Information om lustgas

Lustgas, eller dikväveoxid N2O, används inte bara som bedövningsmedel vid förlossningar. Det används också som berusningsmedel. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, men det är viktigt att känna till riskerna med att använda det för att uppnå ett rus.

Under den senaste tiden har kommunens fältare och polis sett att fler ungdomar använder lustgas som en form av kort berusning. Det är också tydligt att många inte vet om riskerna med att använda lustgas för berusning.

Vad är lustgas?

Lustgas, eller dikväveoxid N2O, används inte bara som bedövningsmedel vid förlossningar. Det används också som berusningsmedel. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, men det är viktigt att känna till riskerna med att använda det för att uppnå ett rus.

Varför kan lustgas vara farligt?

Den främsta risken med lustgas är syrebrist vid inandning. Detta eftersom gasen inhaleras i koncentrerad form. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer skadas.

Koncentrerad lustgas kan dessutom vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna.

Den som använder lustgas under längre tid riskerar också att drabbas av brist på vitamin B12. Håravfall, yrsel och manlig infertilitet är några kända symtom på B12-brist.

Det går inte att säga hur mycket man kan få i sig utan att det är farligt eftersom det varierar från person till person.

Lätt att köpa

Lustgas är lätt att få tag i och inte särskilt dyrt. Flera butiker på nätet säljer lustgas i små silverfärgade patroner och gärna tillsammans med ballonger. Flera onlinebutiker erbjuder dessutom expressleverans med hemkörning på kvällar och nätter. Det är än så länge bara ett fåtal butiker som informerar om riskerna, infört åldersgräns och begränsat antal köp. Det är också enkelt att köpa lustgas utanför krogar och nattklubbar.

Var uppmärksam som förälder

Eftersom lustgas är enkelt att få tag på och många onlinebutiker inte har någon åldersgräns används lustgas också bland yngre tonåringar. Du som förälder och vårdnadshavare kan hjälpa ditt barn genom att ha lite koll, till exempel om du hittar gasbehållare eller ballonger bland deras grejer.

Hur funkar det?

Lustgasen köps i små silverfärgade patroner avsedda för gräddsifoner. Gasen gör grädden mer luftig och upplevs då som vispad.

Personer som inhalerar gasen gör det direkt från en gräddsifon eller genom att fylla ballonger med lustgasen och sedan andas in från ballongen. Lustgasen ger ett rus på 1–2 minuter som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan också ge smärtlindring och hallucinationer. Ruset betraktas av många som ofarligt, men det finns flera hälsorisker som många unga inte känner till.

Lustgas i sjukvården

I sjukvården används lustgas för smärtlindring, men aldrig i koncentrerad form. Den blandas då med syrgas.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 juli 2022