Nationaldagsfirande i Strängnäs

Årets nationaldagsfirande blir en mix av våra gamla traditioner kombinerat med några av de populära aktiviteter som vi fick uppleva under 500-årsresan förra året! Till exempel gör vi motionslopp till en ny tradition, och dansbandskväll var en hit – det tar vi också med oss in i framtiden. Vi fyller på med aktiviteter allt eftersom.

Musik från domkyrkans torn

Nationaldagsfirandet startar traditionsenligt med musik från domkyrkans torn klockan 9. Musiksällskapet Gripen spelar så att det hörs över hela staden.

Medborgarskapsceremoni en del av Sommarfest

Varje år välkomnar vi de personer som blivit nya svenska medborgare som bor i Strängnäs kommun, i år gör vi det i Ugglans park! Det blir tal med kulturnämndens ordförande Jennie Tjernström Larsson (S) och musik med Hanna Lindahl och Emmad Kasim.

Fikafest och tävling

Förra året utsågs Tynnelsörutan till Strängnäs bakverk. I år är det hemmabagare som får tävla om titeln Strängnäs bästa småkaka. Lämna in ditt bidrag till tävlingen mellan klockan 12.30 och 13.30 den 6 juni. Juryn leds av Elisabeth Johansson – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från olika tv-program om bakning. Vinnaren utses på scenen klockan 14.10.

Nationaldagsfirande

Klockan 13 startar nationaldagsfirandet från scenen. Kommunfullmäktiges ordförande Bodil Mellgren (S) talar och det blir musik från Musiksällskapet Gripen och Strängnäs Ungdomsorkester. Vi gästas också av den hyllade artisten Johanna Brun tillsammans med Joakim Paasonen. Därefter hissas flaggorna och vi sjunger gemensamt Du gamla du fria.

Chokladbollsverkstad

Alla barn är välkomna till workshoptältet i Ugglans park där man får prova att rulla och dekorera chokladbollar. Det blir gott, kladdigt och alldeles underbart!

Kultur + idrott = sant!

Förra årets succé med motionslopp, löpar- och cykeltävlingar är från och med nu tradition! Nationaldagsfirande med fokus på både folkhälsa och kultur gör att det blir en riktig folkfest. Det är föreningen Strängnäs 500 som anordnar loppen, du kan anmäla dig till loppen på deras webbsida.

Öppnas i nytt fönster Anmäl dig till loppen

Aktiviteter i domkyrkan

I domkyrkan och runt omkring kyrkberget blir det också aktiviteter. Upplev blåsmusik, festgudstjänst med biskop Johan Dalman, visningar och kyrkkaffe.

Läs mer

Allsång

Revydrottningen Anna-Lena Skoog Clazon och dansbandskungen Kent Lindén står för första gången på scen tillsammans. Duon leder allsången på Sommarfest i Strängnäs den 6 juni klockan 15.30 i Ugglans park.

Ta del av allsångshäftet

Det blir dansbandskväll i Ugglans park

Gör dig redo att svänga runt när det blir dansbandskväll i Ugglans park. Det populära dansbandet Titanix kommer till stan. De har spelat på heltid sedan 1989, deltagit i Dansbands-SM och Dansbandskampen och fått flera olika utmärkelser genom åren. Deras album “Om du lovar” var nominerat till både Manifestgalan och Grammisgalan 2024.

Läs mer om Titanix

Hantverksmarknad på Västervikstorget

Förra årets hantverksmarknad gör comeback! Den 6 juni går det att handla saker så som keramik, smycken, stickat, virkat, konstverk, trähantverk och delikatesser på Västervikstorget. Marknaden arrangeras av MBC events.

I Ugglans park i Strängnäs firar vi nationaldagen med musik, tal, medborgarskapsceremoni, workshop för barn och fikaservering. På kvällen är det också dansband i Ugglans park. Motions- och tävlingsloppen kommer både starta och avslutas på Visholmen i Strängnäs.

I år kommer Kulturdagen att kombineras med Mälardagen och ske den 24 augusti.

Bra att veta inför ditt besök

Väskor, parkeringar, information om bussar och annat som är bra att veta samlar vi här.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 juni 2024