Projekt ska driva på hållbar utveckling

Vänskapsbänkar, hållbara utemiljöer i förskolan och fler som går och cyklar till skolan. Det är exempel på hållbarhetsprojekt. Under vecka 49 ska vi berätta om flera av dem på kommunens Instagramkonto. Välkommen att följa oss!

I Strängnäs kommun vill vi att medarbetare ska driva innovationsarbete. Hållbar utveckling kräver nya idéer, nya samarbeten och sätt att arbeta.

– Fler lever mycket längre och färre ska göra jobbet, vi har en klimatutmaning och behöver hitta nya sätt att göra saker på, säger Jennie Enström, kanslichef

I videon ovan hör du Jennie Enström berätta mer om varför det är viktigt med innovationsarbete och förnyelse i vår kommun.

Horisontella medel stimulerar förnyelse

Ett sätt att stimulera olika delar i organisationen att samarbeta är möjligheten att driva innovationsprojekt för hållbar utveckling. I flera år har det funnits något som heter Horisontella medel Agenda 2030 med syfte att bland annat stimulera nya projekt som bidrar till kommunens hållbara utveckling. Krav på projekten förutom att de ska innebära en innovation, är att de ska vara ett samarbete mellan kontor – det horisontella och att det ska leda till en varaktig förändring.

– Ett sådant här projekt skapar möjligheter för samarbete över organisationsgränserna, både i projektet men även i andra sammanhang. Pengarna gör det möjligt att genomföra ett projekt snabbare än i den vanliga styrprocessen, det blir mer snabbfotat, säger Hanna Forsner Glaumann, projektledare för Vänskapsbänkarna.

Ta del av exempel på Instagram

Under vecka 49 kommer vi att berätta om flera av de genomförda eller pågående innovationsprojekten i Strängnäs kommun. Välkommen att följa oss här:

På den här sidan kan du också se några av de olika projekten:

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 december 2023