Tynnelsöruta – Strängnäs nya bakverk

Tynnelsöruta är namnet på bakverket som vann 500-årsresans bakverkstävling. Målet var att tävlingen skulle resultera i att kommunen får ett lokalt och unikt bakverk som representerar fikaidyllen Strängnäs kommun.

Tynnelsörutan

Den 6 maj 2023 enades juryn om att Tynnelsörutan blir kommunens nya gastronomiska landmärke. Kreatören bakom bakverket är Oskar Nyström på Hornuddens trädgård.

Motiveringen lyder:

Rustik bakelse med modern tvist. Tydlig anknytning till den sörmländska myllan. Publika smaker då som nu. Ett bakverk som passar bra för stora, små och kungliga fester.


Det är fritt fram för alla lokala aktörer att erbjuda Tynnelsörutan i sitt utbud.

Tynnelsörutan

6 portioner

Solrosmarängbottnar:

250 gram rostade solrosfrön
250 gram florsocker
250 gram äggvita
80 gram strösocker

Krusbärslagret (Bavaroise):

200 gram vispgrädde
6 gram gelatinblad
225 gram krusbärspuré
50 gram strösocker
100 gram äggula (6-7 stycken)
200 gram vispad grädde eller créme fraiche
Eventuellt krusbärssylt
färska krusbär
florsocker

Gör såhär

Bottnar:

  1. Värm ugnen till 170 grader (varmluft) och täck en plåt med bakplåtspapper. Önskas en rund kaka eller tårta så använd en springform.
  2. Mixa rostade solrosfrön med florsockret i matberedare tills det känns som fin sand.
  3. Vispa äggvitorna till en styv maräng, tillsätt sockret i omgångar.
  4. Vänd försiktigt ner frö- och sockerblandningen i marängen till en slät smet och lägg i spritspåse med en större rund tyll (12-13).
    Spritsa ut en rad i taget (långsida till långgsida på plåten) tills smeten är slut.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 17-20 minuter. Marängen ska ha fått en gyllenbrun färg på ytan, ta ut och låt svalna.

Krusbärslager:

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

  1. Vispa grädden och ställ åt sidan.
  2. Koka upp krusbärspurén i en kastrull och ställ åt sidan.
  3. Vispa upp äggulor och strösocker, häll ner purén och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm under konstant omrörning upp till 83 grader. Sila ner i en bunke.
  4. Krama ur gelatinet och rör ut det i den varma blandningen. Kyl smeten i vattenbad till 35 grader och vänd därefter ner den vispade grädden till en slät smet.
  5. Gjut smeten på första lagret marängbotten i önskad storlek eller form. Lägg på det andra lagret av marängen och kyl minst sex timmar eller i frys över natt.

Montering:

  1. Ta ut början av ditt bakverk från kyl eller frys.
  2. Stryk eventuellt på ett lager krusbärssylt på andra lagret av maräng och toppa med vispad grädde eller creme fraiche.
  3. Lägg på det sista lagret solrosmaräng.
  4. Låt stå i kyl cirka 30 minuter innan du skär upp i bitar, så du får raka snitt.
  5. Pudra med florsocker och servera gärna med färska eller tinade krusbär.

Senare kommer en receptmakare att ta fram ett recept för alla hemmabakare.

Dessa deltog i bakverkstävlingen

  • Vasabakelsen – Emilia Lenmark (Annas Hembageri och Vackstanäsgymnasiet)
  • ButterLuther – Gustav Öhman (Skalla bord)
  • Näckrosen – Linnea Landin (Callanderska Gården Schweizeri, Gripsholms värdshus)
  • Strängnäs äppelgömma – Nicolas Laugerat (Det fantastiska bageriet, Strängnäs kommuns måltidsservice)
  • Tynnelsöruta – Oskar Nyström (Hornuddens trädgård)
  • Biskop Kortes Tynnelsökaka – Patrik Arneke (Gårdshuset Selaön)
  • Äppelspira – Rebecca Lindqvist, Emmeli Asp, Fatima Lathyrus (Fröken Maräng)
  • Ingridtårta – Sebastian Örnvall (Emma Grön)

En jury utsåg vinnaren

Juryn provsmakade alla bakverk och bedömde utifrån flera kriterier. Bakverket skulle förutom att se gott ut och smaka bra också uppfylla kriterier som textur, story, miljöpåverkan och marknadspotential.

De tittade också på lokal koppling och historisk koppling till 500-årsresan, möjlighet att leverera större antal och att hemmabakare ska kunna baka själva efter ett recept.

I juryn medverkade:

Elisabeth Johansson – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från tv

Johan Sörberg – bagare, konditormästare och kokboksförfattare känd från tv

Linnea Andrae – pâtisserie och konditori Linnea i Tyresö, vinnare av Hela Sverige bakar junior och finalist i Årets konditor 2022

Camilla Cavazza – key account manager på Lantmännen Cerealia, med flera års erfarenhet och expertis inom restaurangbranschen som krögare, kock och sommelier.

Eva Burman – chefredaktör på Strengnäs tidning

Om bakverkstävlingen

Kommunen gav måltidsdesignern Maria Printz i uppdrag att arrangera en tävling i bakverk under våren 2023. Alla lokala professionella konditorer, bagare och kockar som serverar bakverk på sina restauranger eller kaféer.

Bakverksfinalen ägde rum i Ugglans park i Strängnäs den 6 maj 2023.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 april 2024