Sommarkurs vård och omsorg

Är du som snart ska välja till gymnasiet nyfiken på att jobba med människor? Vill du ha en rolig och lärorik sommarupplevelse samtidigt som du får vägledning inför ditt gymnasieval? Då kan du söka vår sommarkurs inom vård och omsorg.
Äldreomsorgen i Strängnäs kommun erbjuder tillsammans med vård- och omsorgsprogrammet på Thomasgymnasiet en sommarkurs för elever som slutar årskurs 8. Under fyra dagar får du chansen att prova på hur det är att arbeta inom vården, med fokus på undersköterskeyrket. Det finns 20 platser till kursen som är den 16–19 juni. De som deltar får ersättning i form av ett stipendium på 1000 kronor.
Tillägg 22 april: på grund av stort intresse av sommarkursen har vi utökat antalet platser till 30 stycken. Ansök senast den 30 april!
På kursen får eleverna prova på olika moment i vårdyrket.
En blandning av teori och praktik
Det finns många olika arbetsuppgifter inom vård och omsorg, till exempel personlig omvårdnad, hjälp vid måltider, promenader eller samvaro med de äldre. Under kursen blandas teori och praktik som ger en bra inblick i yrket. Att få möjlighet att prova hur det är att arbeta inom vårdyrket kan ge både inspiration och vägledning inför kommande gymnasieval. Det finns mycket goda chanser till jobb efter att ha gått vård- och omsorgsprogrammet.
Mer information om sommarkursen
Om kursen
Kursen blandar teori och praktik. Det är två dagar teori och två dagar praktik.
Teori: måndag och torsdag
Teorin hålls av lärare från vård- och omsorgsprogrammet på Thomasgymnasiet.
Under dagarna kommer räddningstjänsten och ambulansen att komma på besök. Då får eleverna träffa deras personal som visar och berättar om sitt jobb.
Praktik: tisdag–onsdag
På praktiken får eleverna prova på olika arbetsmoment inom äldrevården under handledning av medarbetare på äldreomsorgen. Eleverna kommer att arbeta tillsammans i par på något av kommunens särskilda boenden. På olika stationer får eleverna till exempel lära sig att bädda en säng och prova på att borsta tänderna på någon.
Kursen är fyra dagar lång och pågår måndag–torsdag den 16–19 juni.
Det är sex timmar kurs per dag mellan klockan 9–15.
Teoridagarna kommer att vara på Thomasgymnasiet.
Praktiken sker på något av kommunens särskilda boenden. Eleverna får en praktikplats utifrån vilket boende eleven har närmast till. Den första dagen på kursen får eleverna veta vilket boende de kommer att praktisera på och vem som blir deras handledare.
Ansökan
Kursen vänder sig till elever som går ut årskurs 8 i någon av skolorna i Strängnäs kommun.
Det finns 20 platser till sommarkursen.
Om det är många sökande till kursen blir det lottdragning om vilka som blir antagna.
Du ansöker via formuläret som du kommer till genom att klicka på den gula knappen ovan.
- Ansökan öppnar den 17 mars.
- Sista ansökningsdag är den 30 april.
Vi mejlar ut besked till dem som är antagna till kursen senast den 16 maj.
Den som blivit antagen till kursen måste bekräfta senast den 23 maj att man vill ha platsen, annars går den till en annan sökande.
När eleven bekräftat sin plats får hen ett mejl med mer praktisk information om kursen samt en blankett där vårdnadshavare ska godkänna elevens deltagande på kursen.
Ersättning
Eleverna som deltar på kursen får ersättning i form av ett stipendium på 250 kronor per dag, sammanlagt 1000 kronor för hela kursen. Ersättningen är skattefri.
Lunch ingår alla kursdagar. När eleven bekräftar sin plats är det viktigt att meddela eventuella kostallergier.
Nej, eleverna får inte ersättning för några resekostnader.
Elevens deltagande
Eleven förväntas vara närvarande, uppmärksam, följa instruktioner och utifrån sin förmåga prova olika praktiska arbetsmoment med stöd av sin handledare.
Om något händer ska eleven vända sig till sin handledare eller lärare så snart som möjligt. Kontaktuppgifter får eleverna på den första kursdagen. Det gäller även om eleven skadar sig på väg till eller från kursen. Eleven är försäkrad genom sin vanliga elevförsäkring. Om eleven skadar sig ska hen även vända sig till sjukvården.
Mer information och kontaktuppgifter
Vård- och omsorgsprogrammet på Thomasgymnasiet
Gymnasieutbildningen är ett yrkesförberedande program om hur kroppen fungerar, hälsa och sjukdomar, vård och omsorg, funktionsnedsättningar och psykologi. Teori och praktik varvas och eleverna tränar bland annat på att ge vård och omvårdnad, hantera medicinsk utrustning och att bemöta patienter och brukare på bästa sätt.
Efter utbildningen kan du börja jobba som undersköterska, skötare inom psykiatrisk vård, boendestödjare, behandlingsassistent eller personlig assistent. Det finns mycket goda chanser till jobb samtidigt som vård- och omsorgsprogrammet ger allmän behörighet för vidare högskolestudier. Vård- och omsorgsprogrammet på Thomasgymnasiet är en del av Vård- och omsorgscollege Sörmland, vilket ger en certifierad kvalitetsstämpel för hög kvalitet på både utbildning och praktikplatser.
Läs mer om vård- och omsorgsprogrammet på vår webbplats.
Äldreomsorgen i Strängnäs kommun
Alla verksamheter inom äldreomsorgen i Strängnäs kommun ska arbeta för att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Äldreomsorgen arbetar för att ge insatser med god kvalité genom att följa den så kallade värdighetsgarantin. Genom personalens arbetssätt ska den äldres självbestämmande och delaktighet stärkas. Arbetssättet ska även förmedla trygghet och bidra till meningsfulla aktiviteter för de äldre.
Läs mer om Strängnäs kommuns värdighetsgaranti inom äldreomsorgen på vår webbplats.
Läs mer om särskilda boenden i Strängnäs kommun på vår webbplats.
Kontaktuppgifter
Har du frågor om sommarkursen kan du kontakta Anita Lindroos, verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen.
E-postadress: anita.lindroos@strangnas.se
Telefon: 070-202 89 61