Bättre stadsmiljö om fler cyklade och åkte buss

Sedan december 2021, rullar det nya bussar i kommunen som i stort sett är klimatneutrala. Politikerna tog en åktur och samtalade om kollektivtrafik.

För ett par veckor sedan var några av kommunens politiker ute tillsammans och åkte en av de nya elbussarna. Jacob Högfeldt (M), Anders Härnbro (S) och Maria Nerby (C) tog en tur med Linje 1 från Tingshuset ut till Tosterö och tillbaka. Jacob Högfeldt misstog då en av gasbussarna för att vara en elbuss och utbrast:

– Vad tysta dom är!

– Det var trevligt att åka buss och jag noterade hur mycket tystare det är med eldriven motor. Själv brukar jag åka buss när jag ska ta tåget till Stockholm. Det är smidigt och jag slipper tänka på bilparkering vid tågstationen i Läggesta, säger Maria Nerby (C), oppositionsråd.

Jacob Högfeldt (M), Anders Härnbro (S) och Maria Nerby (C) tog en tur med en av de nya elbussarna.

Jacob Högfeldt (M), Anders Härnbro (S) och Maria Nerby (C) tog en tur med en av de nya elbussarna.

Bättre stadsmiljö med nya bussarna

Fler fördelar för kommuninvånare och bussåkare förutom att elbussarna ger noll luftföroreningar, är en tystare stadsmiljö och bekvämare resa. Även biogasbussarna är alltså tystare än de tidigare bussarna och ger lägre utsläpp.

Under resan pratade de tre politikerkollegorna bland annat om att kollektivtrafiken måste bli ännu smidigare när det gäller turtäthet, tillgänglighet och linjesträckning för att fler ska välja bussen.

– Vi pratade om hur mycket bättre stadsmiljön skulle bli om fler cyklade och åkte buss och att det egentligen inte finns något som kan tävla med bussen när det gäller persontransporter och slitage på klimat och miljö, säger Anders Härnbro som själv varit busspendlare:

– Nu bor jag fem kilometer från närmaste hållplats. Det gör tyvärr att incitamenten för busspendling har minskat för mig, säger han.

En av de nya stadsbussarna i Strängnäs som går på el.

Klimatneutral kollektivtrafik

De 30 bussarna som trafikerar Strängnäs kommun drivs av el och biogas. Det är en del i kommunens satsning att vara en klimatneutral kommun senast år 2040.
– Vi har hela tiden haft med detta mål i vår kravställning tillsammans med Region Sörmland och kollektivtrafiken. Det här är en viktig del för att vi ska vara en hållbar kommun. Kollektivtrafiken är nu klimatneutral och det är ett stort steg på vägen, säger Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun.

– Elbussarna och biogasbussarna är bra och enkla sätt att sänka våra utsläpp, säger Maria Nerby.

– Det är väldigt smidigt att ta bussen i Strängnäs. De nya bussarna är inte bara tysta och klimatvänliga. Stadstrafiken är också tillgänglig även om en har ett funktionshinder, säger Anders Härnbro (S), kommunalråd.

Bussavtalet kan ge publik biogastankstation

Dessutom, tack vare det nya bussavtalet, pågår diskussioner om en publik biogastankstation i Strängnäs där även privatpersoner kan tanka.

– En publik biogastankstation skulle innebära möjligheter för privatpersoner och företag att välja biogasdrivna fordon. Det är en viktig del i ett cirkulärt samhälle, säger Jacob Högfeldt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 maj 2023