Bli en testcyklist - låna en elcykel

Elcykel

Vill du resa mer hållbart och samtidigt bidra till en bättre miljö? Anmäl dig till att bli en testcyklist och få låna en elcykel i tre månader.

I samarbete med Energikontoret i Mälardalen genomför kommunen en kampanj för att öka cyklandet i länet. Nu har du chansen att få låna en elcykel under tre månader. Lämna bilen hemma, njut av tre månader i friska luften och hjälp samtidigt till att bidra till en bättre miljö. Bli en testcyklist!

Anmäl dig senast den 29 februari.

Som testcyklist låter du bilen stå och använder istället lådcykeln minst tre dagar i veckan samtidigt som du bloggar om dina erfarenheter på Energikontorets webbplats.

Tanken är att du som testcyklist ska använda lådcykeln istället för bilen för att till exempel åka till jobbet, skjutsa barnen till skolan, handla matvaror eller ta sig till fritidsaktiviteter.

Kampanjen kommer att genomföras i två omgångar under 2020.

För att kunna bli testbloggare måste du vara beredd att:

  • Ställa bilen och istället använda lådcykeln till arbete/skola/fritidsaktivitet minst tre dagar per vecka.
  • Blogga om dina erfarenheter minst en gång i veckan.
  • Använda cykelhjälm, både egen och till de som skjutsas.
  • Använda cykelljus vid behov.
  • Genomföra en resvaneundersökning före och efter kampanjen.

Tänk också på att ditt deltagande och eventuella tillhörande familjemedlemmars medverkan i kampanjen kan innebära medial uppmärksamhet.

Under testperioden är du ansvarig för skador på cykeln eller stöld av cykeln - det här betyder att du behöver ha en hemförsäkring som täcker eventuella skador eller dylikt. Kontrollera gärna detta med ditt försäkringsbolag innan du anmäler ditt intresse.

Om intresset är stort kommer deltagarna väljas utifrån lottning. Blir du utvald att vara testcyklist kommer du få en kontaktperson på Energikontoret i Mälardalen. Det är även de som förser dig med den lådcykel du ska använda.

Strängnäs kommun ingår i ett samverkansprojekt för att öka cyklandet i länet. Projektet drivs tillsammans med Energikontoret i Mälardalen, Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm och Flens kommun, Region Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanland.

Strängnäs kommun deltar i projektet för att öka fokus på hållbarhet, hälsa och tillgänglighet. En del i kommunens arbete med Agenda 2030 är att uppmuntra våra invånare att ta sig fram på ett mer hälsosamt och miljövänligt sätt. Det är också en del i kommunens cykelplan.  

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 februari 2020
Trafik och resor