Information till barn och unga som känner oro

Alla mår dåligt ibland. Det kan finnas många anledningar till att man mår dåligt, men det finns hjälp att få. Här hittar du information och tips om vart du kan vända dig.

Ibland när man mår dåligt kan man behöva någon att prata med för att kunna må bättre. På den här sidan hittar du en lista med olika forum som du kan vända dig till om du behöver hjälp, prata med någon om dig själv eller om du som kompis eller anhörig vill prata med någon.

Om du mår dåligt och behöver akut hjälp hittar du kontaktuppgifter till bland annat självmordslinjen, Barn- och ungdomspsykiatrin, socialtjänsten och SOS alarm på vår sida Akut hjälp.

När vuxna inte är snälla

Många barn lever i hem där vuxna inte alltid är snälla. Det kan handla om att en vuxen slår eller hotar barn eller andra vuxna. Att en vuxen dricker alkohol eller är sjuk och därför inte kan ta hand om sina barn på rätt sätt, eller att du som barn måste ta hand om dig själv eller dina syskon.

Om du är rädd hemma eller orolig för dig själv eller någon annan, gör så här:

  • Prata med en vuxen du litar på. Det kan vara en lärare, kuratorn på skolan, en kompis förälder eller någon du känner. Berätta hur du har det!
  • Ring till BRIS på telefon: 116 111.
  • Ring till socialtjänsten och berätta hur du har det, telefon: 0152-291 00.

Kom ihåg att du alltid får berätta om dåliga hemligheter för någon vuxen du litar på. Även om någon sagt att du inte får berätta! Dåliga hemligheter känns dåliga i kroppen, som ont i magen eller bröstet och kan göra dig ledsen eller orolig.

Du har alltid rätt att bestämma över din egen kropp!

  • Ingen vuxen får slå eller hota dig.
  • Ingen vuxen får ta på dina privata delar.
  • Ingen vuxen eller barn får be om eller tvinga dig att skicka bilder eller film på privata delar.
  • Ingen vuxen får dricka alkohol så att de inte kan ta hand om dig eller dina syskon.

Om en vuxen gör något mot dig som inte känns bra eller som gör dig rädd - berätta det för en vuxen du litar på!

Det finns många som vill prata med dig

Här är en lista med olika forum som du kan vända dig till om du behöver hjälp, prata med någon om dig själv eller om du som kompis eller anhörig vill prata med någon:

Hos Bris kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Du hittar deras hemsida här.

Telefonnummer: 116 111

Självmordslinjen finns för att lyssna på dig. De ger stöd, hopp och motivation till att vilja leva eller söka hjälp.

Telefon: 90101
Varje dag klockan 6-24 (midnatt)

Chatta anonymt måndag till torsdag och söndag klockan 19-21.

Alla funderingar, tankar och känslor är välkomna.

Du hittar chatten här.

Stöd för tjejer som är öppen söndag till torsdag klockan 20-22.

På Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig när du känner att du behöver det. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om – inget är för stort eller smått!

Du hittar chatten här.

Vad behöver du? Det kanske är oklart än så länge, men här hittar du några olika communitys eller sammanhang som kanske kan passa som en start:

  • Ungdomsmottagningen kan du gå till med dina frågor kring kroppen, sexualitet och samlevnad, om du är mellan 13 och 23 år.
  • Café Paradiset, en mötesplats i Strängnäs för HBTQI-personer, vänner och familj i alla åldrar. Kaféet drivs av svenska kyrkan.
  • Transammans träffas både i fysiska möten och online. Den närmaste lokalgruppen finns i Eskilstuna.
  • Fritidsgården Egalia är ett fritidshäng för hbtqi-ungdomar mellan 13 och 19 år. De finns i Stockholm men också online.
  • Transformering är en sida där du kan hitta en massa information om till exempel trans och könsidentitet. Den är skapad av RFSL ungdom och RFSL.

Svenska kyrkans församlingar i kommunen erbjuder samtal med en präst eller diakon som har tystnadsplikt. Ta kontakt med din lokala kyrka för att få veta vad som gäller.

Måndagar och onsdag är Nätvandrarchatten öppen på kvällar, för dig mellan 12 och 25 år.

Kontaktuppgifter:

Mariefred

Mariefreds församlings webbplats.

Stallarholmen

Telefon 0152-346 40.

Strängnäs

Telefon: 0152-245 23

Strängnäs domkyrkas webbplats.

Jourhavande kompis tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Du är anonym och de som svarar i chatten är också det.

Måndag-fredag klockan18-21 och lördag-söndag klockan 14-17.

Öppet på dari varje tisdag klockan 18.00-21.00.

Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.

Du hittar chatt och telefonnummer här.

Är du utsatt för brott eller har du utsatt någon för brott?

Jag vill veta heter en webbplats där du kan få veta mer om ungas rättigheter vid brott. Där finns tre ingångar, för dig som är:

under 8 år
mellan 8 och 13 år
mellan 14 och 17 år
När du har fyllt 18 år räknas du som vuxen.

Brottsofferjouren hjälper brottsoffer, precis som namnet säger. På deras webbplats kan du till exempel läsa mer om vad som är ett brott, vad som gäller för dig som är vittne till ett brott och vad som händer efter att ett brott har begåtts.

Du kan också ringa dem på 116 006.

Hos Ecpat kan du som är under 18 år få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ecpat kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.

Här hittar du samlad information för barn och vuxna om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar. Webbplatsen heter Dags att prata om....

I Sverige ska alla flickor och pojkar, kvinnor och män ha samma rättigheter och möjligheter att bestämma över och påverka sina egna liv. På hedersförtryck.se kan du som är utsatt eller upplever att det finns en risk för det läsa mer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 april 2024