Teknikföretag vinner hållbarhetspris: "Medarbetarna måste må bra"

Högt i tak, respekt för varandra och min dörr är alltid öppen, säger vd:n Per Andréason som förklaring till Leine Lindes framgångsrika hållbarhetsarbete. Det låter ju fint, men vad gör de på riktigt? Läs om årets vinnare av kommunens hållbarhetspris.

-Vi är otroligt stolta och hedrade över att ha tilldelats Strängnäs kommuns Hållbarhetspris 2024. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga och detta pris är ett kvitto på att vår gemenskap och våra medarbetares engagemang är ett framgångskoncept, säger Per Andréason, vd på Leine Linde.

Mer än fina ord

Många företag använder fina ord för att beskriva sin verksamhet men hur gör ett företag som verkligen vill skapa trivsel, gemenskap och långvariga relationer med sina medarbetare? Och varför är det viktigt?

- Vi är ett tekniktungt företag och det vi håller på med är svårt. Våra medarbetare är vår främsta tillgång och därför är det viktigt att de mår bra och är engagerade, säger Per Andréason.

Är det lönsamt, då, eller är det bara en kostnad?

Det är definitivt lönsamt säger Per Andréason och ger ett exempel:

- Under covid hade vi nästan inga sjukskrivningar, vilket betyder att vi inte hade något produktionsbortfall.

Att de som jobbar på företaget i dag mår bra och trivs är också viktigt för att de ska attrahera nya medarbetare i framtiden.

- Våra medarbetare är våra viktigaste ambassadörer, säger Jonna Öijwall, hr-chef.

Till exempel erbjuds anställda kostnadsfria friskvårdsaktiviteter så som tennis, bowling och golf. Något som även gynnar lokala aktörer.

En sak som gynnar medarbetarnas hälsa och välmående är den dagliga frukosten som företaget bjuder på.

- Det är ett jättebra tillfälle att ses och kolla läget med varandra, säger Per Andréason.

Hur kommer de på alla grejer de gör?

- Vi är kreativa, säger Jonna Öijwall, och förklarar att vem som helst kan föreslå något samtidigt som de har en friskvårdsgrupp som initierar aktiviteter. Till exempel deltar vi i olika lopp som företaget sponsrar, säger hon.

En man och en kvinna framför en vägg av träpanel och en ljusskylt över.

Det gäller också att leva som en lär genom hela företaget. Därför återanvänds till exempel mässmaterial i form av panel och ljusskylt. Mellan mässorna får det dekorera lokalerna i fabriken i Strängnäs. Per Andréason och Märta Helmerin.

Klimat, hållbarhet och hälsa går hand i hand

Leine Linde blev årets vinnare av kommunens hållbarhetspris men de gör också många saker för att minska sina klimatpåverkande utsläpp.

- Vi tänker på hållbarhetens alla aspekter och då även på klimat och miljö. Det har nog inte undgått någon hur klimatet har förändrats under de senaste åren med bland annat värmeböljor och översvämningar, och vi människor är en stor del av detta. Vi på Leine Linde tar vårt ansvar och därför gör vi det vi kan för att minska vår påverkan på klimat och miljö, berättar Åsa Karlsson, kvalitets- och miljöchef.

År 2022 drog de igång ett hållbarhetsprojekt med bland annat utbildning om klimat, miljö och hållbarhet för alla medarbetare.

-Genom att skapa medvetenhet om klimatförändringarna och engagemang för hållbarhet hos varje medarbete, stärker vi vårt hållbarhetsarbete ytterligare. Alla bidrar och kommer med förslag på förbättringar, förklarar Märta Holmerin, projektledare för hållbarhetsprojektet.

Att arbeta långsiktigt och med ständiga förbättringar ligger i Leine Lindes dna.

- Vi satsar på kvalitet och gör bra saker för våra kunder och för oss. Det har vi gjort sen 80 och 90-talet utan att det benämndes som miljötänk eller klimatåtgärder, säger produktions- och fastighetschefen Joakim Danielsson och ger ett exempel:

- Det var längesedan vi började återanvända emballaget vi använder när vi skickar våra produkter till kunder.

Tack vare företagets solceller kan medarbetare ladda sin elbil gratis under arbetstiden. Det är ett sätt för företaget att hjälpa medarbetarna att göra hållbara val och känna sig stolta över att kunna bidra till en bättre miljö. Möjligheten att köpa en cykel och betala med avdrag på lönen, så kallad förmånscykel, är ett tydligt exempel på när klimat och hälsa går hand i hand.

Leine Linde samarbetar även med Teknikcollege på Thomasgymnasiet för att utveckla unga tekniktalanger och på sikt främja framtida arbetskraft. Dessutom stödjer Leine Linde också flera frivilligorganisationer, såsom Giving People, Noll Tolerans och Nattvandrarna, som arbetar för att skapa ett tryggare samhälle.

Fem personer på en parkering framför en fabriksbyggnad

De som driver på Leine Lindes hållbarhetsarbete förutom alla medarbetare är: Jonna Öijwall, hr-chef, Per Andréason, vd, Åsa Karlsson, kvalitet- och miljöchef, Märta Holmerin, content strategist och Joakim Danielsson, produktions- och fastighetschef.

Exempel på klimatminskanade åtgärder:

  • 99% LED i allmänbelysningen.
  • 50 % av byggnaderna använder värme och kyla från förnybar geotermisk energi.
  • 900kvm med solceller på tak och mark med en årlig produktion motsvarande årsförbrukningen för 8-9 villor.
  • 100% av företagets fordon är laddbara.
  • 22 % minskning av koldioxidutsläppen per såld enhet sedan 2020.
  • 95 % av det aluminium de använder är återvunnet.

Om Leine Linde

  • Tillverkar högteknologiska produkter som mäter fysisk rörelse.
  • 90 procent av produkterna går på export.
  • Produkterna används främst i vindkraftverk, stålverk och pappersindustrin.
  • Företaget har såväl produktion som utvecklingsavdelning samt marknad och sälj här i Strängnäs.
  • Antalet medarbetare är i dagsläget 155 stycken.
  • Företaget startades 1967 och flyttade till Strängnäs 1971. I sina nuvarande lokaler har de varit sedan 1979.

Motiveringen till hållbarhetspriset 2024

Vinnarna av årets hållbarhetspris har ambitioner när det gäller såväl klimat som social hållbarhet. De tror på ett långsiktigt hållbarhetsarbete och investerar framför allt i sin personal. Med hjälp av solceller på taket får personalen ladda sina elbilar gratis. Genom medvetna satsningar hjälper de medarbetarna att göra hållbara och hälsosamma val. Samtidigt bidrar de till aktivitet i hela Strängnäs genom sponsring av lokala evenemang och föreningar. På detta sätt blir en av Strängnäs kommuns största arbetsgivare en inspiration och förebild för andra. Årets hållbarhetspris går till Leine Linde.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 september 2024