PAX ljudvandring i Mariefred

Pax karta

Har du läst PAX-böckerna och vill se miljöerna där populära ungdomsböckerna utspelar sig? Ta en promenad genom Mariefred med hjälp av PAX ljudvandring och PAX-kartan.

Tiden pulsar, mörkret vandrar in. Följ med på en vandring genom korpbröderna Alriks och Viggos Mariefred.

PAX Ljudvandring

Sätt på telefonen, plugga in hörlurarna och bege dig till runstenarna utanför Gripsholms slott i Mariefred.

Var hittar jag PAX-vandringen som ljudvandring?

Ljudvandringen finns för både iPhone och Android. Sök på PAX (Hi Story Sweden). Du behöver ungefär 150 MB utrymme i telefonen.
Läs mer här PAX Hi story hemsida

Hur lång tid tar det att gå ljudvandringen?

Ungefär en timme. 

Vad är bra att tänka på innan jag börjar gå?

Se till att telefonen är fulladdad. För att du inte ska bli störd under vandringen, är det bra att sätta telefonen i stör-ej-läge, med knappen som sitter på sidan av telefonen.

Hur går det till?

När du startat guiden, läs instruktionen och när du ser kartan, ta dig till punkt 1 på kartan, när du är innanför aktiveringsområdet startar berättelsen. Sedan börjar äventyret som varar i cirka en timme och som kommer att ta dig runt Mariefred. Du får instruktioner i öronen om hur du ska gå, men du kan alltid ta hjälp av kartan.

Vad gör jag om något går fel?

Om ljudvandringen avbryts för att något hänger upp sig eller om du vill gå om en sträcka, kan du alltid starta om där du var. Klicka på föregående punkt, där finns en lista över alla de 31 kapitel vandringen består av och där ser du hur långt det är till de olika platserna där varje kapitel startar. När du klickar på ett kapitel, visar pilen dig vägen dit och när du är framme börjar vandringen från det kapitel du valt.

Vad gör jag om pilen pekar åt ett konstigt håll?

Ta det inte personligt. Pilen är kopplad till telefonens kompass, och det kan hända att den beter sig konstigt. Titta på kartan eller lyssna till instruktionerna tills pilen beter sig normalt igen.

Vad gör jag om jag inte får nog när rundan är över?

Då finns det tre extra platser att besöka, som är utmärkta med ikoner på telefonens karta: Hjorthagen, Mörka skogen och Strandrestaurangen.

Går det att gå PAX vandringen även om jag inte läst alla böcker?

Ja, du kan gå ljudvandringen oavsett om du läst alla, ingen eller bara några av böckerna. 

PAX

Du kan också ladda hem en PAX karta som PDF och göra en vandring med den som komplement till Ljudvandringen eller med endast den kartan.

För dig som planerar en PAX-promenad

Här har vi samlat svar på några av de frågor kring PAX som du kan ha.

Parkering:

Vd hamnplan kan du parkera med personbil hela dagen och övernatt om du väljer att stanna kvar. Övriga parkeringsplatser i staden så har vissa regel där du kan parkera 2 timmar med parkeringsskiva. Slottets parkering är förbehållen besökare till slottet och parkering dagtid i enlighet med P-information på platsen.

Toaletter:

Offentlig toalett som är öppen året runt finns vid Munkhagsgatan (strax ovanför hamnplan) och toalett på Rådhuset är tillgänglig under Bibliotekets öppettider. Sommartid finns även offentliga toaletter i gästhamnsbyggnaden och när Gripsholms slott har öppet finns toaletter vid parkeringen och yttre borggården.

Plats att äta matsäck:

Sommartid i parken vid Lottenlund som ligger mellan staden och Gripsholms slott alternativt Midsommarängen som ligger i anslutning till slottets parkering. Om Gripsholms slott är öppet finns möjlighet att sitta under slottsvalvet på inre borggården. 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2024