Digital grafisk profil

En vit påse och en vit vattenflaska med Strängnäs kommuns logotyp.

Här finns riktlinjer för kommunens logotyp, färger, typsnitt och formspråk för digitala system och gränssnitt som vår webbplats, intranät, e-tjänster och andra digitala plattformar.

 

Logotypen är den viktigaste delen av kommunens varumärke och ska alltid finnas med i vår visuella kommunikation. Den består av två delar – vårt heraldiska vapen och en specialritad ordbild. Vårt vapen består av helgonen S:t Petrus som bär en nyckel och S:t Paulus som bär ett svärd.

 

Strängnäs kommun i färg

Vapnets färger

Röd PMS 185
CMYK: 0 91 76 0, RGB: 231 0 51, HEX: #e70033

Gul PMS 116
CMYK: 0 16 100 0, RGB: 255 203 0, HEX: #ffcb00

Blå PMS 300
CMYK: 100 44 0 0, RGB: 0 99 190, HEX: #0063be

Tänk på att:

  • Logotypen får inte delas upp eller förvanskas.
  • Logotypen får inte var mindre än att sköldens höjd är 50 pixlar.
  • Runt logotypen ska det alltid finnas ett fritt område som är stort som halva sköldens höjd.
  • Det är bakgrundsfärgen som avgör vilken logotyp som lämpar sig bäst, välj den version som skapar störst kontrast mot bakgrunden.
  • Filformaten jpg, png och svg passar bra att användas digitalt.

Ladda ner logotypen

I vår pressportal finns logotypen att ladda ner för olika ändamål och det är viktigt att använda rätt version.

Vi använder olika färgpaletter beroende på om det är en extern eller en intern plattform. Exempel på externa plattformar är kommunens webbplats och e-tjänster riktade mot kommuninvånare.

Använd tillräckliga kontraster i komponenter och grafik så att allt innehåll på en webbsida eller app (som ikoner, diagram och infografik till exempel) syns ordentligt mot bakgrund och andra objekt.

Grön - primär färg

RGB: 0 134 109, HEX: #00866D

Gul - sekundär färg

RGB: 255 209 0, HEX: #FFD100

 

extern färgpalett


Komplementfärger

Ljusgrå RGB: 248 248 248, HEX: #F8F8F8
Ljusgrön RGB: 192 225 219, HEX: #C0E1DB
Svart RGB: 53 56 59, HEX: #35383B
Röd RGB: 172 26 47, HEX: #AC1A2F

Vi använder olika färgpaletter beroende på om det är en extern eller en intern plattform. Exempel på interna plattformar är kommunens intranät och e-tjänster riktade mot våra medarbetare.

Använd tillräckliga kontraster i komponenter och grafik så att allt innehåll på en webbsida eller app (som ikoner, diagram och infografik till exempel) syns ordentligt mot bakgrund och andra objekt.

 

intern digital färgpalett

Turkos - primär färg

RGB: 41 129 141, HEX: #29818D

Ljusgrå - sekundär färg

RGB: 226 234 235, HEX: #E2EAEB

Typsnitten utgör en viktig del av kommunens grafiska profil och de är utprovade för att vara tydliga och lätta att läsa.

Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund, det är avgörande för att alla ska kunna ta del av innehållet. Det gör texten tydlig och läsbar, vilket gynnar personer med synnedsättningar och säkerställer att den information du vill förmedla kan nå alla på ett likvärdigt sätt.

Typsnitt för digital kommunikation

Fira Sans är vårt huvudtypsnitt för digital kommunikation som webb och e-tjänster. Det ska alltid användas för rubriker och ingresser.

Crimson Text kan användas för längre texter, så kallad brödtext.

typsnitt digitalt

Rubriknivåer

H1: Fira Sans regular, färg, 39 px/1.32 em.
Ingress: Fira Sans regular, svart, 24 px/1.32 em
H2: Fira Sans bold, svart, 23 px/1.32 em
H3: Fira Sans bold, svart, 19 px/1.32 em
H4: Fira Sans bold, svart, 17 px/1.32 em
Body: Crimson Text regular, svart, 23 px/1.32 em

teckenstorlek

Kommunen använder Font Awesome Pro som bibliotek för ikoner. Enkelt beskrivet fungerar Font Awesome som ett typsnitt där bokstäverna är ersatta med ikoner. Det är skapat med open source, är fritt att använda och bäddas enkelt in i html-koden. Mer information finns på Font Awesomes webbplats.

Exempel på ikoner

Den stiliserade grafiska illustrationen med kända landmärken är framtagen för kommunens externa webbplats. Den används även i mallen för PowerPoint och i en viss typ av informationsaffischer. För övrigt ska den användas sparsamt.

Om illustrationer eller grafiska element är nödvändiga ska det vara stiliserade enkla former, platta ytor och rena färger.

Fotografier spelar en viktig roll i kommunens visuella identitet och de bilder vi använder ska vara trovärdiga och autentiska. Människorna i bilderna ska symbolisera kommunens invånare – vanliga människor, inte modeller. Vårt bildspråk ska vara inkluderande och representera jämlikhet och mångfald.

Pressportal

I vår pressportal finns bilder som är fria att användas i redaktionella sammanhang och för att marknadsföra Strängnäs kommun som plats.

Vi följer de webbriktlinjer som Digg (Myndigheten för digital förvatling) har specificerat. Här är en summering om hur man utformar formulär.

1. Gör det synligt vad som är i fokus
Alla fokuserbara objekt ska ha en synlig fokusmarkering när en person tabbar dit med hjälp av tangentbordet.

2. Ha en logisk och meningsfull fokusordning
Innehåll ska presenteras på ett logiskt sätt oavsett om en person kan läsa innehåll, behöver ha skärmläsare eller tabbar sig genom länkar och andra interaktiva objekt på webbsidan.

3. Konsekvent benämning
Samma funktionalitet i formulär, e-tjänster och på webbplatsen ska benämnas konsekvent och på samma sätt. En Skicka-knapp ska heta Skicka överallt och inte Sänd ibland.

4. Text på knappar
Knappar och länkar som har en synlig text ska vara uppmärkta kodmässigt så att namnet åtminstone innehåller samma text. Det underlättar för personer som använder röststyrning eller skärmläsare att hitta och använda knappar och länkar på samma sätt som seende kan.

5. Ge möjlighet att ångra, korrigera eller bekräfta
Att kunna ångra eller ändra ifylld information är viktigt, inte minst om det som angetts är av exempelvis ekonomisk eller juridisk karaktär. Därför ska det gå att ångra sig, förhandsgranska, korrigera eller bekräfta informationen innan den skickas iväg.

6. Visa var ett fel uppstått och beskriv det tydligt
Felmeddelanden ska vara lätta att förstå och ska visas tydligt i tjänsten, så att det är enkelt att rätta till felet och komma vidare.

7. Ange syftet för formulärfält i koden
Att information i inmatningsfält förmedlas maskinläsbart är viktigt eftersom det hjälper användare med skärmläsare eller andra tekniska hjälpmedel att förstå och fylla i formulär korrekt.

8. Se till att komponenter fungerar i hjälpmedel
Personer som använder skärmläsare är beroende av att det innehåll som finns på webbplatsen kan tolkas och läsas upp av skärmläsaren. Då behöver de olika komponenterna på webbplatsen fungera med hjälpmedlet.

Vi använder klarspråk när vi skriver texter av olika slag. Då gör vi det lätt för våra kommuninvånare att göra rätt och vi minskar risken för missförstånd. Klarspråk är att skriva vårdat, enkelt och begripligt.

Här är några av våra viktigaste skrivregler:

  • Undvik förkortningar, då det inte är klarspråk och inte fungerar vid digital uppläsning.
  • Använd inte engelska ord och uttryck om det finns svenska motsvarigheter.
  • Undvik (eller förklara) facktermer.
  • Kommunens avdelningar, enheter och nämnder ska skrivas med liten bokstav.
  • Siffror ska alltid skrivas i bokstäver till och med siffran tolv.
  • Skriv ut hela datum och tidsangivelser.

Kommunens digitala service ska kunna uppfattas, användas och förstås av alla användare, oavsett funktionsnedsättningar och oberoende av vilka hjälpmedel som används. På vår sida Tillgänglighetsredogörelser finns en översikt över de webbplatser och tjänster som ingår i Strängnäs kommuns digitala service och som omfattas av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

10 riktlinjer för tillgänglighet

1. All funktionalitet ska kunna användas med tangentbord
Personer ska kunna navigerar enbart med hjälp av tangentbord utan att ett script eller tilläggsprogram kräver ett musklick eller tryck på pekskärm. Läs mer här

2. Konsekvent benämning av knappar och andra funktioner
Benämning på en och samma funktionalitet på webbplatsen ska vara konsekvent, en Skicka-knapp ska heta Skicka på hela webbplatsen, inte Skicka på vissa sidor och Sänd på andra sidor. Läs mer här

3. Text på knappar ska stämma överens med maskinläsbara namn
Knappar och länkar som har en synlig text ska vara uppmärkta kodmässigt så att namnet åtminstone innehåller samma text. Det underlättar för personer som använder röststyrning eller skärmläsare att hitta och använda knappar och länkar på samma sätt som seende kan. Läs mer här

4. Gör det synligt vad som är i fokus
Alla fokuserbara objekt ska ha en synlig fokusmarkering när en person tabbar dit med hjälp av tangentbordet. Det hjälper personer att se var på webbsidan tangentbordets fokus är placerat. Läs mer här

5. Ha en meningsfull fokusordning
Innehållet på en sida ska presenteras i en logisk och meningsfull tab-ordning som fungerar oavsett om en person kan läsa innehåll, behöver ha skärmläsare eller tabbar sig genom länkar och andra interaktiva objekt på webbsidan.
Läs mer här

6. Presentera innehållet i en meningsfull ordning
Presentationen av innehåll ska vara maskinläsbart korrekt så att alla kan ta del av innehållet på ett sätt som är logiskt oavsett om en person läser själv eller får informationen uppläst av exempelvis en skärmläsare. Läs mer här

7. Se till att komponenter fungerar i hjälpmedel
Alla komponenter på en webbplats eller e-tjänst ska fungera med hjälpmedel så att till exempel en skärmläsare kan tolka och läsa upp innehållet. Lär mer här

8. Layout ska vara flexibel och fungera vid förstoring eller på liten skärm
Layout ska vara flexibel och responsiv för att innehållet ska vara tillgängligt för alla, oavsett om man surfar via dator, surfplatta, smartphone eller förstorar innehållet med zoom. Läs mer här

9. Förmedla information, struktur och relationer i koden
Använd rätt html-element för exempelvis rubriker, listor och länkar, så att skärmläsare kan tolka information och struktur och underlätta navigering. Läs mer här

10. Gör funktioner för tillgänglighet lätta att hitta
Funktioner som gör sidan eller appen lättare att använda för personer med funktionsnedsättningar ska vara åtkomliga för målgruppen. Det får inte finnas något som stör den generella tillgängligheten eller som stör personers hjälpmedel. Läs mer här

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 september 2024