Klimatsmarta semestertips

Kvinna med hatt på parkbänk vid vattnet i Mariefred.

Visst går det att ha semester och samtidigt ta hänsyn till klimatet. Här finns tips och inspiration till dig som vill semestra klimatsmart eller hemestra på hemmaplan.

Semester med hemmet som utgångspunkt

Det finns många lokala besöksmål och turistattraktioner att upptäcka under en hemester. Här har vi samlat ett urval till vad man kan hitta på i vårt närområde:

  • På sidan Uppleva och göra hittar du samlad information om allting som har med upplevelser i Strängnäs kommun att göra. Där hittar du även vår turismwebb med många tips för dig som planerar sommarens utflykter.
  • Om du söker svalka i sommarvärmen, eller vill uppräcka en ny badplats, hittar du information på sidan Badplatser.
  • För dig som vill uppleva naturen i närområdet genom att vandra, cykla eller tälta finns många tips på sidan Natur och friluftsliv. Cykelkartor och mer information hittar du på sidan Hitta cykelvägar i Strängnäs kommun.
  • Tips på affärer, antik- och second hand-butiker och gårdsbutiker att besöka under hemestern i våra kommundelar finns på sidan Shopping.
  • I Evenemangsguiden hittar du bland annat musikspelningar, utställningar på konstgallerier eller sportevenemang.
  • För sommarlovslediga barn och ungdomar finns sidan Äntligen sommar med aktiviteter arrangerade av kommunen och det lokala föreningslivet.

Jämför klimatpåverkan och koldioxidutsläpp

För den som vill få inspiration på hur man kan semestra klimatsmart, samt jämföra klimatpåverkan från olika semestrar, transportsätt och boenden, finns den digitala plattformen Klimatsmart semester. Där finns klimatberäknade semestertips, bland annat dessa:

Läs mer och klimatberäkna din egen semesterresa på sidan Klimatsmart semester.

Exempel på klimatberäknade semestertips från den digitala plattformen Klimatsmart semester.

Mer information om Klimatsmart semester

Initiativet Klimatsmart semester startade 2018 av nätverket Klimatsmarta semestrar som består av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg och Västsverige med syfte att gemensamt adressera turismens bidrag till klimatförändringarna. Nätverket är kopplat till Centrum för turism vid Göteborgs Universitet och till Chalmers. Läs mer om Klimatsmart semester.

Lär dig mer om hållbar semester

Semestra mer hållbart | Konsumentverket (hallakonsument.se)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 juli 2023