Kommunantologin Jag färdas mellan nu och då

Boken Jag färdas mellan nu och då

Jag färdas mellan nu och då är namnet på boken med 130 personers unika texter om livet i Strängnäs kommun. Dikter, noveller och berättelser som får oss att minnas, skratta, gråta, längta och sörja.

Under parollen Skriv om ditt liv i Strängnäs kommun ville vi uppmuntra vuxna att skriva. Kulturkontoret, med kommunförfattare Magnus Utvik i spetsen, arrangerade workshops och några riktade skrivstugor för vissa grupper som behövde mer stöd med språket.

En bredd att vara stolt över

De som har skickat in sina texter är mellan 18 och 94 år och det ger en signal om bredden på ett verk som har skapats tillsammans i en litterär gemenskap i vår kommun. En del medverkande bor inte i kommunen just nu, men har på olika sätt en relation till platsen sedan sin barndom, militärtjänst eller annat. Allas medverkan gör boken unik och visar på något vi kan vara stolta över i vår kommun.

Texter från hjärtat

Texterna i Jag färdas mellan nu och då, visar på kärlekens både helande som destruktiva sida och berör arbetets himmel och helvete, den trygga förankringen i Strängnäs kommun och längtan efter att fly. De beskriver möten som förändrar livet och möten som bara är en del av vardagen.

Det är dikter, noveller, berättelser som får en att skratta, gråta, längta, bejaka livet och samtidigt känna dödens tunga hjärtslag. Som i denna strof från en av författarna: ”Mamma dog på mors dag. Typiskt henne”. Några texter är förbryllande och har högst egensinniga kompositioner, andra är klockrena med stilistisk skärpa och psykologiskt djup. Men alla har det gemensamt att de kommer inifrån hjärtat. Det är texter som visar på rikedomen inom oss.

Här kan du köpa eller låna boken

Jag färdas mellan nu och då finns att köpa på våra kommunala bibliotek och hos våra lokala bokhandlare från och med onsdag den 20 november till ett cirkapris på 120 kronor. Boken kommer också att finnas i den digitala bokhandeln snart.

Du kan dessutom låna den på kommunens bibliotek eller du som har swish kan också köpa den i kommunens kontaktcenter i kommunhuset.

Boksläpp och prisutdelning

Alla skribenter bjöds in till boksläpp i Thomas Arena Teater den 19 november 2019 där vinnarna korades.

En jury utsåg första-, andra-, och tredjepristagare och valde dessutom ut fem skribenter som fick hedersomnämnanden, för att de på olika vis bidragit till ett rikare innehåll i boken.

Förstapristagare

Mats Ingemarsson
Juryns motivering: Förstapriset tilldelas prosastycket Leende Lida gärde, i vilket historia och bygd levandegörs med subtila litte­rära stilmedel och en uppenbar formuleringsglädje, och nostalgi förvandlas till leende friskhet.

Andrapristagare

Tõnu Põder
Juryns motivering: Andrapriset tilldelas texten Det nya landet. Författaren fogar skickligt in berättelsen om en Strängnäsfödd pojke av estnisk familj i ett större skeende: flyktingströmmen till Åkers styckebruk under andra världskriget. En intim, finstämd skildring som rymmer både glädje och tragik.

Tredjepristagare

Therese Linejung
Juryns motivering: Tredjepriset tilldelas texten Hållplats, en både rapp och sensibel beskrivning av en dag på jobbet: hur för­enar man uppdraget att hjälpa andra med ansvaret för den egna familjen och den egna välmågan? Och var är livets hållplats?

Hedersomnämnanden

Fem skribenter fick hedersomnämnanden för att deras texter bidrog till bokens unika bredd och uttryck. De fem är Marie Hillblom, Leif Ekblom, Moa Karlsson, Miranda Lagerström och Majvor Björkman.

Juryn bestod av författaren och översättaren Anna Säflund-Orstadius, kulturnämndens ordförande Monica Lindell-Rylén och Mattias Johansson som är kommunikationschef i Strängnäs kommun.

Andra som medverkar

Åtta författare medverkar i antologin utom tävlan och de är:

• Marie-Louise Pettersson
  • Christer Hermansson
  • Eva Stilling
  • Johan Dalman
  • Helena von Hofsten
  • Leif Klingensjö
  • Staffan Bergfeldt
  • Staffan Davidsson

Boken är formgiven av Jens Andersson, Bok & Form

Projektet har fått stöd från Statens kulturråd och Sparbanken Rekarne som sponsrade med prissumman på sammanlagt 10 000 kronor.

Senast uppdaterad: 28 november 2019
Uppleva och göra