Båtar och hamnar

Strängnäs kommun har hamnar för fritidsbåtar i Strängnäs och Mariefred.

I Strängnäs finns cirka 430 båtplatser totalt. Dessa finns vid Abborrberget, Nabbviken, Visholmsviken, Västerviken och utmed Norra Strandvägen.

I Mariefred finns cirka 320 båtplatser utmed småbåtshamnens kaj, vid Mudderholmarna och vid pontonerna i hamnen mitt emot Gripsholms slott.

Platserna hyrs ut på årsbasis och kan utnyttjas under perioden 1 april-31 oktober. Information om vilka regler som gäller vid kommunens hamnar, bryggor och båtplatser finns i dokumentet Hyresavtal med ordningsregler gällande båtplats. , 200 kB.

Har du frågor om hamnar eller båtplatser så är du i första hand välkommen med din förfrågan antingen via e-post till hamnar@strangnas.se eller i andra hand genom att ringa enligt kontaktuppgifterna nedan.

Iläggningsramper

Kommunala iläggningsramper finns i Gorsinge, Strängnäs, samt Ekviken i Mariefred. Det finns även iläggningsplatser på de privata båtklubbarna runt om i kommunen som man kan höra av sig till.

Så gör du för att boka en plats

Strängnäs kommun har ett av Sveriges mest moderna digitala system för hantering av fasta båtplatser för fritidsbåtar. Om du är intresserad av att hyra en båtplats loggar du in i systemet och bokar och betalar din plats i e-tjänsten.

Boka båtplats

Öppna e-tjänsten och boka din båtplats.

Vanliga frågor och svar

Logga in på ditt konto och klicka på Säg upp platsen.

Mejla hamnar@strangnas.se eller ring kontaktcenter 0152-291 00.

Titta om bekräftelsen har hamnat i skräpposten och om du inte hittar någon bekräftelse där så mejla hamnar@strangnas.se eller ring Kontaktcenter 0152-291 00.

I kommunen finns det tre sjömackar. En i Stallarholmen, en i Mariefred och en i Strängnäs. De två sistnämnda har även septiktömning. Sjömackarna i Mariefred och Strängnäs ligger i anslutning till gästhamnen. Sjömacken i Stallarholmen ligger intill Gripens Värdshus.

Båtar som ligger olovligen på kommunens platser får först en lapp och om båten inte flyttas trots detta kommer kommunen att omhänderta båten. Båtägaren ska inom tre månader återkräva omhändertagen båt och får då tillbaka båten efter reglering av hyresvärdens kostnader för omhändertagandet. Om detta ej sker hanteras båten som övergiven och kvarlämnad egendom.

Avgifter för båtplatser

Avgiften betalas med kort eller swish i samband med bokningen. Läs mer om avgifter och regler i dokumentet Avgifter för båtplatser i Strängnäs kommun , 90 kB.

Avgifter för båtplatser

Platsens bredd

A-läge

B-Läge

0 - 2,49 m

2 500 kr

2 100 kr

2,5 - 2,99 m

3 000 kr

2 500 kr

3,0 - 3,49 m

4 000 kr

3 400 kr

3,5 - 3,99 m

5 000 kr

4 250 kr

4 - 4,49 m

6 500 kr

5 550 kr

4,5 - 4,99 m

8 000 kr

6 800 kr

>5 m

9 500 kr

8 100 kr

A-lägen: Båtplatser som har tillgång till el och vatten.

B-lägen: Båtplatser som saknar tillgång till el och vatten.


Gästhamnar i Strängnäs och Mariefred

Gästhamnarna i Strängnäs och Mariefred, med tillhörande husbilsplatser, är utarrenderade för drift i privat regi. För information och bokning kontakta respektive hamn.

Mariefreds gästhamn

Webbplats: mariefredsmarina.se 
Telefon: 0736-63 33 01
E-post: info@mariefredsmarina.se

Strängnäs gästhamn

Webbplats: strangnashamn.se
Telefon: 0732-56 19 34
E-post: strangnashamn@gmail.com

Möjlighet till septitankstömning för båtar finns vid Sjömacken i Strängnäs och i gästhamnen i Mariefred under sommarsäsongen. För husbilar finns möjlighet till latrintömning vid hamnkontoret i Strängnäs samt vid Trafikverkets rastplats nordost om Strängnäsbron. Mot en avgift finns även möjlighet till latrintömning hos Löts camping och Mariefreds camping. 

Strängnäs gästhamn
Mariefreds gästhamn

Övergivna båtar längs strandkanter omhändertas

Övergivna båtar ses som nedskräpning och tas tillslut omhand av kommunen. Det är därför viktigt att skriva kontaktuppgifter till ägaren på båten. Vid misstanke om övergiven båt så lappas först båten för att försöka komma i kontakt med ägaren men om båten ligger kvar en hel säsong på kommunal mark, utan markering med ägarens namn och telefon, kommer båten anses vara övergiven. Övergivna båtar beslagtas av kommunen för förvaring och ägare har möjlighet att få tillbaka sin båt om hen hör av sig inom tre månader och kan beskriva båten samt visa bild på båten som matchar med våra bilder. Om ingen har meddelat att de saknar sin båt så kommer den att skrotas.

Rensning av strandlinjerna sker oftast under hösten i september/ oktober.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 maj 2024