Om kampanjen

”Rör inte våra barn” är ett initiativ från Strängnäs kommun med mål att visa upp föreningar, företag och myndigheter som gör positiva saker för barn och unga.

Med inspiration från tanken It takes a village to raise a child lyfter initiativet fram insatser och personer som erbjuder barn och unga en meningsfull fritid eller en hoppfull framtid.

Kampanjen har tre syften:

  • Samla och visa upp allt det arbete som görs i Strängnäs kommun för barns framtid och fritid.
  • Lyfta och hylla de företag, föreningar och privatpersoner som engagerar sig i frågan.
  • Visa att man som enskild person kan göra stor skillnad.

Arbetet startades som svar på den rekrytering av ungdomar från Strängnäs kommun som skedde under 2023. Delar av kampanjen grundar sig på polisens kampanj Gängsnacket.

Frågor och svar

Vi vill att invånare i kommunen känner en hoppfullhet inför framtiden och känner att vi alla tillsammans kan bidra till att minska risken för rekrytering av unga till kriminella gäng. Vi tänker på uttrycket ”It takes a village to raise a child”.

Vi vill att fler ska se hur enkelt det är att göra en positiv skillnad som hindrar att ungdomar hamnar i kriminalitet. Vi vill hylla och uppmärksamma de personer, föreningar och företag som bidrar till den skillnaden.



Initiativet till kampanjen kommer från kommunen, men polisen, många företag och föreningar står också bakom. Initiativet handlar om att hela samhället måste samverka för att klara utmaningen med unga och kriminalitet. Den här webbsidan uppdateras kontinuerligt med fler som ansluter sig.

 

Under våren 2023 började socialkontoret få in orosanmälningar om ungdomar som rekryterats av kriminella gäng för att utföra brott i andra städer. Det var första gången socialkontoret fick kännedom om att kommunbor var inblandade i gängkriminalitet.

Under hösten och vintern 2023 ökade antalet utredningar med kopplingar till gängkriminalitet. För att skydda ungdomarna från att fortsätta begå kriminella handlingar, eller drabbas av dem, placerades många på HVB (hem för vård och boende) eller SiS (Statens institutionsstyrelse). Som mest hade kommunen ett tjugotal placeringar.

Under 2024 har inflödet av nya ärenden kopplat till ungdomar och rekryteringar till gängkriminalitet minskat. I mars 2024 kom den senaste orosanmälan in. Hösten 2024 ser socialkontoret ingen ny rekrytering i Strängnäs. Fortfarande finns ungefär tio placeringar. Några har kunnat komma hem med stöd på hemmaplan och några har övergått till andra placeringsformer som exempelvis familjehem. Det finns även några familjer som valt att lämna kommunen och då har socialkontoret stöttat dem i det.

Kommunen fortsätter att arbeta med att ge stöd till de ungdomar och familjer som är drabbade samt att arbeta för att förebygga nyrekryteringar. Det är ett samarbete mellan socialkontoret, polisen, skolan och kultur- och fritidsverksamheten.

 

Organiserad brottslighet kan leda till otrygghet för dig som invånare. Kriminaliteten finansieras bland annat av narkotikahandel och välfärdsbrott. Narkotikahandel sker ibland på offentliga platser, vilket kan påverka tryggheten. Välfärdsbrottslighet innebär att kriminella lyckas få ut pengar från samhället på felaktiga grunder. Skattebetalare drabbas då indirekt ekonomiskt. Sen påverkas tryggheten utifrån risk för skjutningar och sprängningar som skett på olika platser i landet under senaste åren.

 

En av skyddsfaktorerna är att gå i skolan. Här spelar kommunens skolor (men även de fristående såklart) en viktig roll. En annan skyddsåtgärd är en meningsfull fritid. Därför är fritidshem och fritidsgårdar viktiga, och även till exempel bibliotek, Kulturskolan och Fritidsbanken.

Kommunen har nyligen startat initiativet Framtidshopp, som mer operativt ska arbeta mot att barn och unga rekryteras till kriminella miljöer. Kampanjen Rör inte våra barn och Framtidshopp går hand i hand eftersom båda fokuserar på barn och unga, med fokus på jämlika uppväxtvillkor, trygga miljöer och utveckling genom att stärka samhällets skyddsfaktorer för att främja en positiv uppväxt långt från kriminalitet.

Framtidshopp ska göra kommunen bättre på att tidigt identifiera barn som har ett beteende som innebär risker för framtida kriminalitet. Framtidshopp ska också göra kommunens insatser för både unga och deras föräldrar träffsäkrare – insatser som minskar risken för kriminalitet men också förebyggande skyddsfaktorer. Även i Framtidshopp är samarbetet med civilsamhället centralt.

Kommunens skolor och socialtjänst arbetar tillsammans för att hjälpa ungdomar att förbättra den psykiska hälsan, öka närvaron i skolan, minska droganvändandet och minska kriminaliteten. Stödet kan gå både till ungdomarna och till ungdomarnas vårdnadshavare. Det finns till exempel ett skolsocialt stödteam som ska skapa bra förutsättningar för barnets skolgång och stärka föräldrar i deras roll. Läs om det och beroendecentrum ung, ungdomsvägledare och andra insatser här Stöd och insats ungdom_folder enkelsidor.pdf (strangnas.se)

 

Polisen och kommunen skriver tillsammans medborgarlöften för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Läs mer om det här: Nya medborgarlöften för 2024 och 2025 - Strängnäs kommun (strangnas.se) I dem framgår vad som är fokus för arbetet. En av aktiviteterna man kommit överens om för år 2024 och 2025 är att polisen fortsätter med sina täta kontakter med både skolor och fritidsgårdar.

Polis och kommun arbetar också med att öka tryggheten i det offentliga rummet genom att dela lägesbild i samarbetet EST, effektiv samordning för trygghet. Man samlar information och gör analys tillsammans. Efter det prioriterar man, genomför insatser och följer upp. Målet med metoden är att minska och förebygga otrygghet genom tidiga insatser när problem uppstår eller är på väg att kunna hända.

SSPF är ett samverkansforum mellan skola, socialtjänst, polis och fritid och har som syfte att förhindra och minimera ungdomars brottslighet, drogbruk, andra riskbeteenden samt motverka rekrytering till kriminella strukturer och gäng. Målet är att alla ungdomar i vår kommun ska ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger. Genom samverkan mellan de fyra aktörerna skapas en samsyn och på så sätt ska ungdomen snabbt kunna få hjälp genom ett samordnat stöd.

Innehållet i Rör inte våra barn har tagits fram att kommunens medarbetare. Insatsen har kostat i arbetstid. Själva logotypen har tagits fram av en kommunikatör på kommunikationsavdelningen. Likaså denna webb och informationsmaterial. Att träffa olika delar av kommunen, föreningar och företag har också varit en del i arbetet.

Kommunens upphandlade mediebyrå Furillo har tagit bilderna till kampanjen. Det är fyra olika personer och fotograferingstillfällen som har kostat cirka 9 000 kronor totalt.

Kostnaden för att trycka affischer och informationsmaterial, klistermärken och pins har hittills kostat 10 000 kronor. Annonseringen kostar totalt 40 000 kronor för visningar under tre månaders tid.


Vi har skickat förfrågan till några företag och föreningar om de vill vara med och stödja kampanjen. Vi har inte gjort urval på något särskilt vis, förutom att vi har tänkt att det måste vara representanter från alla kommundelar, alltså Strängnäs, Åkers styckebruk, Stallarholmen och Mariefred. Vi har inte skickat förfrågan till alla företag och föreningar. Däremot vill vi gärna att alla ansluter sig. Vi hoppas på en snöbollseffekt när kampanjen startar och att fler och fler visar att de vill vara med och stötta kampanjen.

Vid övriga frågor om kampanjen, kontakta kommunikationschef Anna Liljehag på anna.liljehag@strangnas.se.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 december 2024