De inspirerar till en vildare hembygd

En vild idé heter en pågående utställning på Multeum i Strängnäs som arrangeras av föreningen med samma namn. De vill inspirera fler att använda sina ytor för att skapa en vildare och blommigare hembygd.

Rosa, vita och gula blommor.

Foto: Marianne Renfors

Vildbin, humlor, fjärilar och andra insekter överför pollen mellan blommor så att växterna befruktas och fortplantar sig. Det är en förutsättning för att det ska finnas bär i skogen, äpplen i våra trädgårdar och för jordbruket. Därför behövs det fler blommor i stadens trädgårdar och offentliga ytor som bina gillar. Det är just vad En vild idé vill inspirera till.

Strängnäs kommun deltar i utställningen bland annat genom att berätta om vårt arbete med vatten och biologisk mångfald och ett arbete från en förskola. Vi inspirerar med vår egna hügelbädd vid Nabbviken i Strängäs. Något som du kan göra själv hemma i din trädgård.

– Du behöver inte gräva och oftast inte vattna. En hügelbädd är så skötselfritt som det går, säger Rose-Marie Byström, projektledare på kommunens gata/parkenhet.

Person i varselkläder framför hög med gräs och blommor.

Rose-Marie Byström framför hügelbädden vid Nabbviken i Strängnäs i början av juni.

Utställningen En vild idé pågår till den 12 augusti, så passa på att göra ett besök och få inspiration till egen odling och lär dig mer om biologisk mångfald.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 juli 2023