Kulturhistoria, kulturarv

Här är din guide till att utforska Strängnäs kulturarv! Strängnäs kommun har en intressant historia som spänner från forntiden fram till idag. Mycket av det kan du upptäcka på egen hand.

Här listar vi historiskt intressanta platser och byggnader som du kan besöka om du vill lära dig mer om Strängnäs kommuns kulturarv. Vi listar även tips på olika saker du kan göra när du vill utforska kulturarvet runt om i kommunen.

Upptäck Strängnäs kommuns kulturarv

Grassagården

Grassagårdens innergård

Grassagården är en av landets få bevarade borgargårdar som står kvar på sin ursprungsplats. Här finns ett mysigt kafé och under sommaren kan du få en guidad visning.

Strängnäs väderkvarn

Väderkvarn

Väderkvarnen på Kvarnkullen byggdes 1855. Sommartid kan du besöka kvarnen och få en guidad visning av våra turistvärdar eller av Strängnäs Gille.

Strängnäs domkyrka

Domkyrka

Domkyrkan med anor från 1200-talet är ett av stadens landmärken. Här finns bland annat högkorets altarskåp och de begravningsregalier som stals vid en uppmärksammad stöld.

Roggeborgen i Strängnäs

Roggeborgen

Den 500 år gamla Roggeborgen intill domkyrkan byggdes under biskop Kort Rogges tid. Roggebiblioteket, som är en del av Kungliga biblioteket, erbjuder ibland guidade visningar.

Callanderska gården i Mariefred

Ordförande Annica i Callanderska som står framför ett rött hus.

Callanderska gården i Mariefred är ett hem från förra sekelskiftet. I trädgården, som är öppen hela året, odlar hembygdsföreningen örter och medicinalväxter. Kaféet Schweizeriet är öppet sommartid.

Gripsholms slott i Mariefred

Gripsholm Slottsholmen framför träd.

I den 500 år gamla vasaborgen Gripsholm kan du gå på en guidad visning och se Gustaf III:s teater, statens porträttsamling och det uppstoppade lejonet Leo.

Mälsåkers slott i Stallarholmen

Mälsåkers slott

Barockslottet på Selaön i Mälaren ritades av Nicodemus Tessin d.ä. och har en spännande och brokig historia. Sommartid kan du som besökare uppleva konserter och utställningar.

Vårfruberga klosterruin

Vårfruberga klosterruin

Vårfruberga klosterruin är det som finns kvar av Vårfruberga kloster från 1100-talet till år 1527. Gustav Vasa lät riva klostret och teglet användes för att bygga Gripsholms slott.

Kärnbo kyrkoruin i Mariefred

Kärnbo kyrkoruin, Mariefred.

Utanför Mariefreds stadskärna ligger Kärnbo kyrkoruin från 1100-talets senare del. Här finns en runsten från 1000-talet som är inmurad i väggen.

Jämför historiska kartor

Digitalt kartbord

I vårt digitala kartbord på Kulturhuset Multeum kan du jämföra olika kartor över Strängnäs stad. Se hur staden utvecklats från 1500-talet fram till idag.

Gå en stadsvandring

Fyra barn som leker med en boll i en gränd.

Du kan välja mellan flera olika slags stadsvandringar i kommunen. Den populära dramatiserade stadsvandringen i Strängnäs speglar historiska händelser.

Låna lokalhistoriska böcker på biblioteket

Kvinna lämnar en bok i hylla på biblioteket, Multeum.

Du kan också utforska kommunens historia via litteraturen. Du hittar den lokalhistoriska samlingen på nedre plan i Strängnäs bibliotek.

Fler sätt att upptäcka Strängnäs kommuns kulturarv

 • Runt om i kommunen finns Sörmlands museums skyltutställning Historien i Sörmland.
 • Gå vår konstpromenad för att upptäcka Strängnäs offentliga konst.
 • Besök Strängnäs äldre kvarter (de så kallade röda kvarteren) och ta del av husens historia via de skyltar som sitter på husen.
 • Lyssna på lokala historier i Strängnäs och Mariefred via appen Storyspot.

Fler historiska platser att upptäcka

 • Åkers bruksmuseum visar historien om ett av Sveriges äldsta företag, Åkers styckebruk. Företaget grundades 1580 och här har tillverkats järnkanoner, järnspisar, jordbruksredskap med mera. Åkers hembygdsförening håller öppet sommartid.
 • Skottvångs Gruva är känd sedan 1500-talet och fungerade ända fram till 1920. Idag finns är en välbevarad gruvmiljö med flera byggnader. Här finns även en restaurang med musikscen och konserter året runt.
 • Kärnbo kyrkoruin var den första kyrkan i Mariefred och uppfördes vid 1100-talets slut.
 • Hitta intressanta kyrkor att besöka via Svenska kyrkans sökfunktion.
 • Upplev årtionden av fascinerande militärhistoria på museet Arsenalen.
 • På Nabbkullen i Strängnäs finns en rosa byggnad som kallas för Ekotemplet. Byggnaden uppfördes 1819 som ett lusthus i form av ett grekiskt tempel.
 • Hovpoeten och Psalmdiktaren Bo Setterlind levde och verkade under större delen av sitt liv i Strängnäs. Vid Östra Strandvägen finns en liten park med en minnessten. Strängnäs bibliotek har gett ut boken "Strängnäs är inte som andra städer" om Bo Setterlind.
 • På Mariefreds kyrkogård finns den kände författaren Kurt Tucholskys grav. Strängnäs bibliotek gav år 2022 ut boken "Utsikt över Gripsholms slott", en essä om Kurt Tucholsky.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 april 2024