Konstpromenad

Förena nytta med nöje! Vandra runt i de centrala delarna av Strängnäs stad och lär dig mer om den offentliga konsten.

Möt en Tjockmage och säg hej till en Sjöjungfru. Ta en paus vid Mälarens glittrande vatten och se Lurblåsaren använda sitt horn. Det är konstverk skapade av både kända och okända konstnärer genom tiderna, en del äldre och en del modernare.

Urvalet är avsett att omfatta ca en timmes gångpromenad. Inledningsvis går promenadvägen utmed småbåtshamnen till Norra Strandvägen som slingrar sig längs med Mälaren bort till Bo Setterlinds park. Därifrån leder gränderna upp till Domkyrkan och vidare till Stora torget. Sedan vänder vägen tillbaka genom centrum.

Konst till fots

Vare sig du går raskt eller långsamt, tillsammans med någon, i grupp eller på egen hand, väntar möten med konstverk av skilda slag. På gräsmattan vid Järntorget finns två tjockmagar i brons av May Lindholm. Ett stenkast därifrån Olof Ahlbergs torgbrunn som blev föremål för en het konstdebatt i början av 1930-talet. Strängnäsprofilen Augusta Widebeck deltog i debatten, men hennes inlägg rörde inte utformningen, utan placeringen av brunnen – mitt på Stora torget bland saluförda matvaror. I Augusta Widebeck-parken står hon själv staty sedan 2009. Statyn ingår i ett tredelat konstverk av Ulrika Florin, där kodspråk och tillgänglighet till det allmänna är den röda tråden.

Informationen om de olika konstverken kommer främst från den konstinventering Strängnäs kommun genomförde 2008 samt konstguiden Konst i Strängnäs – vägledning i det offentliga rummet (1998) av Daina Björklund.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 januari 2023