Bra att veta om Sommarfest

Får man ta med sig väskor och var går det att parkera? Här samlar vi viktiga saker att veta innan du besöker Sommarfest. Vi fyller på med information allt eftersom.

Väskförbud

Polisen har nu bestämt att det blir väskförbud på Sommarfest i Strängnäs den 7 juni. Väskförbudet gäller på festivalområdet på Visholmen mellan klockan 15–00. Läs mer om väskförbudet.

Bra att veta om den 6 juni

 • Det är fri entré till både nationaldagsfirandet och dansbandskvällen.
 • Det finns begränsat antal sittplatser till nationaldagsfirandet i Ugglans park. Ta gärna med en filt för att sitta på gräsområdet i parken.
 • Sommarfesten har ingen åldersgräns och ska vara en trygg och rolig plats för alla. Det är inte tillåtet att använda alkohol eller att röka inom festområdena.
 • Det kommer att finnas fika och dryck att köpa i nära anslutning till nationaldagsfirandet.
 • Tänk på att skydda din och dina barns hörsel. Livemusik kan upplevas starkt så använd gärna dina öronproppar eller hörselkåpor. För barn under 13 rekommenderar vi hörselskydd.

Bra att veta om den 7 juni:

 • Det är fri entré!
 • Polisen har nu beslutat om väskförbud mellan klockan 15-00, läs mer om det längre ner på sidan.
 • Åldersgräns: Sommarfest i Strängnäs har ingen strikt åldersgräns, men efter klockan 19 den 7 juni är den främsta målgruppen unga mellan ca 13-25 år. Vårdnadshavare och vuxna är varmt välkomna såklart! Yngre barn är välkomna i vuxens sällskap för att se konserterna, men aktiviteterna har 13-årsgräns från klockan 19.
 • Sommarfest är ett nyktert och rökfritt evenemang.
 • Vi har många trygga vuxna på plats, bland annat fältare, fritidsledare och ungdomsmottagningen från kommunen tillsammans med polisen och ledare från Strängnäs domkyrka.
 • Det finns ett tält med möjlighet att ladda mobiler på området.
 • Tänk på att skydda din och dina barns hörsel. Livemusik kan upplevas starkt så använd gärna dina öronproppar eller hörselkåpor. För barn under 13 rekommenderar vi hörselskydd.
 • Följande saker få du inte ta med dig in på området: väskor, paraplyer, alkohol, droger, vassa föremål och andra farliga föremål.
 • Den stora parkeringen i Västerviken är reserverad för a-traktorer, mopedbilar och mopeder den 7 juni.
 • Det är inte tillåtet att lägga till med båten vid Visholmens bryggor den 7 juni.
 • Professionella fotografer kan ansöka om särskild tillåtelse att ta med större kameror för att utföra sitt arbete. Det måste göras minst en vecka i förväg.

Väskförbud 7 juni klockan 15-00

Polismyndigheten har beslutat om väskförbud inom festivalområdet på Visholmen den 7 juni från klockan 15. Reglerna kan komma att ändras, vi fyller på med information allt eftersom.

Det här gäller:

 • Du får ta med dig det som ryms i dina fickor och händer
 • Vi rekommenderar att du undviker att ta med dig en väska, men om du måste ha en väska kan du utan kostnad lämna in den i en bevakad garderob utanför området.
 • Undantag från väskförbudet görs för personer som behöver en väska av medicinska skäl eller en skötväska. Väskan ska då endast innehålla det mest nödvändiga.

Deltagare i Strängnäs 500:s Rulla och rusa-lopp får ta med sig väska in på området eftersom loppet startar före klockan 15.

Du kan ta med dig mat in på konsertområdet, men det får inte bäras i påsar eller väskor utan måste hållas i handen. Du får inte ha med dig dryck eller glasflaskor, men du kan ta med dig en tom pet-flaska som du kan fylla med vatten inne på området. Det kommer finnas mat och dryck att köpa på plats.

Utanför området finns det ett tält där du utan kostnad kan lämna in din väska. Väskan märks upp med en nummerlapp och du får en matchande lapp. Tältet är bevakat av personal, men personalen och Strängnäs kommun kan inte ta ansvar för om något mot förmodan skulle hända, till exempl om du tappar bort din nummerlapp. Vi rekommender att du inte förvarar värdefulla saker i väskan. Du kan hämta ut din väska när du vill under festivalens gång. Tänk på att det kan uppstå kö vid väskinlämningen, så var i god tid för att inte missa den konsert du vill se.

Gratis nattbuss för ungdomar

Ta bussen hem efter konserterna den 7 juni! Det här gäller:

 • Bussarna går klockan 00.30
 • Bussarna går till Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk.
 • Busshållplatsen kommer vara vid Storgatan, i höjd med den stora parkeringen i Västerviken.
 • Bussarna är för dig som går i årskur 6-9 och i gymnasiet.
 • Det är gratis, det enda du behöver göra är att boka en plats. Det gör du genom att fylla i ett formulär. Bekräftelsen du får på mejl gäller som biljett.

Tillgänglighet

6 juni i Ugglans park

 • Det finns ett mindre antal oreserverade sittplatser framför scenen.
 • Det kommer finnas en större tillfällig toalett på området som är anpassad för personer som använder rullande hjälpmedel.
 • Det finns reserverade platser för personer med begränsad rörighet vid Västervikstorget och Multeum.

7 juni på Visholmen

 • Platå med ramp reseverad för personer med begränsad rörlighet.
 • Det kommer finnas större tillfälliga toaletter på området som är anpassad för personer som använder rullande hjälpmedel.
 • Det finns reserverade platser för personer med begränsad rörighet vid Västervikstorget och Multeum.

Så tar du dig till Sommarfest i Strängnäs

Res hit kollektivt

Bussar och tåg stannar vid Resecentrum, därifrån tar det 15 minuter att promenera till festområdet. Läs mer på sormlandstrafiken.se. Vi planerar också för nattbussar hem mellan kommundelarna efter konserterna den 7 juni.

Västerviksparkeringen reserverad till a-traktorer 7 juni

Den 7 juni är ungdomarnas kväll! Hela den stora parkeringen i Västerviken är reserverad till a-traktorer, mopedbilar och mopeder.

Tips om parkeringar

Det kommer att vara svårt att hitta parkeringsplats i direkt anslutning till festområdet. Om du kan ställa bilen hemma är det bra.

Här finns tips och information om var du kan parkera din cykel eller ditt fordon när du besöker Sommarfest i Strängnäs. Om du kan parkera lite längre från centrum ger du de som har större behov möjlighet att parkera närmare evenemangen.

Du kan parkera din cykel på många platser i staden. Några tips på större cykelparkeringar är till exempel Gyllenhjelmstorget och Stora torget eller vid Multeum, kommunhuset, kulturskolan och Ugglans park.

Du kan parkera din bil eller motorcykel vid Resecentrum, Stora torget och Järntorget vid Ångbåtsbryggan.

Det finns reserverade platser för personer med begränsad rörighet vid Västervikstorget och Multeum.

Det går också bra att parkera vid längre tid vid Läggesta station och därifrån ta sig till Strängnäs med tåg eller buss.

Parkeringen i Västerviken är reserverad för a-traktorer, mopedbilar och mopeder den 7 juni.

Håll koll på vad som gäller om avgifter eller hur länge du får parkera på varje parkering. På de flesta parkeringarna gäller parkeringsskiva.

Camping

Parkering för husbil och husvagn

Toaletter

Förutom de ordinarie offentliga toaletterna vid Multeum, Hamnkontoret och Visholmen kommer tillfälliga toaletter att ställas upp vid Ugglans park den 6 juni och på Visholmen den 7 juni. Det kommer finnas större toaletter som är anpassade för personer som använder rullande hjälpmedel.

Mat och dryck

Den 6 juni kommer det att vara fokus på fika och flera olika aktörer kommer att sälja fika i anslutning till nationaldagsfirandet i Ugglans park. Den 7 juni kommer det att finnas foodtrucks på Visholmen. Där finns också dricksvatten i kranar så man kan fylla sin tomma pet-flaska. Stadens restauranger och kaféer har också öppet såklart. Du hittar alla på sidan Äta och fika i Strängnäs.

Information till media

Ansök om ackreditering genom att mejla till press@strangnas.se. Uppge namn, uppdragsgivare och vilket datum du önskar bevaka. Om du använder en större kamera behöver du anmäla det i förväg.

Vanliga frågor och svar

Den 6 och 7 juni kommer det inte att vara tillåtet med paraplyer på festområdet. Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att uppleva konserterna med alla sinnen. Om det regnar rekommenderar vi att du har regnkläder.

Alla musikframträdanden måste testas i ljudsystemet innan konserten börjar. Dessutom ska staket, tält och annat flyttas både inför och efter de olika evenemangen. Dagarna före och efter Sommarfest ska scenerna och tekniken byggas och sedan rivas. Det kommer att höras. Vi hoppas att det går att ha överseende med de här dagarna.

Från och med den 2 juni börjar bygget av Strängnäs 500 arena på Visholmen. Det kommer också att märkas av på olika vis. Det är till exempel transporter som tar sig fram och tillbaka, tält och banor som ska byggas och ljud som testas. Tävlingens speaker använder mikrofon och kommer därför att höras i området under loppen.

Frågor?

Har du frågor eller vill komma i kontakt med kommunen? Ring Kontaktcenter på 0152-291 00 eller mejla till kontaktcenter@strangnas.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juni 2024