klart.se

Paddla

Aktiviteter | Paddla | Åkers Bergslag | Åkers styckebruk

Att paddla kanot är en härlig upplevelse. Du färdas i nära kontakt med naturen och chansen till spännande upplevelser är stor.

I Åkers bergslag finns goda möjligheter till att paddla i några av Södermanlands bästa och natursköna vatten. Kanotleden börjar vid sjön Visnaren. Paddelvattnet fortsätter i de tre långsmala Marvikensjöarna, där det råder motorbåtsförbud. I anslutning till dessa sjöar slingrar sig Sörmlandsleden. Marvikarna lämpar sig även mycket bra på vintern för dig som vill åka långfärdsskridskor.

Kanotleden

  • är nära 40 km lång
  • är genomgående lättpaddlad med ringa nivåskillnader
  • har fem lyft med tre transportsträckor under 50 m, samt två på 300 respektive 900 m

"Vildmarksleden"

Börja färden vid Åkers styckebruk och redan från början får du paddla genom en natur som är den mest vildmarkslika Sörmland kan erbjuda! Du följer en geologiskt intressant bildning som utgörs av ett trångt sprickdalssystem. Under vikingatiden, då vattenståndet var högre, var sjösystemet en flitigt utnyttjad farled. Sakta övergår sedan omgivningarna till en mer öppen slättbygd som vid Klämmingen först breder ut sig på sjösystemets västra sida. Leden slutar i bördig åkerbruksbygd vid Vagnhärad. Vid Laxne passerar du ledens högsta punkt, Strängnäsåsen. Detta är en rullstensås och den är också vattendelare mellan Mälaren och Sörmlandskusten vid Trosa.

Länk till Kanotguiden

Hyra kanot och kajak

Kanotkungen
www.hornudden.net

 

Var rädd om naturen

Allemansrätten ger oss stor frihet att vistas i naturen. Men samtidigt har vi alla ett ansvar att inte skada naturen, eller göra intrång på privat mark. Om du stannar och äter matsäck – ta med dig ditt skräp efteråt. Respektera alltid eldningsförbud. Skräm inte fåglar och djur. Var särskilt försiktig på våren och försommaren när många fåglar har ungar.

Läs mer om Allemansrätten >>>

Mer att göra