Inspireras av hållbara tips för din vardag

Illustration

Planeten vi bor på är den enda vi har och vi måste vara snälla mot den. Ett sätt att bota eventuell klimatångest är att fokusera på det du själv kan göra. Här är några av Strängnäs kommuninvånares bästa tips.

Tipsen från kommuninvånarna kommer från en tävlingen som gick ut på att lämna tips på hur en kan leva mer hållbart i sin vardag. Totalt fick vi in 130 tips och vinnaren fick en elcykel.

Jag smälter ner ljusstumpar och lägger i kottar för att skapa egna braständare. Enkelt, snygga och såklart hållbart.

Jonas, 40 år

Jag tvättar disktrasor i tvättmaskin, går att använda samma fempack hur länge som helst.

Charlie, 38 år

Vi lånar och lånar ut utrustningar, verktyg eller bra att ha saker mellan grannarna så inte alla behöver köpa.

Sandra, 40 år

Mina jämnåriga kompisar har EPA och moppe som de åker runt med och släpper ut en massa avgaser men jag brukar ta bussen dit jag ska för att minska utsläppen. Jag brukar även gå kortare sträckor och föredrar att ta buss eller tåg till ex. Eskilstuna framför att åka bil.

Elsa, 15 år

För ett par år sedan valde jag att bara använda återanvändbara menstruationsartiklar. Bindor och trosskydd i tyg samt menskopp. Sopberget har minskat något enormt och både kropp och ekonomi mår bättre.

Jenny, 35 år

Jag plockar skräp som andra slängt ute i naturen, flera av mina flergångspåsar som jag använder när vi veckohandlar har jag hittat i miljön.

Jan Olof, 47 år

Jag har en 'Vandrande klädkasse'. Tillsammans med vuxna döttrar, min syster och svägerska låter vi plaggen från garderobsrensningen gå runt. Jag tar det jag tycker om och som passar. Skickar sen vidare. Om några kläder skickats runt ett varv lämnas de till 2nd hand. Utmärkt sätt att förnya garderoben.

Anna, 63 år

Istället för blommor i vardagsrumsfönstret odlar jag grönsaker. Fungerar långt över förväntan med ett led-uv lysrör på vinterhalvåret. Mer närodlat kan det inte bli. En jordfabrik i en plastlåda tar hand om allt organiskt som behöver slängas, säkerställer att du har jord till nästa års vardagsrumsodling och fungerar i både lägenhet och hus.

Cecilia, 45 år

Använder mindre tallrikar och bestick.

Martin 31 år

Jag skickade iväg min 11 år gamla fårskinnskappa till den som sytt den i Malung och fick knapparna flyttade. Nu är den bekväm och varm igen.

Karin, 71 år

Jag har tagit hjälp av klimatkalkylatorer för att identifiera mina största utsläpp och har just lämnat in min cykel på service och montering av vinterdäck för att kunna fortsätta resa hållbart inom Strängnäs även under vintern. Försöker prata med andra om hur ett hållbart liv kan se ut och använder de plattformar jag har för att förskjuta normer och visa politiker att det finns stöd för gröna reformer.

Tina, 33 år

För att förstå min livsstils klimatpåverkan "vägde jag mig" på Klimatkontot på webben. Det var lite klurigt, men fick mig att tänka till. För mig var det viktigt att veta och sedan kunna följa upp. Där kunde jag också simulera hur förändringar skulle komma att påverka "min vikt", vilket gjorde det lättare att sätta mål.

Monika, 58 år

Jag försöker se vårt hem och hushåll som ett kretslopp, där saker kan återanvändas på olika sätt istället för att kasta och köpa nytt. Jag försöker också fråga vart saker jag konsumerar kommer ifrån och hur det är framställt.

David, 34 år

Vi är en familj på 4 som äter vegetariskt hemma (men inte på skola/ute), återvinner och sopsorterar, vi ger urväxta kläder till yngre kompisar, semestrar mer på hemmaplan tack vare sommarstugan i Strängnäs, odlar i trädgården, och lånar släp och andra verktyg till/från grannarna. Vi vuxna arbetar hemifrån och barnen går till skolan i stan, så det blir inga CO2-utsläpp under veckorna.

Erin, 9 år & Burçak, 44 år

Vi har gått ner en storlek i säkring. På så sätt sänker vi den fasta elkostnaden och minskar den toppeffekt som behöver levereras till oss. Hittills har det inte varit några som helst problem!

Johan, 38 år

Återanvändbara påsar av tyg hänger alltid i hallen så att det är enkelt att ta med sig till affären eller var vi än ska. Veckoplanering av mat där även rester planeras in i matsedeln för att minska svinn. Promenader varvas med cykel och kollektivtrafik för att hålla resandet hållbart.

Sophia, 31 år

Handlar all mat på Reko-ringen och låter tillgången styra vad vi äter. Våra små producenter är enormt viktiga för den biologiska mångfalden och har lågt klimatavtryck då de inte köper in långväga foder, de använder sitt eget gödsel och inte konstgödsel och alla delar på djuren tas tillvara och säljs.

Maria, 43 år

Vi använder en stor träburk, där vi slänger det organiska avfallet, och sedan använder vi det till komposten i trädgården, och med den planterar vi grönsaker i vår trädgård och äter gott ekologiskt

Zulema 41 år

Vi slår in paket med tyg och använder tygband. Kan återanvändas år efter år. Istället för att köpa nya plastlådor att förvara mat i så är vårat tips att diska och använda glasburkar från exempelvis sylt. Har alltid en påse i fickan eller flera i väskan så man inte glömmer det när det är dags att handla. Vi både ger bort och ärver barnkläder inom vänskapskretsen.

Emma, 37

Jag försöker cykla och gå till ställen jag ska till istället för att åka bil.

Nellie, 10 år

Vi har en hylla i kylskåpet som är märkt "ät först". Där sätter vi burkar med rester och annat som behöver ätas snart. På det sättet minskar vi matsvinnet och slipper slänga mat i onödan.

Mathilda, 35 år

Jag joggar hemifrån till Jobbet

Hossein, 22 år

Med matschema lättare att inte handla onödiga saker som sen kastas, sen har vi bra vänner runt om och grannar som man kan låna saker av som behövs ibland.

Marcus, 26 år

Jag väljer bort plastleksaker för att plast är dåligt för miljön.

Ingrid, 9 år

Köper inte onödiga saker!

Erik, 7 år

Köper sällan nytt. Möbler, kläder, bruksföremål, verktyg hittar jag secondhand. Slänger aldrig mat, piffar till resterna. Äter vegetariskt vår och sommar, lite kött och fisk på vintern. Är nöjd med det vi har, är rädd om grejorna. Delar med grannarna, istället för att alla ska ha eget av allt. Vi satsar på kompost nu, för att få jord till våra plantor. Vi ska dela på elcykeln i huset, 10 lägenheter. Kommer att funka perfekt. 🥰

Anette, 56 år

Varje gång jag går och handlar har jag som mål att välja minst en ekologisk vara. Inte alla har råd att endast välja ekologiskt.

Mikael, 52 år

Rensa kyl, frys och minst en gång i månaden. Du anar inte hur mycket mat du har hemma som du kan äta istället för att köpa nytt.

Rebecca, 34 år

Baka banankaka av mogna bananer istället för att slänga. Så himla gott!

Daniel, 51 år

Återanvänder förpackningar. Mjölkpaket blir till ljusstöpningsfomar, kartonger till smarta förvaringslådor. Min smartaste/bästa återvinning är två kartonger som blivit en praktisk förvaring av återvinningspåsarna från Sevab. Jag har skurit några spår i locket där jag trätt upp en bit av respektive påse. När det är dags att byta påse är det bara att dra ut en ny, utan att alla andra rullar åker omkring. Nöjd!

Marie-Louise

Jag joggar hellre iväg från hemmet än tar bilen till gymmet.

Merhawi, 23 år

Handlar närproducerat. Undviker slit och släng och handlar hållbart som går att reparera och återanvända. Samlar uttjänta batterier i batteriholken. Timerstyrda ledlampor och eftersom vi tyvärr har elvärme i huset har jag bytt ut radiatorerna till oljefyllda radiatorer och använder luft-luft värmepump!

Roland, 73 år

Nollvision på matsvinn behöver inte vara komplicerat; man kan slänga kokta grönsaker i en omelett, ostkanter likaså. Överblivet potatismos är perfekt i en fiskgratäng. Kallt ris och kall pasta blir jättegoda sallader med tonfisk eller kyckling.

Daniel, 49 år

Odlar mycket av de grönsaker vi äter själv. Äter mycket vegetariskt och komposterar det lilla som ibland blir dåligt.

Linda, 38 år

Genom att sälja bilen tvingades vi lära oss ett nytt sätt att resa och förflytta oss. Elcykel och cykelkärra för transporter, tåg och ibland buss för resor, också i Europa. Genom att flytta från 115 kvm till 30 lärde vi oss vad vi VERKLIGEN behöver och kunde minska alla prylar

Johan, 60

Jag odlar den mesta maten jag äter. Äter bara vego. Åker tåg på semestern. Går med barnbarnen till och från skolan varje dag

Ulla, 72 år

Jag åker tåget till jobbet istället för att ta bilen.

Cristin, 28 år

Begränsar bilanvändandet i möjligaste mån genom att exempelvis alltid gå och cykla alla resor som kan göras i närområdet. Kan exempelvis handla om till och från förskolan och affären. Det leder till mindre utsläpp från en kall motor, tryggare trafikmiljö, ökad vardagsmotion, positivt budskap till unga osv osv.

Andreas, 27 år

Mitt bästa hemestertips är att vandra. Finns hur många fina vandringsleder som helst runtom i Sverige! Att vandra med barn och sova i naturen är ett billigt och miljösmart äventyr att göra tillsammans med barn i alla åldrar. Jag rekommenderar att sova i hängmatta - närmare naturen kommer en inte! Som bonus får en mycket tid tillsammans för att prata på djupet. Sommarvandringen är semesterns höjdpunkt för både mig och mina ungar.

Anders, 46 år

Jag har sen många år slutat med tvätt-och sköljmedel (använder endast tvättnötter, ättika och bikarbonat), engångsbatterier (har endast uppladdningsbara), papperstallrikar och andra engångsprodukter. Jag har siliconövergrag istället för plastfolie, jag köper kläder och skor begagnat, jag har återanvändbara påsar till julklappar och födelsedagspresenter. Jag har bytt ut alla flytande tvålar mot hårdtvål. Jag använder schampotvål och hårdtvål som duschkräm. Det är lite av det jag gör för klimatet.

Anli, 43 år

Jag jobbar hemifrån några dagar i veckan och undviker onödiga transporter!

Mari, 38 år

Använd återanvändbar påse när jag handlar.

Saad Jalil, 56 år

Jag försöker alltid köpa begagnade möbler så ofta jag kan när jag behöver något 'nytt'. Gamla kläder som jag inte längre kan ha eller som är trasiga slänger jag inte utan skänker bort till välgörenhet eller säljer vidare klädesplagg som är hela och rena.

Catarina, 29 år

Jag skaffade en cykelvagn för att slippa ta bilen när jag ska in till stan

Jens, 31

Sopsorterar, lagar mat från grunden, odlar grönsaker

Mia, 58 år

Minimerar nyköp så mycket som möjligt. Jag kollar alltid andrahandsmarknaden först, när jag behöver något nytt. Finns så stort utbud nu, second hand-affärer, loppisar, Facebook marketplace, Blocket, Tradera, mfl.

Saga, 29

Vi har bara energisnåla lampor hem! Julbelysningen är bara tänd när vi är hemma. Diskar i maskin gör vi bara när den är knökfull! Vi tänker verkligen så att vi sorterar allt avfall, inget fusk! Tvättar gör vi bara när vi kan fylla en tvättmaskin och lyckligtvis har vår hyresvärd uppgraderat tvättstugorna med nya miljösmarta maskiner! Tvätten torkar vi i rumstemperatur!

Eva, 64

Handlar mat bara en gång i veckan och tar med mig egna kassar.

Lena, 61 år

Jag har sedan flera år tillbaka levt hållbart fast jag bor nästan 2 mil från Strängnäs i naturen och 4 km (8 fram och åter) från närmaste buss så gjorde jag mig av med bilen. Äter bara ekologiska grönsaker som jag beställer hem till dörren med ECO bill med andra ekologiska varor. Har sedan långt innan pandemin haft lager hemma så jag klarar mig ett tag,. Fermenterar i stora mängder på gammalt sätt i fermenteringskrukor. Groddar i stora mängder. använder rester efter att jag pressat juice på morgonen till matlagning. Har sedan många år bara lampor på 0,5-1,5w. Satte upp solpaneler på taket för 1 år sedan. Allt det här och lite till har jag skrivit ner sedan en tid i levnad.se

Claes, 65 år

Jag handlar alltid mat som rest kort inom Sverige.

Marianne, 68 år

Till skolan tar jag bussen och jag går till jobbet på helgerna – det är skönt att väcka hjärnan när jag börjar tidigt på morgonen.

Ida, 19 år

Kommunens arbete med klimat, miljö och hållbarhet

Strängnäs kommun arbetar för att bygga ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle. På sidan Klimat, miljö och social hållbarhet berättar vi mer om hur vi arbetar och vilka styrande dokument vi har att förhålla oss till i det dagliga arbetet.

Klimat- och energiplanen kan också hjälpa dig

Kommunens klimat- och energiplanen är ett viktigt styrdokument. Planen ska säkerställa att vi når kommunens mål om fossilfria transporter 2030 och klimatneutralitet 2040. Den är styrande för kommunens medarbetare men kan också vara vägledande för dig som bor och verkar i Strängnäs kommun.

Omslag på broschyren Klimat och energiplan i sammanfattning

I planen finns mål formulerade inom följande fem fokusområden:

  • Hållbara transporter och resor
  • Klimatsmart mat
  • Hållbar konsumtion
  • Energi- och resurseffektiv bebyggelse och markanvändning
  • Lokal förnybar energiförsörjning
Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 augusti 2024