Strängnäs kommun - 1. Orangeriet

klart.se

1. Orangeriet

Orangeriet

”Benen springer fortare som om han var en maskin. Förbi slottsbryggan. Där stannar han. Framför ett stort växthus, eller växthus, det är mer som ett palats av glas. Typ ett glasslott eller något. Han ser sig själv speglas i rutorna.
Utan att tänka plockar han upp en sten och kastar. Den kraschar rakt in i glaset. Han plockar upp en sten till. Kastar. Pang. En till. Fullträff. Krasch. Klirr. En till. Glaset krossas, splittras när det rasar ner på marken.”
ur Nidstången


Slottsparkens historia börjar redan på 1500-talet och mycket har hunnit hända sedan dess. Varje århundrade har man hittat på något nytt, och under 1800-talet byggdes ett växthus, ”Orangeriet”. Det växthus som finns idag är en kopia av det första. Här odlar man alla blommor som används i trädgården och inne på slottet.

Slottet Gripsholm började byggas redan på 1300-talet som en försvarsborg och blev ett slott först när Gustav Vasa tog över det på 1500-talet. Mest känt är teatertornet från Gustav III:s tid, porträttsamlingen och de två kanonerna ”Suggan” och ”Galten”, vilka står på yttre borggården.

<<< Tillbaka till PAX-promenad i Mariefred        Nästa >>>

Mer att göra