Kurspresentationer

På kulturskolan finns något för alla. Vilken kurs vill du veta mer om? Här listas hela vårt utbud.

Vi kan berätta en historia med ord och vi kan berätta en historia med bilder. Vi kan också använda både ord och bilder för att hitta ett eget unikt sätt att skapa berättelser.

Att berätta med ord och bilder kan innebära många olika saker. Det kan vara en seriestripp, en skämtteckning, en lång grafisk roman eller en kort bilderbok.

Under kursen Berätta med ord och bild tränar vi på att hitta ett eget språk i både ord och bild med utgångspunkt i elevernas önskemål och förutsättningar.

Under terminen varvar vi teori och praktiska övningar, både kortare och längre. Vi pratar om seriernas bakgrund och historia. Idéarbete, manus och layout. Rutor, pratbubblor och symboler. Bland mycket annat.

Resultatet publicerar vi i vår egen serietidning. Eller Fanzin som det heter på seriespråk.

Vi provar många olika tekniker såsom akrylmåleri, akvarellmåleri, collage, schablontryck på textil, träsnitt, skulptur i gips, blyertsteckning med flera.

Vi har olika uppgifter vid varje lektion så som att måla ett stilleben eller ett landskap, göra självporträtt, måla till musik och skulptera ett fantasidjur. Vi experimenterar med färg, form och uttryck och eftersträvar att var och en får möjlighet att hitta och utveckla sitt eget uttryckssätt.

Vi avslutar terminen med en utställning. 

Bland kulturskolans bleckblåsinstrument kan du välja mellan trumpet, horn, trombon, baryton och bastuba. Om du är intresserad av att börja spela ett bleckblåsinstrument får du gärna komma och prova de olika instrumenten för att se vilket som passar dig bäst.

Om du väljer att spela något av instrumenten får du möjlighet att vara med och spela i orkester, oftast redan under första spelåret. Kulturskolan har instrument för uthyrning under det första året.

Vill du veta mer om bleckblåsinstrumenten kan du skicka e-post till Mats-Åke Häggbom.

 Vi på Kulturskolan vill att barn ska lyckas! Vi vill att de ska få uppleva känslan av att bemästra ett instrument, känna stolthet över sitt instrument, musicera tillsammans med andra och växa som både musiker och människor.

I Blåsklubben kommer barnen i lugn och ro och på ett lustfyllt sätt få prova på flöjt, klarinett, saxofon, kornett, horn och baryton under hela höstterminen. Vi lärare kommer ha gott om tid att hjälpa barnen att hitta det perfekta instrumentet där vi ser att de har störst förutsättningar att lyckas direkt.

Efter jullovet blir barnen indelade i grupper med det instrument vi sett passar bäst för varje enskilt barn. Helt plötsligt har vi bildat en orkester och vi har sex olika instrumentgrupper med stolta musiker som lyckas, tillsammans!

När Blåsklubbåret är slut blir barnen direkt erbjudna en plats på Kulturskolan på det instrument man spelat under vårterminen.

För vem? Alla barn som går i 1:an

När? Onsdagar klockan 17.00-17.45
Hur många platser? 18

Vid frågor, kontakta:
maria.brehwens@strangnas.se

mats-ake.haggbom@strangnas.se

david.ehrlin@strangnas.se


Välkomna!

Kulturskolan i Strängnäs har sedan många år ett nära samarbete med Circus Le Fou  och Le Fou’ cirkusskola.

Kristoffer Sylwan leder cirkusundervisningen i Strängnäs och vi har för närvarande fyra grupper. Varje kurs innehåller grundträning i alla discipliner och nummerträning i individuellt vald disciplin till den avslutande uppvisningen.  

Inom cirkus tränas tre grunddiscipliner:

Jonglering: dukar, bollar, tallrikar, käglor, poi, devil-sticks, diabolo, stav
Akrobatik: matta, trampett, parakrobatik
Luftakrobatik: trapets, asiatisk ring, tyg/rep

Gruppindelningen görs både med hänsyn till ålder och tidigare erfarenhet av cirkusdiscipliner eller exempelvis truppgymnastik. Cirkusgrupperna tränar på söndagar i Kulturskolans aula, Eskilstunavägen 14 i Strängnäs.

Anmälan till cirkusskolan

I början av varje ny termin bokar du själv ditt barns kursplats direkt på nätet. Gå in på www.circuslefou.se. Fliken heter förstås ”Strängnäs”.

Nya kurser, läger och andra lovaktiviteter läggs ut kontinuerligt på sidan.

Terminsavgiften betalas i samband med bokningen.

De elever som redan gått på en eller flera kurser har ungefär en veckas förtur till nya kurser innan resterande platser släpps fria.

Le Fou’ cirkusskola i Sickla

På Le Fou’ cirkusskola i Sickla, Nacka kommun finns ett stort utbud av teknikgrupper för dig som vill träna mer än det vi just nu kan erbjuda i Strängnäs. För dig som vill läsa mer klicka på följande länk:
www.cirkusskola.se

Har du frågor om cirkusskolan i Strängnäs kontakta:

agneta.klingberg@strangnas.se eller

kristoffer@circuslefou.se

Vill du prova på dans som scenkonst? Berätta en historia med kroppen? Utmana din styrka, koordination, smidighet, rytmkänsla och takt?

Vi jobbar med olika slags musik och uttryck i dansövningarna. Deltagarna får prova att lära sig en koreografi och vara med och skapa rörelser tillsammans med andra. Vad kan vi berätta genom dansen? Vilka berättelser kommer fram i rörelserna?

 • Inga förkunskaper behövs men en lust att prova dans som uttrycksform.
 • I dansen kommunicerar vi genom rörelser, det finns inget rätt eller fel.
 • Lusten till rörelse och kreativitet står i centrum.
 • Under terminen skapar vi en koreografi tillsammans som vi visar för föräldrar och vänner i december.

Plats: Kulturskolans aula

Kursledare

Louise Kvarby är koreograf, dansare och pedagog. Hon är utbildad vid Balettakademin och Danshögskolan i Stockholm (numera DOCH) samt i New York. Hon har tidigare varit konstnärlig ledare för dansinriktningen på Scengymnasiet i Stockholm. Louise arbetar numera med dans på Strängnäs kulturskola.

Här får du möjlighet att använda din fantasi, och dina skapande krafter. Din kropp och din röst blir ditt instrument, med dem kommer du att lära dig att gestalta en rollkaraktär.

Det är spännande och lärorikt att vara någon annan för en stund. Hur rör sig exempelvis en gammal människa? Hur visar man sorg, glädje och andra känslor på ett trovärdigt sätt i en pjäs?

Vi jobbar från idé till föreställning, och skapar våra egna roller och berättelser.

Upptäck magin med rörlig bild - alla kan göra film!

Har du funderat på att göra en egen film? Vill du lära dig mer om kameraarbete, regi, manusarbete, stop motion, ljud och redigering?

Här kan du göra kortfilm, lära dig allt från idé och manus till inspelning och redigering. Här lär vi oss också olika kameratekniker, hur man redigerar och efterbearbetar film i datorn och hur man gör animationer med olika föremål.

Det finns flera olika kurser i ämnet film för barn och ungdomar i olika åldrar. En del pågår en gång i veckan under hela terminen men det finns också korta intensivkurser under lov och/eller helger. Alla sökbara kurser finns på Studyalong.

Här nedan kan du se olika exempel på filmer våra tidigare filmelever har skapat:

Film 1
Film 2
Film 3

Fiol (violin)

Fiol är ett mångsidigt instrument som kan användas såväl i klassisk musik som folkmusik, jazz och annat. Fiolen används lika mycket som samspelsinstrument som soloinstrument. Det finns väldigt mycket repertoar skriven för fiol, då det sen länge varit ett centralt instrument i såväl västerländsk folkmusik som klassisk musik. Spelar du fiol på Kulturskolan är du utöver din lektion aktiv i gruppspel som till exempel orkester eller folkmusikgrupp.

Altfiol (viola)

Altfiol är ett annat instrument i stråkfamiljen. Den är lite större än en fiol och klingar mörkare, som ett mellanting mellan fiol och cello. Altfiol börjar du bäst med efter att ha spelat fiol en tid. Spelar du altfiol på Kulturskolan är du utöver din lektion aktiv i gruppspel som till exempel orkester eller folkmusikgrupp.

Cello (violoncelle)

Cello finns i tre storlekar, vilket innebär att du kan börja som 8-åring. Lektion en gång per vecka plus en grupplektion, ensemble. Orkesterspel och andra samspelsgrupper ingår också i lektionsundervisningen. Att spela tillsammans är en stor fördel, då du bland annat får fler kompisar.

Kontrabas

Kontrabasen finns i mindre storlekar, så du behöver inte vara stor för att spela. Från tredje klass kan du börja. Orkester ingår i undervisningen som lektion. Instrumentet har du hemma hela tiden och lånar ett annat vid lektionen. Spelar du kontrabas är du också med i orkester eller samspelsgrupp.

Flöjten är ett av världens äldsta instrument och finns i väldigt många olika skepnader runt om på jorden. På Kulturskolan kan man lära sig att spela tvärflöjt och blockflöjt från 8 års ålder.

Tvärflöjten är ett väldigt vackert soloinstrument som framförallt spelas inom den klassiska musiken men även passar de flesta musikstilar. Det är även ett utmärkt ensemble- och orkesterinstrument. Börjar man spela tvärflöjt får man en instrumentlektion i veckan. Det ingår även att spela orkester. I Kulturskolans yngsta blåsorkester börjar eleverna när de har spelat 0-1 termin. Orkestern har sin repetition på måndagar klockan 17.00–18.00. Instrument finns att hyra på Kulturskolan.

Se och lyssna på tvärflöjt och massor av andra flöjter här! 

Blockflöjten tillhör en stor familj och det finns flera olika storlekar. Man börjar med sopranflöjt i plast eller trä. När man har spelat ett tag och händerna har vuxit får man även spela altflöjt som är modellen större. Börjar man spela blockflöjt får man en instrumentlektion i veckan. Ibland sätter vi ihop små ensembler och spelar flerstämmiga låtar.

Lyssna på blockflöjt här!

I dag används gitarren i de flesta musikstilar, från klassisk musik till den hårdaste metallrock.

När du spelar gitarr på kulturskolan får du lära dig:

 • Ackord och melodispel
 • Låtar i olika stilar
 • Olika sorters spelsätt
 • Tabulatur och notläsning
 • Skalor och spela gitarrsolo

När du spelar elbas på kulturskolan får du bland annat lära dig:

 • Olika speltekniker 
 • Noter och Tabulatur 
 • Låtar i olika stilar 
 • Skalor och kompfigurer 
 • Göra egna basgångar till olika melodier

Vill du lära dig att hitta på egna melodier, improvisera eller spela fritt? - Då är denna ämneskurs något för dig.

Vi utgår i huvudsak från musikstilarna jazz, pop, soul och funk där improvisationen har en naturlig roll.

Vi lär oss hur man utifrån några toner kan lira ett solo som uttrycker något som kommer från just dig. Du kan spela vilket instrument du vill när du går på improvisation. 

Vi lär oss en hel del om ackord och skalor för att kunna veta vad som kommer att låta bra och mindre bra på respektive låt. Vilka toner passar till vilka låtar?

Du behöver ha spelat ditt instrument under några år för att få en plats på improvisationskursen. Det är en fördel om man studerat musikteori innan man börjar på improvisation.

Vi träffas individuellt 20 minuter per vecka.

Pianot har många användningsområden, både solo och tillsammans med andra.

Pianolektionerna är en gång i veckan och du kan välja mellan att spela själv eller tillsammans med en kompis. Att spela piano på kulturskolan innebär bland annat att du får lära dig noter, ackord och att spela i olika stilar.

Hos oss får du börja spela piano från och med årskurs 3.

Lyssna på piano 

Rytmik är en undervisningsmetod där rörelse är en central punkt eftersom det kroppsliga minnet ger en djupare förståelse för all inlärning. Kroppen är vårt eget instrument och i rytmikgruppen lär vi oss om musik genom att använda kroppen, rösten, olika instrument och redskap. Detta ger en god grund till fortsatt instrumentalspel.

Saxofon är ett blåsinstrument som hör till gruppen träblåsinstrument. Saxofonen finns i olika storlekar. De vanligaste är sopran-, alt-, tenor- och barytonsaxofon. På Kulturskolan börjar vi med att lära oss spela på altsaxofonen. Senare kan man få prova de andra storlekarna. Saxofonen passar bra till många olika musikstilar såsom jazz, pop, soul, storband, klassiskt och blåsorkestermusik med mera.

För att få börja spela saxofon bör du vara minst åtta år. Instrument finns att hyra av Kulturskolan. Redan efter ett fåtal lektioner erbjuds du att börja i en blåsorkester. Du kommer också att erbjudas att spela på konserter. 

Klarinett är också ett blåsinstrument som hör till gruppen träblåsinstrument. På Kulturskolan börjar vi med att spela på den vanligaste storleken som kallas Bessklarinett. Det finns också andra storlekar med andra stämningar såsom Basklarinett, Essklarinett och C-klarinett. Klarinetten passar bra i många olika musikstilar såsom klassisk musik, jazz, klezmer och blås- och symfoniorkestrar.

För att få börja spela klarinett bör du vara minst åtta år. Instrument finns att hyra av Kulturskolan. Redan efter ett fåtal lektioner erbjuds du att börja i en blåsorkester. Du kommer också att erbjudas att spela på konserter.

Att spela slagverk på kulturskolan innebär att du får möjlighet att lära dig ett hantverk och att spela i olika orkestrar, Drumcorps och andra ensembler. Du får lära dig slagverkstekniker som täcker allt det som du vill kunna spela i framtiden så som rock, pop, jazz och symfoni.

På Kulturskolan delas slagverket upp i fyra huvudgrupper: virveltrumma, trumset, mallets (melodislagverk) och orkesterslagverk (timpani, tamburin etcetera.).

Här kan du titta på ett uppträdande med Drumcorps.

Vi sjunger all slags musik och jobbar med hela kroppen som uttrycksmedel. Vi tränar gehör, lyhördhet och att sjunga rent. Du som går på sång bör även delta i körverksamheten. Här får du samspel med andra. Vi har flera olika körer.

Anmäl dig till en kurs

Hittade du något du gillade? I kurskatalogen hittar du alla lediga platser på Kulturskolan. Där kan du boka in ditt barn på den/de kurser som passar och sen börjar man direkt.

Undrar du något inför anmälan?

Läs mer här om kostnad, instrumenthyra eller särskilda behov.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 november 2019
Uppleva och göra