gå enklare ärenden eller liknande. Andra, som har möjlighet, kan också göra en insats genom att rycka in och jobba extra inom omsorgen.

Ideellt arbete

De här organisationerna har Strängnäs kommun kontakt med om detta i nuläget:

Listan kan komma att uppdateras.

Jobba som timvikarie i Strängnäs kommun

Vi söker också extrapersonal i form av timvikarier till äldre- och funktionshinderomsorgen.
På grund av rådande omständigheter är vi i stort behov av personer med erfarenhet av serviceyrket som kan hjälpa våra mest utsatta i vår kommun. Här kan du läsa mer och lämna din ansökan.

Du kanske inte har möjlighet att gå ärenden åt andra just nu, men du vill ändå bidra på något sätt - då har vi några tips:

• Du kan bli medlem och genom din medlemsavgift stötta de frivilliga grupperna och organisationerna.
  • Du kan hjälpa någon du känner att handla eller beställa hem saker via nätet.
  • En stor hjälp också är att ringa en anhörig eller vän som av olika anledningar är isolerad i sitt hem just nu.

MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, och SKR, Sveriges kommuner och regioner, har gjort en överenskommelse med ett antal frivilliga organisationer för att organisationerna ska kunna få stöd, för att kunna ta ett större ansvar i kommunerna.

Organisationerna är Svenska Röda korset, Rädda barnen, Svenska kyrkan, Sveriges Stadsmissioner och Riksidrottsförbundet.

Så småningom kommer det här generera lokala aktiviteter i vår kommun och då berättar vi om det så snart formerna för det är klara.

Andra organisationer

Det finns många andra grupper och organisationer som arbetar ideellt både nationellt och internationellt. De som vi skrivit om här är de som ingår i överenskommelsen mellan MSB och SKR.

Facebookgrupper och andra initiativ

Just nu erbjuder många nya välvilliga och lokala initiativ olika typer av hjälp i sociala medier. Strängnäs kommun kan tyvärr inte under rådande omständigheter ta ansvar för dem. För oss om kommun och myndighet är det viktigt med en tydlig avsändare. Det betyder inte att gruppernas insatser är mindre viktiga, men förklarar varför vi inte listar de grupperna här.

Medarbetare inom äldreomsorgen

Vi söker timvikarier

Vi söker extra personal till kommunens äldre- och funktionshinderomsorg.

Information om coronaviruset

Läs mer på vår samlingssida om hur kommunens verksamheter påverkas.

Vi uppdaterar löpande den här sidan när fler möjligheter att hjälpa till är färdiga att publicera eller vi har blivit uppmärksammade på dem.

Senast uppdaterad: 30 mars 2020
Kommun och politik