Toppbild

Mat och miljö

Vad du äter påverkar miljön. Visst kan vi äta näringsriktigt med mindre klimatpåverkan än i dag. Faktum är att våra val av mat och livsmedel påverkar klimatets framtid mer än många tror.

 

Varje svensk konsumerar ungefär 800 kilo livsmedel per år, inklusive drycker. Närmare 40 procent av denna mängd kan vara importerad. Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter. Livsmedelsproduktion påverkar miljön via energianvändning och utsläpp av koldioxid och exempelvis utsläpp av lustgas från produktion av mineralgödsel.

 

Matsvinn

I Sverige slängs cirka 30 kilo fullt ätbar mat per person och år. Då är inte det som slängs i slasken inräknat. I pengar motsvarar det ungefär en hel månads inköpta livsmedel.

Några enkla råd att börja med för dig som vill minska matsvinnet:

 • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
 • Förvara maten rätt:
  - Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
  - De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
  - Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
 • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.
 • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

 

Miljövänlig mat

Närproducerat

Ett sätt att minska negativ miljöpåverkan är att välja "rätt" mat. Genom att välja närproducerade livsmedel kan du minska transporterna och därmed luftföroreningarna och utsläppen av växthusgaser, som bidrar till en höjning av jordens temperatur och förändringar i klimatet. Även närproducerade grönsaker som odlats i växthus kan ha en större miljöpåverkan än importerad mat. Men en bra grundregel är att närproducerat ofta är bra för miljön.

Säsongsanpassat

Genom att välja färsk säsongsanpassad mat i stället för frysta produkter kan du också minska miljöbelastningen i form av bland annat utsläpp från elproduktion och trafik. Förvaring av kyl- och frysvaror liksom odling i växthus är energikrävande och kan undvikas genom att välja livsmedel efter säsong.

Ekologiskt

Ekologiska livsmedel är framställda utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Genom att äta ekologiskt kan du därmed hjälpa till att minska spridningen av kemikalier i miljön samt gynna den biologiska mångfalden i odlingslandskapet.

Vegetariskt

Produktion av kött är betydligt mer energikrävande än grönsaksproduktion. Att äta mer vegetarisk mat kan därför vara ett sätt att minska sin miljöbelastning.

 

S.M.A.R.T. mat

Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur  påverkade den miljön?

Matkasse

Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät S.M.A.R.T.-modellen är ett verktyg som hjälper dig att äta hälsosamt och mer miljövänligt. Här är några exempel på vad du kan tjäna på att använda modellen:

 • Du minskar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.
 • Du behöver inte äta kosttillskott – allt du behöver finns i S.M.A.R.T.-maten.
 • Välj att konsumera ekologiska och närproducerade livsmedel och kött från djur som betat, gärna på naturbetesmark.

 

Läs mer om S.M.A.R.T

Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats

Uppdaterad 2017-09-08

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

  >