klart.se

Åkers Bergslag

Aktiviteter | Bada | Fiske | Natur | Paddla | Vandringsled | Åkers Bergslag | Åkers styckebruk

Åkers bergslag är ett naturskönt vildmarksområde som ligger i nordöstra Södermanland vid Åkers styckebruk.

Åkers bergslag delas mellan Gnesta och Stängnäs kommun. Det är ett av Södermanlands mest mäktiga och storslagna naturområden med historiska anor från stenåldern.

Lättast tar du dig hit från Åkers styckebruk, Läggesta eller Gnesta. I Åkers bergslag finns många sevärdheter som belyser järnhanteringens historia. Många företag och föreningar är verksamma i Åkers bergslag.

"Människorna, bruket och kanonerna" är en del av Historien i Sörmland som sammanställts av Sörmlandsmuseum. Följ de röda plåtvimplarna. Skyltarna som beskriver järnets väg från gruvan till masugn och gjutform finns på flera platser i området men främst kring Åkers styckebruk.
Folder med karta finns att hämta på våra turistbyråer och mer information på Sörmlandsmuseums hemsida.

Östra Sörmlands Gruvförening är en ideell förening som arbetar för att bevara och föra ett kulturarv vidare samt erbjuda besökare möjligheten att övernatta i området. Varje år reser föreningen en kolmila och bränner tjära vid Skottvång. Läs mer på gruvföreningens hemsida
Läs mer på deras hemsida.

Några exempel på vad du kan göra i Åkers Bergslag

 

Läs mer på Nätverket för Åkers bergslags hemsida: www.akersbergslag.net

Läs mer i foldrarna "Järnbruk och gruvor i Mälardalen" samt "Åkers bergslag - ett naturskönt vildmarksområde". Båda finns att hämta på turistbyrån.

 

Var rädd om naturen

Allemansrätten ger oss stor frihet att vistas i naturen. Men samtidigt har vi alla ett ansvar att inte skada naturen, eller göra intrång på privat mark. Om du stannar och äter matsäck – ta med dig ditt skräp efteråt. Respektera alltid eldningsförbud. Skräm inte fåglar och djur. Var särskilt försiktig på våren och försommaren när många fåglar har ungar.

Läs mer om Allemansrätten >>>

Mer att göra