Kulturarv

Strängnäs kommun har ett rikt kulturarv. Här kan du ta del av några filmer om vår intressanta historia.

Film från invigningen av minnesskulpturen Peace 29 maj 2021

Minnesskulpturen Peace bakgrund
Minnesskulpturen Peace är placerad i Nabbviken i Strängnäs kommun sedan invigningen 29 maj 2021. Strängnäs var under många år den huvudsakliga utbildningsorten för personal som skulle göra FN-tjänst, och arbeta i fredens tecken. Utifrån ett Medborgarförslag av Gunnar Österlund har Strängnäs kommun beslutat att synliggöra det arbete för fred som genomförts av så många människor genom åren – då, nu och i framtiden.

Skulpturen - Peace
Skulpturen Peace är gjord i vit marmor och har inskriptionen ”I fredens tjänst då och nu” på sockeln. Syftet med gestaltningen är att lyfta bidraget till världsfreden, minnet av människor som gjort en insats för freden och inspirera till framtida arbete för fred.

Om konstnär Inger Sannes
Inger Sannes, född 1953, är norska och delar sin tid mellan sitt hem/studio i Sverige och sin studio i Pietrasanta, Italien. Inger har haft många internationella konstuppdrag i Europa, Asien och USA och också tilldelats flera olika utmärkelser. Inger är skulptör och arbetar oftast i marmor eller sten.

Veterandagen
29 maj är sedan 2018 allmän flaggdag och benämns Sveriges veterandag. Veterandagen syftar till att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. 29 maj är också dagen som FN sedan 2002 valt att högtidlighålla som ”International Day of United Nations Peacekeepers”.

Finansiering
Minnesskulpturen Peace är finansierad genom Anna och Axel Wåhlins fond och har gjorts i samråd med Sveriges Veteranförbund.

Strängnäs som båtbyggarstad

Läs dig mer om Strängnäs som båtbyggarstad förr och nu!

Väderkvarnen på Kvarnkullen

Följ med på en guidad tur med Strängnäs Gille.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 juni 2021