Hedersvåld och hedersrelaterat förtryck
Hedersrelaterat våld och förtryck är ett samhällsproblem som ofta pågår under radarn men kan drabba alla, oavsett kön och bakgrund.

Många har en bild av att hedersrelaterat våld och förtryck är något specifikt som män utövar mot kvinnor, men det är långt ifrån hela sanningen. Likväl som att män både kan utsätta någon, och själva utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, kan även unga pojkar, flickor och mammor utsätta och utsättas.
Det hedersrelaterade våldet och förtrycket kan pågå i allt från en mindre familj till kriminella miljöer med många inblandade. Våld och förtryck är ett sätt att upprätthålla en status, ett rykte eller ett anseende. I grund och botten handlar det om lojalitet, och avviker man från normer blir man straffad. I kriminella miljöer är det oftast heder som är drivande i hämndaktioner då hedern är förknippad med ens lojalitet inom gängen.
Behöver du, eller någon du känner stöd i frågor om hedersrelaterat våld och förtryck? Eller är du yrkesverksam och vill höra mer om Strängnäs kommuns arbete med frågan? Ring kommunens kontaktcenter på 0152-29100 för att bli kopplad till rätt verksamhet.
Vid pågående brott, ring 112.
Koppling mellan heder och våldsbejakande extremism
Forskning visar en tydlig koppling mellan heder, gängkriminalitet, klanstrukturer och våldsbejakande extremism.
I Strängnäs kommun pågår det ett arbete för att motverka heder i dessa olika miljöer. Som en del av det pågående arbetet har tre kortfilmer producerats med statister baserade på verkliga berättelser från individer som lever i dessa miljöer.
Berättelse 1: Flickvännen
Berättelse 2: Storebrorsan
Berättelse 3: Ungdomen
Vilket stöd kan jag få?
Det finns mycket stöd att få i frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Läs mer här nedanför.
Stöd och insats barn- och vuxen – Stödsamtal till barn, vuxna och föräldrar, telefon 070-842 92 71.
Stöd och insats ungdom: stödsamtal för ungdomar och föräldrar.
Socialtjänstens mottagning: ansök om stöd till föräldrar, barn och unga.
Familjecentralen erbjuder vägledning för föräldrar med barn upp till 6 års ålder. Läs mer på Familjecentralens webbplats.
Som förälder är du alltid välkommen att samtala med kurator eller annan personal på ditt barns skola. Kontaktuppgifter finns på respektive skolas hemsida.
Kvinno- och tjejjouren Måna erbjuder anonyma samtal och stöd både via telefon på 070-041 43 93 och chatt. Chatten är öppen varje torsdag mellan kl 20-22 och söndag kl 15-17 och går att hitta på Månas hemsida.
Brottsofferjouren erbjuder praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig helt anonymt. Deras telefonnummer är 116 006 och man kan även chatta med dem Brottsofferjourens hemsida.
Vid pågående brott, ring 112. För att lämna tips ring 114 14 eller gå in på polisens webbplats.